Σελίδες

21 Νοεμβρίου 2024

📺Ουκρανία: Βίντεο από την επίθεση με πύραυλο πολλαπλών κεφαλών – Οι διαφωνίες για το αν ήταν διηπειρωτικός και η απειλή της Μόσχας να πλήξει βάση των ΗΠΑ στην Πολωνία


Τρομακτικά πλάνα από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με εξελιγμένο πύραυλο πολλαπλών κεφαλών, προηγμένης τεχνολογίας, έρχονται στην δημοσιότητα ενώ το ΝΑΤΟ τέθηκε σε ύψιστο συναγερμό στην Πολωνία, καθώς δεν είναι σαφές αν το πλήγμα έγινε με διηπειρωτικό πύραυλο (ICBM) ή με κάποιο άλλο σύγχρονο όπλο.

Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τη στιγμή που πολλά βλήματα διέσχισαν τον ουρανό και προκάλεσαν μια σειρά από εκρήξεις στην πόλη Ντνίπρο, 391 χλμ. νοτιοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου. Η πόλη είναι στον ποταμό Δνείπερο, από τον οποίο πήρε το όνομά της. Στόχος ήταν τα εργοστάσια παραγωγής της κρατικής εταιρείας αεροδιαστημικής και άμυνας Yuzmash.



Η σφοδρότητα, η ταχύτητα και ο συντονισμένος χαρακτήρας των εκρήξεων υπέδειξαν ότι τα βλήματα που ερρίφθησαν, προήλθαν από πολλαπλά οχήματα επανεισόδου με ανεξάρτητο στόχο και έφεραν συμβατικά εκρηκτικά.

Μια τέτοια τιμωρητική επίθεση θεωρείται ως αντίποινα από τη Μόσχα, λιγότερο από 24 ώρες αφότου η Ουκρανία φέρεται να έπληξε στόχους στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας με πυραύλους Storm Shadow που προμήθευσε η Βρετανία. Πάντως ο Βρετανός υπουργός Άμυνας John Healey αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες που δημοσίευσε η MailOnline.


Αναλυτές εξέφρασαν αμφιβολίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν έναν πλήρως εξοπλισμένο ICBM, υποστηρίζοντας ότι το αναφερόμενο βεληνεκές του πλήγματος υπολείπεται αυτού που θα αναμενόταν συνήθως από έναν διηπειρωτικό πύραυλο.



Επεσήμαναν επίσης ότι η Μόσχα θα έπρεπε να προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για να αποφύγει την ενεργοποίηση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και μια πιθανή απάντηση. Οι ρωσικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να σχολιάσουν, αλλά αν επιβεβαιωθεί η επίθεση με ICBM θα είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο όπλο θα έχει αναπτυχθεί ποτέ σε μάχη, σηματοδοτώντας μια σημαντική κλιμάκωση στη σύγκρουση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η ταχύτητα και το ύψος που πέταξε ο πύραυλος υποδηλώνουν ότι επρόκειτο για ICBM (διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο) και δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες ερευνούν το χτύπημα για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν το ακριβές όπλο που χρησιμοποιήθηκε.

‘Οι εξετάσεις των εμπειρογνωμόνων βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι προφανές ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμών», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Τα πλάνα από το χτύπημα εμφανίστηκαν καθώς η Ρωσία απείλησε επίσης να πλήξει αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ στην Πολωνία με «προηγμένα όπλα» σε μια ανησυχητική δήλωση σήμερα το πρωί.

Οι ζημιές

Στο Ντνίπρο, ο περιφερειακός κυβερνήτης Serhiy Lysak δήλωσε ότι η πυραυλική επίθεση προκάλεσε ζημιές σε μια βιομηχανική επιχείρηση και προκάλεσε πυρκαγιές. Δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για τις απώλειες.

Ορισμένοι ρωσικοί πύραυλοι φέρεται να έπληξαν τις πόλεις Κρεμεντσούκ και Μυρχόροντ, ενώ περιοχές στις περιφέρειες Κιέβου, Οδησσού και Σούμι υπέστησαν διακοπές ρεύματος καθώς επλήγη το ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο μαζικός βομβαρδισμός της Ουκρανίας σήμερα το πρωί ώθησε το ΝΑΤΟ να στείλει πολεμικά αεροσκάφη F-16 πάνω από τη γειτονική Πολωνία, καθώς τα επίγεια συστήματα αεράμυνας και ραντάρ τέθηκαν σε «ύψιστη ετοιμότητα» εν μέσω της επίθεσης.


Οι αναλυτές

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η χρήση ενός ICBM ή παρόμοιου προηγμένου όπλου μεγάλου βεληνεκούς με συμβατικά όπλα είναι πολύ δαπανηρή, αλλά χρησιμεύει να δείξει πώς η Μόσχα θα μπορούσε να κλιμακώσει δραματικά τη σύγκρουση.

Η Δρ Ruth Deyermond, Ανώτερη Λέκτορας στη Μετασοβιετική Ασφάλεια στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε στη MailOnline: «Αυτό το χτύπημα δεν έχει προφανή στρατιωτική αξία – θα μπορούσαν να επιτύχουν τους ίδιους στόχους χωρίς να θυσιάσουν έναν ICBM. Μοιάζει πολύ σαν να δείχνει στη Δύση τι θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία αν το επέλεγε – να εκτοξεύσει έναν πυρηνικά οπλισμένο πύραυλο. Αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σημάδι αδυναμίας’, πρόσθεσε. ‘Η ρωσική κυβέρνηση γνωρίζει τι θα της συνέβαινε αν επιχειρούσε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε είδος πυρηνικού όπλου, οπότε πρέπει να καταφύγει σε μπλόφες».

