Σελίδες

20 Νοεμβρίου 2024

ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο ύστερα από πληροφορίες για αεροπορικό χτύπημα και στέλνουν νάρκες κατά προσωπικού για να επιβραδύνουν την ρωσική προέλαση


Οι ΗΠΑ κλείνουν προσωρινά την πρεσβεία τους στο Κίεβο, αφού έλαβαν, όπως λένε, «συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανή σημαντική αεροπορική επίθεση στις 20 Νοεμβρίου».

«Για λόγους προφύλαξης, η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή και οι υπάλληλοι της πρεσβείας έχουν λάβει οδηγίες να καταφύγουν στη θέση τους. Η πρεσβεία των ΗΠΑ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες, να είναι προετοιμασμένοι να καταφύγουν αμέσως σε περίπτωση που ανακοινωθεί αεροπορικός συναγερμός», αναφέρεται σε ανακοίνωση.


Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα στείλουν νάρκες κατά προσωπικού για να επιβραδύνουν την ρωσική προέλαση – Η αμφιλεγόμενη κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν

Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με νάρκες κατά προσωπικού περιορισμένης διάρκειας.

Οι νάρκες αυτές είναι εξοπλισμένες με μηχανισμό αυτοκαταστροφής ή απενεργοποίησης, ο οποίος ενεργοποιείται μετά από προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς η πυροδότηση εξαρτάται από τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους.

Στόχος της απόφασης αυτής είναι η επιβράδυνση της ρωσικής προέλασης στα ανατολικά μέτωπα της Ουκρανίας. Την πληροφορία επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί αυτήν προ ημερών να επιτραπεί η χρήση για να χτυπηθούν στόχοι βαθιά στη ρωσική επικράτεια πυραύλων αμερικανικής κατασκευής μέσης και μακράς εμβέλειας, με τη Μόσχα να διαμηνύει πως θα υπάρξει η «προσήκουσα» ανταπόδοση.

Στην απόφαση αναφέρθηκε πρώτη χθες η εφημερίδα Washington Post, η οποία αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες νάρκες θα περιοριστούν σε ουκρανικό έδαφος, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν επίσης από την αρχή του πολέμου την Ουκρανία με αντιαρματικές νάρκες.

Ούτε η Ρωσία ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Οτάβα, η οποία απαγορεύει τη χρήση και τη μεταφορά ναρκών κατά προσωπικού. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, το 2022, επανέφερε μια πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα που περιορίζει τη χρήση αυτών των ναρκών εκτός της Κορεατικής Χερσονήσου.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εντός της διοίκησης Μπάιντεν όσο και από ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι για τον άμαχο πληθυσμό παραμένουν υψηλοί.

Παρά τις ανησυχίες, Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν την κίνηση, δηλώνοντας ότι η Ρωσία ήδη χρησιμοποιεί νάρκες χωρίς περιορισμούς. «Η Ρωσία τις χρησιμοποιεί ούτως ή άλλως», ανέφερε ανώνυμα ένας Ουκρανός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας την απόφαση των ΗΠΑ.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις όπως η Human Rights Watch. Η Μέρι Γουέρχαμ, αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης για θέματα κρίσεων και συγκρούσεων, χαρακτήρισε την απόφαση «σοκαριστική και καταστροφική».

Παρά την τεχνολογία αυτοκαταστροφής που φέρουν, οι νάρκες εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για τους αμάχους, απαιτούν περίπλοκες διαδικασίες καθαρισμού και δεν απενεργοποιούνται πάντα αξιόπιστα.