Σελίδες

11 Νοεμβρίου 2024

Μητσοτάκης: Θερμή η συνομιλία με Τραμπ – Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο της γεωπολιτικής αφέλειας


Στη συνομιλία που είχε με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δίνει το παρών σε συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης της εταιρείας Grant Thornton με τίτλο «Future Unfold – The Annual Technology Forum».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «είχα την ευκαιρία πριν από μια ώρα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Τραμπ. Είχαμε μια θερμή συζήτηση και τον συνεχάρη και του υπενθύμισα το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που είχε διαμορφωθεί από την πρώτη του θητεία. Είμαι από τους παλαιότερους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχω θεσμική μνήμη συζητήσεων με τον Πρόεδρο Τραμπ και τον κάλεσα να έρθει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν στο πλαίσιο περιοδειών που θα κάνει στην ευρύτερη περιοχή».

«Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στρατηγικού χαρακτήρα και κατοχυρωμένες στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουμε υπογράψει με τις ΗΠΑ και αναφέρομαι στην συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και δεν στηρίζονται σε ένα αξιακό πλαίσιο αλλά και σχέσεις που βασίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον το οποίο οι ΗΠΑ βλέπουν στην χρησιμότητα στήριξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί απλά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή αλλά είναι παράγων που μπορεί να διαμορφώσει εξελίξεις στην περιοχή. Οι σχέσεις δεν περνούν μόνο από την εκτελεστική αλλά και μέσα από τη νομοθετική εξουσία και οι σχέσεις που έχουμε με το Κογκρέσο είναι στενές και η πρόσκληση που έλαβε για την ομιλία μου ήταν διακομματική».

Για τις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ

«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο γεωπολιτικής αφέλειας στον οποίο έχει εισέλθει εδώ και πολλά χρόνια», είπε και τόνισε ότι «Όταν ο Τραμπ είχε πει στο ΝΑΤΟ ότι δεν γίνεται μονίμως οι ΗΠΑ να εγγυώνται την ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και η Ευρώπη να μην φτάνει στις αμυντικές δαπάνες που είναι καθορισμένες από το ΝΑΤΟ είχε δίκιο». «Η αμυντική θωράκιση της ΕΕ χτίζει καλύτερες γέφυρες συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

Αναφορικά με την οικονομία είπε ότι οι επιπτώσεις από την εκλογή Τραμπ θα είναι μια πολιτική περαιτέρω μείωσης φόρων και ελεγχόμενης προσέλκυσης κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ γιατί θα γίνουν πιο ελκυστικές. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά κατεπείγοντος.

Για το εμπόριο και τις πολιτικές των δασμών θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει μια ζώνη συνεννόησης με τις ΗΠΑ. Μπορούμε να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Πιστεύουμε στις ανοικτές οικονομίες και το ελεύθερο εμπόριο».

Για την ευρωζώνη και αν ανησυχεί

«Από τη μια ανησυχώ αλλά δεν ανήκω στην κατηγορία εκείνων που έχουν ξεγράψει την Ευρώπη και έχουν φορέσει πλερέζες για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού μας σπιτιού. Την τελευταία 5ετια έγιναν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός από τον κοινό εμβολιασμό έως την στήριξη της Ουκρανίας και στην ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι ένα εργαλείο που συνεισφέρει στην ανάκαμψη χωρών και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους.

Το ερώτημα είναι πως θα συγκεράσουμε τις μεγάλες φιλοδοξίες που έχουμε στην Ευρώπη να κάνουμε την πράσινη μετάβαση πράξη, και να επενδύσουμε στην κοινωνική συνοχή και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι απαραίτητα αλλά και οι πρόσθετοι δημόσιοι πόροι. Θα προέλθουν από τους προϋπολογισμούς των κρατών και με βάση τα όρια που έχουν τεθεί η Ελλάδα θεωρείται υπόδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας χωρίς να επηρεάζονται οι ρυθμοί ανάπτυξης».