Σελίδες

22 Νοεμβρίου 2024

Ένοπλες Δυνάμεις: «Σιδερένιο τείχος» με φρεγάτες σε Αιγαίο και Μεσόγειο - Οι Belh@rra χτίζουν το ελληνικό Iron Dome


Το ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει και την τοποθέτηση των φρεγατών σε κομβικά σημεία - Δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα στη Βουλή μετά τα Χριστούγεννα

Κομβικό ρόλο στον «Σιδερένιο Θόλο» της ελληνικής άμυνας θα έχουν οι φρεγάτες Belh@rra, που από το 2025 και σταδιακά θα ενταχθούν στον Στόλο. Οι φρεγάτες FDI διαθέτουν τα πλέον σύγχρονης τεχνολογίας συστήματα αντιαεροπορικής προστασίας, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να καλύψουν όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα και τον ευαίσθητο χώρο μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου, όπως και περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που είναι κρίσιμες για τα εθνικά συμφέροντα, όπου η χώρα μας μετέχει σε διεθνείς αποστολές.



Ουσιαστικά, οι φρεγάτες Belh@rra δίνουν στο Πολεμικό Ναυτικό και στη χώρα μας τη δυνατότητα Αντιαεροπορικής Αμυνας Περιοχής, στην οποία έκανε αναφορά, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε λεπτομερή ανάλυση, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, κατά την ενημέρωση στη διαρκή επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών για τους βασικούς άξονες της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα πρόγραμμα που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2035.



Το δεκαετές πρόγραμμα

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα να κατατεθεί στη Βουλή δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, ενώ εκτός από την αναδιοργάνωση-συγχώνευση και κατάργηση στρατιωτικών μονάδων, προβλέπεται και η συγκρότηση νέων στρατιωτικών δομών, όπως η Μονάδα 1844 (Μονάδα Κυβερνοχώρου) και η Μονάδα 1821 (Ηλεκτρονικών Πληροφοριών).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φρεγάτες Belh@rra, αναπτυγμένες, όπως στο γραφικό που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ», σε κρίσιμα σημεία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δημιουργούν τον Κεντρικό Αντιαεροπορικό Θόλο με δυνατότητα κάλυψης από καθεμία FDI χωριστά περιοχής, πολλαπλάσιας εκείνης που έχουν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ - οι πιο σύγχρονες που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Στόλος. Και οι τέσσερις Belh@rra μαζί δημιουργούν «Σιδερένιο Τείχος» τόσο για το Αιγαίο όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Ηδη, όπως αποκάλυψε το Reuters, η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού θόλου, κόστους 2 δισ. ευρώ, ο οποίος θα βασίζεται στο πρότυπο του δοκιμασμένου συστήματος «Iron Dome» του Ισραήλ, θα ενταχθούν όμως και τα συστήματα προστασίας που διαθέτει ήδη η Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, η νέα αντιαεροπορική «ομπρέλα» που θα θωρακίζει τη χώρα μας από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις θα έχει τρία νέα, δοκιμασμένα, συστήματα από το Ισραήλ και θα διαθέτει ενιαία αντίληψη και διοίκηση με εκτοξευτήρες σε νησιά και την ενδοχώρα:

Το DAVID’S SLING (Σφεντόνα του Δαβίδ), το πιο σύγχρονο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας, που είναι αντιβαλλιστικό. Εχει εμβέλεια έως και 300 χιλιόμετρα και ταχύτητα βλήματος που φτάνει τα 7.5 Mach.

Το BARAK MX, που καλύπτει αποστάσεις από 35 έως και 150 χιλιόμετρα, με ύψος αναχαίτισης που φτάνει τα 30 χιλιόμετρα.

