Σελίδες

15 Ιανουαρίου 2025

Για πρώτη φορά εν ενεργεία βουλευτής θα δικαστεί από ενόρκους


Ένας εν ενεργεία βουλευτής, ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Φλώρος, θα είναι ο πρώτος εκπρόσωπος του κοινοβουλίου που παραπέμπεται να δικαστεί για το αδίκημα της βιαιοπραγίας κατά μέλους της Βουλής, και θα δικαστεί σε δικαστήριο που απαρτίζεται και από τακτικούς και από λαϊκούς δικαστές.

Ο πρώην «Σπαρτιάτης», που στις 24 Απριλίου 2024, κατά πρωτοφανή τρόπο για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, επιτέθηκε και χτύπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασ. Γραμμένο, θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία βουλευτής που θα δικαστεί από ενόρκους για το συγκεκριμένο αδίκημα που ουσιαστικά στρέφεται κατά της λειτουργίας του πολιτεύματος και επισύρει ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια, σύμφωνα με το dikastiko.gr.

Το βούλευμα

Έτσι, όπως γράφει το dikastiko.gr, με το υπ΄αριθμόν 3688/2024 βούλευμα, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, παραπέμπεται ο εν ενεργεία ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, για παράβαση της διατάξεως του άρθρου 157 παρ. 1 εδ. α’ ημιεδ. β΄ Π.Κ., περί βιαιοπραγίας σε βάρος μέλους της βουλής (σε βάρος Γραμμένου Βασίλειου) κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Εν ολίγοις η βιαιοπραγία (κατά το βούλευμα) είχε ως στόχο να τον εμποδίσει να ψηφίσει κατά τη διαδικασία άρσης της ασυλίας του Κυρ. Βελόπουλου μετά από μήνυση του πατέρα του ανεξάρτητου βουλευτή.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει:

“187 ΠΚ, παρ.1: Όποιος με βία ή απειλή βίας επιχειρεί να εξαναγκάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή εκείνον που ασκεί την προεδρική εξουσία, τη Βουλή, την Κυβέρνηση ή μέλος τους σε εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους, καθώς και όποιος βιαιοπραγεί εναντίον τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη στρέφεται κατά αρχηγού αναγνωρισμένου κατά τον κανονισμό της Βουλής πολιτικού κόμματος”.

Όπως εξηγεί στο dikastiko.gr ο ποινικολόγος και δικηγόρος του θύματος, Θεόδωρος Μαντάς, πρόκειται για μια νομική πρωτοπορία: «Όπως προκύπτει από τη Νομολογία, είναι η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και μετά, που εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 157 του Ποινικού Κώδικα και παραπέμπεται με αμετάκλητο βούλευμα εν ενεργεία βουλευτής στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, για αδίκημα που στρέφεται κατά της Βουλής και ειδικότερα για βιαιοπραγία σε βάρος έτερου βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του».

Το περιστατικό

Το συμβάν έγινε στις 24η -4-2024, κατά τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με θέμα Άρση Ασυλίας του Αρχηγού της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου και Άρση Ασυλίας του ανεξάρτητου Βουλευτή, Μπαράν Μπουχράν. Σύμφωνα με το βούλευμα και τους αυτόπτες μάρτυρες , αστυνομικούς και βουλευτές, η επίθεση έγινε στο περιστύλιο της Βουλής, έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (πλησίον της δυτικής πύλης της αίθουσας της Ολομέλειας).

Κατά το βούλευμα ο κ. Γραμμένος εμποδίστηκε από τον κ. Φλώρο να πάει να ψηφίσει εξ ου και το αδίκημα θεωρείται κακούργημα και εμπίπτει στις διατάξεις του 157 ΠΚ περί της άσκησης καθηκόντων μελών της Βουλής και όχι στις κοινές διατάξεις περί βιαιοπραγίας που ενδεχομένως θα αφορούσαν σε πλημμέλημα.

Το υπόμνημα

Η πλευρά του κ.Φλώρου (δια της συνηγόρου του Βάσως Πανταζή) αναγνωρίζει την βιαιοπραγία, πλην επισημαίνει δυο πράγματα: Πρώτον πως δεν εμποδίστηκε να ψηφίσει, άλλωστε ο κ. Βελόπουλος είχε συναινέσει στην άρση της ασυλίας του στη μήνυση του πατέρα του κ.Φλώρου, και αφετέρου πως είχε προηγηθεί φραστική πρόκλησή του από τον κ.Γραμμένο. Συγκεκριμένα στο υπόμνημά του στην ανακρίτρια κατά την απολογία του είχε αναφέρει πως «θεωρώ το εν λόγω περιστατικό ατυχές σε κάθε περίπτωση και αν γύριζα το χρόνο πίσω θα είχα λειτουργήσει με ψυχραιμία. Πλην όμως, όπως και κατά την αυθόρμητη απολογία μου τόνισα, πρόκειται ουσιαστικά για μία προσωπική διένεξη, κατόπιν σκαιότατης υβριστικής συμπεριφοράς του συναδέλφου μου κ. Γραμμένου σε βάρος της μητρός μου αλλά και εμού, χωρίς το παραμικρό πολιτικό υπόβαθρο ή σκοπιμότητα και χωρίς, φυσικά, σε καμία περίπτωση να έχω πρόθεση να τον εμποδίσω να ασκήσει τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα».

Όπως αναφέρει στο dikastiko.gr η Βάσω Πανταζή, συνήγορος υπεράσπισης, “ο κος Φλώρος από την πρώτη στιγμή αρνείται την πολιτική διάσταση που έλαβε η εν λόγω υπόθεση. Καμία πρόθεση δεν είχε να εμποδίσει τον κο γραμμένο να ψηφίσει σε μια άνευ σημασίας ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του κου Βελόπουλου, την οποία εξάλλου είχε ζητήσει ο ίδιος. Ήταν ένα λυπηρό και ατυχές περιστατικό που μόνη γενεσιουργό αιτία είχε εξυβριστικές και απειλητικές συμπεριφορές του κου Γραμμένου για τις οποίες έχει υποβληθεί και μήνυση εναντίον του. Είμαστε βέβαιοι ότι όταν έρθει η υπόθεση ενώπιον του φυσικού της δικαστή, θα λάβει  την  πραγματική της διάσταση”.

Με το βούλευμα πάντως διατηρείται, ο επιβληθείς από την 26η Ανακρίτρια Αθηνών, περιοριστικός όρος της απαγόρευσης προσέγγισης του παθόντος, Γραμμένου Β., από τον Κ. Φλώρο, σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων καθ;vς και της επικοινωνίας μαζί του με όποιον τρόπο ή μέσο.