Σελίδες

03 Οκτωβρίου 2024

📺Έφτασε το ελληνικό C-130 - Επαναπατρίστηκαν 60 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στον Λίβανο - Δείτε βίντεο από το αεροδρόμιο του Λιβάνου


«Ήμασταν ''φυλακισμένοι'', δεν υπήρχε άλλος τρόπος να φύγουμε γιατί τα αεροπλάνα της Μέσης Ανατολής είναι γεμάτα», αναφέρει ένας εκ των 60 ανθρώπων 

Στην Ελλάδα έφτασε λίγο μετά τις 16.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, το αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είχε απογειωθεί νωρίτερα από την Βηρυτό στο πλαίσιο της πρώτης επιχείρησης επαναπατρισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών, από τον Λίβανο με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών. Νωρίτερα, στις 13.30 το μεσημέρι το C-130 προσγειώθηκε στη Λάρνακα.

Το αεροσκάφος μετέφερε 60 άτομα, 22 Έλληνες πολίτες και 38 πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ.Εξ. η ελληνική Πρεσβεία στη Βηρυτό παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή κάθε δυνατής προξενικής αρωγής σε Έλληνες που διαβιούν στον Λίβανο.



«Ήμουν στον Λίβανο και θέλαμε να έρθουμε στη Λάρνακα, όπου η κόρη μου ξεκινάει τις σπουδές της και δεν υπήρχαν πτήσεις, τίποτα. Ο γιος μου είναι ήδη στο εξωτερικό, ήμασταν «φυλακισμένοι», δεν υπήρχε άλλος τρόπος να φύγουμε γιατί τα αεροπλάνα της Μέσης Ανατολής είναι γεμάτα και δεν βρίσκεις πτήσεις σε λιγότερο από 10 ημέρες», αναφέρει ένας εκ των 60 ανθρώπων μετά την προσγείωσή του και προσθέτει:

«Κάθε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει και δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο, αν θα κλείσει το αεροδρόμιο ή όχι. Και ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που έσπευσε με αυτή την κίνηση να βγάλει μερικούς (ανθρώπους) που χρειάζεται να φύγουν εκτάκτως από τον Λίβανο.»

Στο βίντεο φαίνεται άνθρωποι έξω από την πόρτα του αεροπλάνου να χειροκροτούν.



«Αισθανόμαστε χαλαροί, όχι άλλη ένταση. Είναι πολύ κακό, αυτό που συνέβη στον Λίβανο, πολύ κακό, ανοργάνωτο και απρογραμμάτιστο. Δεν έπρεπε να το κάνουν αυτό. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον πόλεμο. Ο Λίβανος δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο, όπως όλες οι άλλες χώρες. Οπότε, δεν ξέρω γιατί το κάνουν αυτό. Είναι για τι; Για την εξουσία ή για τι;», δηλώνει γυναίκα που επέστρεψε από τη Βηρυτό.

Δείτε πλάνα από την άφιξη του C-130 στη Βηρυτό


Μητσοτάκης για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από τον Λίβανο: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε θέση να φέρνουν εις πέρας τέτοιες αποστολές»

Στην επιτυχή επιχείρηση απεγκλωβισμού 60 Ελλήνων από τον Λίβανο αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας τέτοιες αποστολές.

Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ: «Η Ελλάδα θα εργαστεί για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ» – Τι είπε για το Κυπριακό
Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Με χαρά ενημερώθηκα ότι η αποστολή που ανέλαβε το υπουργείο Eθνικής Άμυνας να μεταφέρουμε με ασφάλεια Έλληνες και Κύπριους συμπολίτες μας από το αεροδρόμιο της Βηρυτού ολοκληρώθηκε και αυτό αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι ένοπλες δυνάμεις μας είναι σε θέση να μπορούν να φέρουν εις πέρας τέτοιες αποστολές όπου χρειαστεί και να προστατεύουν τους συμπολίτες μας Έλληνες και Κυπρίους».