Το SPYDER, που είναι αυτοκινούμενο -άρα δύσκολο στον εντοπισμό- σύστημα μικρής και μεσαίας εμβέλειας. Διαθέτει πυραύλους Python-5 και Derby και έχει εμβέλεια 20 και 50 χιλιόμετρα αντίστοιχα, ανώτατο υψόμετρο τα 30.000 και 52.000 πόδια, ενώ η μέγιστη ταχύτητα των πυραύλων αγγίζει τα 4 Mach. Φυσικά, αυτά τα συστήματα θα πλαισιώνονται από τα μαχητικά μας αεροσκάφη, τα όπλα των νέων φρεγατών μας, τους πυραύλους PATRIOT και αρκετά ακόμα αντιαεροπορικά όπλα και συστήματα αντι-drones.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει έως τώρα, ο ελληνικός «Σιδηρούς Θόλος» θα είναι έτοιμος για επιχειρησιακή λειτουργία μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια και θα κοστίσει κατά τι λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ. Αναμένεται να περάσει από το ΚΥΣΕΑ εντός του επόμενου μήνα και λίγο αργότερα θα έρθει για να «κουμπώσει» στο ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε ο κ. Δένδιας, έχει στόχο τον πολλαπλασιασμό της μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διαθέτουν δυνατότητα αποτελεσματικής αποτροπής κάθε δυνητικού κινδύνου και αντιπάλου. Η μείωση των στρατοπέδων από 837 που είναι σήμερα σε 705 αποτελεί βασικό στοιχείο της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης.



Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή διαθέτει περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ και, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, στόχος είναι τόσο η βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας των Μονάδων, όσο και η αύξηση στο 70% του ποσοστού στελέχωσής τους σε καιρό ειρήνης: στα παράδοξα, άλλωστε, που έχουν καταγραφεί είναι στελέχωση στο 30% σε Μονάδες στον Εβρο και υπερκάλυψη των οργανικών θέσεων που φτάνει και το 130% σε Μονάδες στην Πελοπόννησο.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αν και έχει χαρτογραφήσει τις Μονάδες και γνωρίζει ποιες είναι εκείνες που θα κλείσουν, εντούτοις δεν προχωρά στην ανακοίνωση αυτού του χάρτη, καθώς αναμένει αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες. Το σχέδιο, πάντως, κατέστη σαφές ότι δεν θα προχωρήσει γενικώς στον ορίζοντα των 12 ετών του προγράμματος, αλλά από τον επόμενο χρόνο κιόλας.

Ο κ. Δένδιας έδωσε χαρακτηριστικά των Μονάδων που θα κλείσουν: «Δεν μπορεί», είπε, «να υπάρχει Ναυτοδικείο στα Γιάννενα. Είναι λογικό παράδοξο να έχει δικάσει τον περασμένο χρόνο πέντε υποθέσεις. Οπως επίσης, μια σειρά από Στρατοδικεία, Ναυτοδικεία, Αεροδικεία στη χώρα, που δεν υπηρετούν καμία πραγματική ανάγκη. Ο μέσος όρος εκδίκασης υποθέσεων από κάθε στρατοδίκη είναι πέντε υποθέσεις τον χρόνο, όταν ο ανάλογος δικαστής στα πολιτικά δικαστήρια δικάζει 25 την ημέρα».

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έως το 2035 καλείται να διαχειριστεί ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 12,8 δισ. ευρώ έως το 2035 και παράλληλα πρέπει να προτεραιοποιήσει και να σχεδιάσει διακλαδικά έναν κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά την περίοδο 2015-2020 δημιούργησε κενό ύψους 20 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα αφενός να μην αποκτηθούν εκείνη την περίοδο σύγχρονα οπλικά συστήματα, αλλά και να μην συντηρηθούν επαρκώς όσα διαθέτει η χώρα.

Οι νέες επιχειρησιακές μονάδες

Το πρόγραμμα της Νέας Δομής Δυνάμεων προβλέπει για πρώτη φορά, εκτός από την αναδιοργάνωση-συγχώνευση και κατάργηση 132 στρατοπέδων και τη δημιουργία ενιαίου αντιαεροπορικού και αντι-drone θόλου:



■ Διακλαδική δομή πυραυλικής αποτροπής.
■ Απόκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου, αποκλειστικά για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
■ Δημιουργία Μονάδων Κυβερνοχώρου (Μονάδα 1864), Ηλεκτρονικών Πληροφοριών (Μονάδα 1821), Διαστημικών Εφαρμογών (Μονάδα 1912), Συλλογής Πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές (Μονάδα 1947).
■ Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής και Διεύθυνσης Πληροφορικής.
■ Συγκρότηση Διοίκησης Κατασκευών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.

Ματίνα Ηρειώτου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