Σελίδες

23 Δεκεμβρίου 2024

Ασμά αλ Άσαντ: Πληροφορίες πως κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον Μπασάρ μετά τη διαφυγή τους στη Μόσχα


Η Άσμα αλ-Άσαντ, η σύζυγος του άλλοτε δικτάτορα της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, υπέβαλε αίτηση διαζυγίου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τη ζωή στη Μόσχα, όπου βρίσκεται μετά την πτώση του καθεστώτος νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών και αραβικών ΜΜΕ τα οποία αναπαράγονται από τη Jerusalem Post και τη Bild, η Άσμα ζητά να επιστρέψει στο Λονδίνο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η Άσμα, η οποία διαθέτει διπλή υπηκοότητα (Βρετανική και Συριακή), υπέβαλε την αίτησή της στο ρωσικό δικαστήριο, ζητώντας παράλληλα ειδική άδεια για να φύγει από τη Μόσχα. Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν αυτή την αίτηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται πως η Ασμά αλ Άσαντ έχει γεννηθεί στο Λονδίνο από Σύρους γονείς, ωστόσο μετά την πτώση του καθεστώτος, η ίδια θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την εξουσία στην εξορία

Η Άσμα μετακόμισε στη Συρία το 2000 και παντρεύτηκε τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, μόλις λίγους μήνες αφότου εκείνος ανέλαβε την προεδρία μετά τον θάνατο του πατέρα του, Χάφεζ αλ-Άσαντ.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, η Άσμα αποτέλεσε κεντρική φιγούρα του καθεστώτος, καλλιεργώντας την εικόνα μιας μεταρρυθμίστριας πρώτης κυρίας. Ωστόσο, η ζωή της άλλαξε δραματικά μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ.

Η δυσαρέσκεια της Άσμα με τη ζωή στη Μόσχα είναι κατανοητή, δεδομένων των δραματικών αλλαγών στη ζωή της. Από κεντρικό πρόσωπο του καθεστώτος, τώρα επιδιώκει να επαναφέρει τη ζωή της μακριά από την εξουσία. Εάν εγκριθεί η αίτησή της για να επιστρέψει στο Λονδίνο, παραμένει αβέβαιο πώς θα διαχειριστεί τη δημόσια εικόνα της στη Δύση, όπου η φήμη της έχει αμαυρωθεί από τη σύνδεσή της με ένα από τα πιο σκληρά καθεστώτα του 21ου αιώνα.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος κατέφυγε στη Μόσχα μετά την ανατροπή του κατά τη διάρκεια της εισβολής των τζιχαντιστών ανταρτών με επικεφαλής τη Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), ζει υπό αυστηρούς περιορισμούς. Κατά πληροφορίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν του έχει χορηγήσει έπαυλη σε μυστική τοποθεσία.

Παρότι του χορηγήθηκε άσυλο από τις ρωσικές αρχές, του απαγορεύεται να φύγει από τη Μόσχα ή να εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα. Επιπλέον, τα περιουσιακά του στοιχεία -αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με 270 κιλά χρυσού και 18 διαμερίσματα στη Μόσχα- έχουν δεσμευθεί από τις ρωσικές αρχές. Οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν τον άλλοτε δικτάτορα να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ορισμένα από τα κεφάλαια της περιουσίας του.

Ρήγμα στην οικογένεια Άσαντ

Οι εντάσεις φαίνεται να έχουν επηρεάσει και την υπόλοιπη οικογένεια Άσαντ. Ο Μαχέρ αλ-Άσαντ, αδερφός του Μπασάρ και σημαντική στρατιωτική προσωπικότητα του καθεστώτος, δεν έχει λάβει άσυλο από τη Ρωσία. Η αίτησή του βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση, ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του τελούν υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο κυριάρχησε στη Συρία για 61 χρόνια υπό το κόμμα Μπάαθ, σηματοδότησε μια ιστορική καμπή για τη χώρα.

Η εξέγερση του Δεκεμβρίου, που οδήγησε στην ανατροπή του Άσαντ, κατέληξε σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα στη Συρία, με τη Hay’at Tahrir al-Sham να αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί. Παρά το γεγονός ότι η HTS θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον πρόσφατα απέσυρε την επικήρυξη ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τον ηγέτη της, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολανί.