Σελίδες

07 Νοεμβρίου 2024

📺Γεραπετρίτης στη Hurriyet: «Η επίλυση της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας θα είναι καθοριστική για την αποτροπή εντάσεων»


Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στην τουρκική εφημερίδα εν όψει της συνάντησης αύριο στην Αθήνα με τον Χακάν Φιντάν - Μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης

Στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μία ημέρα πριν από τη συνάντηση αύριο στην Αθήνα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

«Η επίλυση της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας θα είναι καθοριστική για την αποτροπή εντάσεων» αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναλυτικά ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει: «Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση με συντονισμένο τρόπο, με αμοιβαία εποικοδομητική κατανόηση, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Πιστεύω βαθιά ότι η οριστική λύση του ζητήματος θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και την αποτροπή πιθανών εντάσεων.

Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που μπορεί να τεθεί σε διεθνή δικαιοδοσία.

Αυτή δεν είναι μόνο η θέση μας, αλλά είναι προβλέψεις και τους το διεθνούς δικαίου που απαιτεί πως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αμοιβαίες ή παρακείμενες ακτές να πραγματοποιείται με συμφωνία βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και ότι, εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με βάση το ναυτικό δίκαιο».

Αναφορικά με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ο κ. Γεραπετρίτης λέει: «Εάν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να δηλώσω ότι πιστεύω ότι η αντίδραση [σ.σ. της Τουρκίας] που παρουσιάζεται σε αυτό το θέμα είναι δυσανάλογη.

Η ελληνική πλευρά, όπως πάντα, είναι ανοιχτή και ειλικρινής και δεν έχει καμία πρόθεση να παραπλανήσει. Δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος, τα όρια των οποίων καθορίζονται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα άλλων κρατών. Αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να ενώσουν τους ανθρώπους μας, ειδικά σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε και οι δύο τις ίδιες προκλήσεις. Ο σχεδιασμός του θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο αποτελεί υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ένα θέμα που η Τουρκία πρέπει επίσης να λάβει υπόψη στην ευρωπαϊκή της διαδρομή».

Τυχαία συνάντηση Κασσελάκη και «87» στο Παγκράτι: Ένταση με Νοτοπούλου, Σπίρτζη, Φλαμπουράρη -Το τετ α τετ με Γεροβασίλη