Σελίδες

31 Δεκεμβρίου 2024

Κύπρος: Προχωρά η αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων για την εξυπηρέτηση των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ


Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε πως η αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα με ενάμιση χρόνο, ενώ η ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, κοντά στη Λεμεσό, θα αναβαθμίζεται σταδιακά με φιλοδοξία ολοκλήρωσης των έργων γύρω στο 2027.

Σε ό,τι αφορά την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει, κατά τον κ. Πάλμα, είναι η επέκτασή της και η βελτίωση κάποιων κτιριακών και άλλων υποδομών. Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, θα είναι μια εξολοκλήρου αναβάθμιση όπως προβλέπεται από διεθνείς διαδικασίες και τρόπους τεχνικούς υλοποίησης τέτοιων έργων. Συμπλήρωσε ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι ειδικοί και τεχνικοί που θα υποδείξουν πώς και τι θα πρέπει να γίνει.

Ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά την αεροπορική βάση το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και υπολογίζεται από 10 έως 14 εκατομμύρια ευρώ αναλόγως και με την κατάληξη των εισηγήσεων και των προτάσεων που θα γίνουν. Σε ό,τι αφορά τη ναυτική βάση, συνέχισε, είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο σταδιακά θα επιχορηγείται, σημειώνοντας ότι γίνονται και προσπάθειες μέσα από την ΕΕ να ληφθεί κάποια χρηματοδότηση. «Θα είναι ένα έργο που μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε.

Τεχνογνωσία και εμπειρία θέλουν να δώσουν οι Αμερικανοί

Σε ό,τι αφορά την αεροπορική βάση ανέφερε ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να δώσουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους γύρω από τον τρόπο που θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες της συγκεκριμένης αεροπορικής βάσης.

«Ασφαλώς όταν θα ολοκληρωθούν αυτά τα έργα ή όταν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούνται έτσι σε ένα επίπεδο πιο αναβαθμισμένο από το σημερινό, οι εταίροι μας θα έχουν τη δυνατότητα, έπειτα από άδεια βεβαίως της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μπορούν να τις χρησιμοποιούν», είπε ο κ. Πάλμας υπογραμμίζοντας ότι οι βάσεις ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τόνισε, επίσης, ότι οι εταίροι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις βάσεις αναλόγως των δεδομένων που υπάρχουν τη συγκεκριμένη στιγμή «και πάντα βεβαίως μέσα στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής και ειρηνευτικής αποστολής». Ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας σημείωσε περαιτέρω ότι «κατά διαστήματα λέγονται πράγματα τα οποία δεν ευσταθούν, όπως για παράδειγμα ότι η Κύπρος θα γίνει ένα ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων και διάφορα άλλα τέτοια που αφορούν επιθετικές διαθέσεις κρατών. Τονίζω και επαναλαμβάνω ότι θα χρησιμοποιούνται για ανθρωπιστικούς και ειρηνευτικούς λόγους».

«Έτερον εκάτερον»

Είπε, ακόμη, ότι η Κύπρος είναι ένα δημοκρατικό, ειρηνικό κράτος, το οποίο θωρακίζεται για να διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό που μπορεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι εδώ και 50 χρόνια έχουμε κατοχή στην Κύπρο.

«Γι’ αυτόν τον λόγο αναβαθμίζεται η αμυντική θωράκιση της Κύπρου, γι’ αυτό τον λόγο φτιάχνουμε υποδομές για να μπορούμε να ανταποκριθούμε, εάν και εφόσον υπάρξει κάτι το οποίο θα πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τον τόπο μας», σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει σε τοποθετήσεις ότι εξαγγέλλονται στρατιωτικές αναβαθμίσεις την ώρα που γίνονται προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο κ. Πάλμας απάντησε: «Έτερον εκάτερον». Πρόσθεσε πως «εμείς ζητούμε την επανέναρξη των συνομιλιών και την ίδια στιγμή υπάρχουν 40.000 Τούρκοι στρατιώτες στη βόρεια Κύπρο ή για παράδειγμα υπήρχαν 50 πλοία στις επετειακές εκδηλώσεις από τα 50 χρόνια της εισβολής τον Ιούλιο που μας πέρασε. Ως εκ τούτου, το ένα δεν συνδέεται με το άλλο».

Ανέφερε ότι άλλο είναι η αμυντική ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη στιγμή που βρίσκεται υπό ημικατοχή και άλλο η προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Κληθείς να αναφέρει εάν η αναβάθμιση των βάσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Πάλμας απάντησε «απόλυτα, υπό την έννοια του ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα με αυτήν την έκρυθμη, ασταθή, αλλά και ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού».

Υπέδειξε ότι αυτή η αναβάθμιση θα πρέπει να αποδεικνύεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό και στην πράξη και ως εκ τούτου αυτές οι υποδομές και αυτά τα έργα θα δώσουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο και να αποδεικνύει στην πράξη ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Για τα οπλικά συστήματα

Σε σχέση με την αναβάθμιση και αντικατάσταση παλαιών οπλικών συστημάτων, ο κ. Πάλμας απάντησε ότι η διαδικασία αντικατάστασης ή αγοράς οπλικών συστημάτων είναι μια εργασία στο Υπουργείο Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς καθημερινής αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι «ασφαλώς και κατά διαστήματα έπειτα από εισηγήσεις των ειδικών αντικαθίστανται ή αγοράζονται εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες και στα νέα δεδομένα. Επαναλαμβάνω για να υποστηρίξουμε την αμυντική θωράκιση του τόπου μας».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει προοπτική για περαιτέρω αναβάθμιση και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κύπρο, ο κ. Πάλμας δήλωσε ότι «αυτό αξιολογείται και αναλόγως των αναγκών και των συνθηκών που επικρατούν δεν αποκλείω να προχωρούμε και σε αναβάθμιση άλλων εγκαταστάσεων».

Μανώλης Καλατζής - Λευκωσία
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