Σελίδες

04 Οκτωβρίου 2024

Χανιά: Απαγόρευσαν την είσοδο στα μέλη του εξόριστου τουρκικού συγκροτήματος «Grup Yorum»


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση των ελληνικών Αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα των μελών του εξόριστου τουρκικού συγκροτήματος «Grup Yorum». Το συγκρότημα έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης στην Κρήτη και το αεροδρόμιο Χανίων προκειμένου να εμφανιστούν το Σάββατο στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Χανιών.

«Κρατούμαστε χωρίς δικαιολογία»

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του συγκροτήματος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τα μέλη του συγκροτήματος συνελήφθησαν και κρατούνται στο αεροδρόμιο «χωρίς καμία δικαιολογία» ενώ επισημαίνουν πως «δεν δεχόμαστε αυτή την κατάσταση, οι συναυλίες μας δεν μπορούν να αποτραπούν από απαγορεύσεις εισόδου!»



Σημειώνεται πως τα μέλη του συγκροτήματος ζουν εξόριστα από την Τουρκία εδώ και χρόνια λόγω της πολιτικής και ακτιβιστικής τους δράσης, ενώ κατά καιρούς έχουν συλληφθεί, έχουν προχωρήσει σε απεργίες πείνας με ένα μέλος του το 2020 να χάνει τη ζωή του.

Από τη μεριά τους οι διοργανωτές του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων, καταδίκασαν το περιστατικό αναφέροντας «καταδικάζουμε τις πολιτικές που προσπαθούν να καταστείλουν και να ποινικοποιήσουν την πολιτική δράση και έκφραση μέσω της μουσικής, και τους διαρκείς αγώνες για δίκαιη ζωή και ελευθερία. Στεκόμαστε στο πλάι τους, δηλώνοντας απερίφραστα την αλληλεγγύη μας».



Η ανακοίνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων αναφέρουν πως «πριν λίγο, στο αεροδρόμιο Χανίων, παρεμποδίστηκε η είσοδος δύο μέλων του συγκροτήματος Grup Yorum, των Sena ErkoC και Umut Gultekin, που προγραμματιζόταν να παίξουν τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, καθώς κρίνονται “επικίνδυνοι για την ασφάλεια του ελληνικού κράτους” και βρίσκονται σε “λίστα ανεπιθύμητων”, αν και είναι υπήκοοι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυλάσσονται στην αίθουσα transit για άμεση απέλαση στο εξωτερικό.

Το σχήμα Grup Yorum ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1985 από φοιτητές του Πανεπιστημίου, εμπνευσμένοι από τον σύλλογο TAYAD (σύλλογος των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων) και την αλληλεγγύη στην αντίσταση των φυλακισμένων και απεργών πείνας μέχρι θανάτου, που έλαβε χώρα ως αντίδραση στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, στις πολιτικές αποπολιτικοποίησης και εκφοβισμού που προσπάθησαν να επιβληθούν στο λαό.

Προ καιρού, τα ίδια άτομα είχαν συμμετάσχει σε εκδήλωση στο νησί της Λέσβου χωρίς να υπάρξουν οι υφιστάμενες απαγορεύσεις. Άραγε τι άλλαξε στο μεταξύ; Μαθαίνουμε συνεχώς για βελτίωση και σύσφιξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων με συμφωνίες που γίνονται υπογείως. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και τη φίμωση οποιασδήποτε φωνής αντίστασης.

Ως Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων, καταδικάζουμε αυτού του είδους τις πολιτικές που προσπαθούν να καταστείλλουν και να ποινικοποιήσουν την πολιτική δράση και έκφραση μέσω της μουσικής, και τους διαρκείς αγώνες για δίκαιη ζωή και ελευθερία. Στεκόμαστε στο πλάι τους, δηλώνοντας απερίφραστα την αλληλεγγύη μας.