Ο Δρ Mattias Eken, αναλυτής άμυνας και ασφάλειας στο RAND Europe, πρόσθεσε: «Το αναφερόμενο βεληνεκές των 700 χιλιομέτρων υπολείπεται του τυπικού διηπειρωτικού βεληνεκούς, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ταξινόμησή του ως ολοκληρωμένου ICBM.

«Εάν ο πύραυλος ήταν πράγματι ICBM, η Ρωσία θα έπρεπε να είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τις ΗΠΑ για να αποτρέψει την ενεργοποίηση των συστημάτων προειδοποίησης πυραύλων και πιθανών αντιποίνων. «Ωστόσο, ένα τέτοιο πλήγμα θα μπορούσε να έχει συμβολική αξία», κατέληξε.

Οι απειλές της Μόσχας

Καθώς οι αναφορές για το χτύπημα εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί, η Μόσχα δήλωσε ότι το άνοιγμα μιας νέας αμερικανικής βάσης βαλλιστικής αντιπυραυλικής άμυνας στο Ρεντζίκοβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής «θα αυξήσει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί μελλοντικός στόχος.

‘(Η βάση) έχει προστεθεί στον κατάλογο των στόχων προτεραιότητας για πιθανή καταστροφή, η οποία, αν χρειαστεί, μπορεί να εκτελεστεί με ένα ευρύ φάσμα προηγμένων όπλων’, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η δήλωση της Ζαχάροβα ήρθε λίγα λεπτά αφότου η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε για πρώτη φορά την πιθανή επίθεση με ICBM, υποστηρίζοντας ότι εκτοξεύθηκε από βάση στη νότια περιοχή Αστραχάν της Ρωσίας στην Κασπία Θάλασσα νωρίς σήμερα το πρωί.

Σε μια περίεργη τροπή, η συνέντευξη Τύπου της Ζαχάροβα διακόπηκε από ένα τηλεφώνημα στο οποίο ο ομιλητής φάνηκε να ενημερώνει την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών για το χτύπημα του ICBM πριν της δώσει εντολή να μην το σχολιάσει.



Ακούστηκε αχνά η φωνή ενός άνδρα να λέει: «Μάσα, πλήγματα βαλλιστικών πυραύλων στο Γιουζμάς. Οι Δυτικοί μιλούν γι’ αυτό τώρα. Ουδέν σχόλιον».

Η απάντηση

Το υποτιθέμενο χτύπημα ICBM έρχεται μετά τη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών ATACMS και βρετανικών πυραύλων Storm Shadow για να πληγούν στόχοι εντός της Ρωσίας μετά από έγκριση του Sir Keir Starmer αυτή την εβδομάδα – κάτι που η Μόσχα είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι θα θεωρηθεί ως σημαντική κλιμάκωση.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Healey αρνήθηκε να παρασυρθεί στην επιβεβαίωση των αναφορών ότι το Κίεβο ανέπτυξε τους βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά δήλωσε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια «σοβαρή στιγμή» στην άμυνά της κατά της ρωσικής εισβολής.


Ο πρωθυπουργός Στάρμερ, επέμεινε εν τω μεταξύ ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία είναι «πάντα για αυτοάμυνα» και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, καθώς κατηγόρησε τον Πούτιν ότι θέλει «καταστροφή και όχι ειρήνη».

Η Ουκρανία δεν έχει υποστεί πλήγμα ICBM από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, με τον ρωσικό στρατό να αναπτύσσει μικρότερους, πιο αργούς πυραύλους Iskander και μια χούφτα υπερηχητικά βλήματα Kinzhal μαζί με εκατοντάδες επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο ουκρανικός Τύπος

Η Ukrainska Pravda επικαλείται ανώνυμες πηγές που λένε ότι ο ICBM που φέρεται να έπληξε σήμερα το Ντνίπρο ήταν πράγματι ένας RS-26 «Frontier», ένας πύραυλος με στερεά καύσιμα, ικανός για χρήση πυρηνικών κεφαλών, που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά με επιτυχία το 2012.

Ο πύραυλος Frontier ζυγίζει περίπου 36 τόνους με εμβέλεια έως και 3.600 μίλια. Πετάει με τέτοια ταχύτητα που τα υποτυπώδη συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας θα ήταν ανίκανα να αναχαιτίσουν τις κεφαλές του.

‘Αν αληθεύει αυτό θα είναι εντελώς πρωτοφανές και η πρώτη πραγματική στρατιωτική χρήση ICBM. Όχι ότι έχει και πολύ νόημα, δεδομένης της τιμής και της ακρίβειάς τους», έγραψε στο Χ ο Andrey Baklitskiy του Ινστιτούτου Ερευνών Αφοπλισμού του ΟΗΕ.


Οι πύραυλοι RS-26 ή Frontier ζυγίζουν έως και 50 τόνους και έχουν εμβέλεια 3.600 μιλίων, αν και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μάχη.

Ο πύραυλος φέρεται να εκτοξεύθηκε από το πεδίο βολής Kapustin Yar στο Αστραχάν της Νότιας Ρωσίας – περίπου 700 χιλιόμετρα από το Ντνίπρο.

Το Κρεμλίνο χτησιμοποίησε στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS για την εκτόξευση πυραύλων κρουζ και μαχητικά MiG-31K για την εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal, σε μια υπολογισμένη προσπάθεια να βυθίσει την Ουκρανία στο σκοτάδι καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.