Σελίδες

13 Ιανουαρίου 2025

Πού το πάει ο Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Βενιζέλος ή Τασούλας οι δύο πιο πιθανοί, εκτός η Σακελλαροπούλου-Προς Λούκα Κατσέλη ο ΣΥΡΙΖΑ


Μέχρι την Παρασκευή ή λίγο αργότερα  η ανακοίνωση Μητσοτάκη - Φέρεται να μην επιθυμεί εν ενεργεία πολιτικό πρόσωπο (υπουργό ή τραπεζίτη) - Ο Βενιζέλος εξασφαλίζει ευρύτερη αποδοχή και όλες τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ ο Τασούλας... ήρεμα νερα

Πάνω από είκοσι ονόματα πρώην πρωθυπουργών, υπουργών, πολιτικών στελεχών, αλλά και προσώπων εκτός πολιτικής ακούστηκαν για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα, τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα. Με τις ανακοινώσεις να είναι πλέον θέμα ολίγων ημερών, αμέσως μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σαουδική Αραβία όπου θα βρίσκεται από σήμερα, η περίφημη shortlist μοιάζει να έχει «στενέψει» σε δύο πρόσωπα: στον Κώστα Τασούλα και στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα, αν πιστέψει κανείς τις συζητήσεις των τελευταίων ωρών, ο πρώτος ίσως έχει ένα ισχνό προβάδισμα.

Το κυριακάτικο ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» της Κυριακής συζητήθηκε πολύ σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος, ενώ ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε και το πρωί του Σαββάτου στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κάποια από τα ονόματα που ακούστηκαν, ο ίδιος τα σκέφτηκε, φαίνεται όμως ότι εξ αρχής οι ουσιαστικές επιλογές του ήταν πολύ περιορισμένες.

Η βασική αλλαγή κατεύθυνσης, βεβαίως, έχει να κάνει με τον προσανατολισμό σε ένα πολιτικό πρόσωπο, μετά την πενταετία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία το 2020 εξυπηρετούσε μια άλλη λογική. Προφανώς, στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επεξηγήσει το σκεπτικό της πρότασης του, αλλά και γιατί δεν ανανεώνει τη θητεία της νυν Προέδρου, όπως κατά τα φαινόμενα θα συμβεί. Σημειωτέον, εισηγήσεις για ανανέωση της θητείας της κυρίας Σακελλαρόπουλου υπήρξαν και από επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Θεωρείται σαφές όμως ότι δεν θα την ψήφιζαν άπαντες οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, «κομματική πειθαρχία» δεν θα μπορούσε να επιβληθεί από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν ψήφισε για Πρόεδρο τον Προκοπή Παυλόπουλο το 2015, παρά τη γραμμή της ΝΔ τότε.

Ο safe Τασούλας

Η ένταση της φημολογίας για το πρόσωπο του βρήκε τον Κώστα Τασούλα στα αγαπημένα του Ιωάννινα για μια δυσάρεστη υποχρέωση. Ο πρόεδρος της Βουλής είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κηδεία του Κώστα Σημίτη στη Μητρόπολη Αθηνών, αλλά έκτοτε δεν φέρονται να είχαν άλλη επαφή. Ο πρωθυπουργός ομολογουμένως εκτιμά τον ευρυμαθή Ηπειρώτη πολιτικό, ο οποίος διάγει τη δεύτερη θητεία του στον προεδρικό θώκο της Βουλής. Έχουν άλλωστε την παράδοση να πίνουν κάθε Πρωτοχρονιά το πρώτο εσπρεσσάκι του έτους στο Da Capo της πλατείας Κολωνακίου, μετά την πρωτοχρονιάτικη λειτουργία. Φέτος η παράδοση έσπασε λόγω του κορωνοϊου που ταλαιπώρησε τον πρόεδρο της Βουλής.

Φλεγματικός και με σαρκαστικό χιούμορ, ο Κώστας Τασούλας ακούγεται εδώ και μήνες για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως μια επιλογή που θα προέρχεται από τα «σπλάχνα» της ΝΔ, αν και εξελέγη το καλοκαίρι του 2023 με 249 ψήφους στην Προεδρία της Βουλής. Είναι παλαιός κοινοβουλευτικός, γνωρίζει τις ισορροπίες και τα πρόσωπα και θεωρείται ότι θα ψηφιστεί χωρίς κανένα πρόβλημα από τους βουλευτές της ΝΔ, λογικά και από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Άλλωστε, οι δύο τους γνωρίζονται καλά από τις μέρες που ήταν κοντά στον Ευάγγελο Αβέρωφ, του οποίου ο κ. Τασούλας υπήρξε ο εξ απορρήτων.

Το θεωρητικό μειονέκτημα της περίπτωσης Τασούλα είναι ότι δεν φαίνεται εύκολο να πάρει ψήφους από άλλες πτέρυγες. Το μεν ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει στην περίπτωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψηφίζει, ενώ πολύ δύσκολα θα τον ψήφιζαν η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ. Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα να εκλεγεί Πρόεδρος στην τέταρτη ψηφοφορία και με 151 ψήφους λύνει κάθε ζήτημα.

Ευρεία πλειοψηφία με Βενιζέλο

Από την άλλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πρόσωπο που δεν χρειάζεται συστάσεις. Θεωρείται ως ένα εξαιρετικό πρόσωπο, προκειμένου να διασφαλιστούν και οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα μπορούσε να μην ψηφίσει τον πολιτικό που τον έκανε γραμματέα στο κόμμα επί των ημερών του. Οι δυο τους έχουν, άλλωστε, μια μακρά πολιτική σχέση. Ο κ. Μητσοτάκης επίσης εκτιμά τον κ. Βενιζέλο, άλλωστε θήτευσαν μαζί και στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και συγκυβερνώντα τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομική συγκρότηση και τη θεσμική αντίληψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, ούτε βεβαίως τη νομική του εμπειρία. Εντός της κυβέρνησης, η περίπτωση του έχει δεδομένους υποστηρικτές, στη λογική ότι η ΝΔ πορεύεται ως κυρίαρχη δύναμη στον άξονα του κέντρου και μπορεί να συνεχίσει το πολιτικό της imperium στην ίδια λογική. Επίσης, με το βλέμμα στις εκλογές του 2027 που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη για πολιτικές συνεργασίες, από τη στιγμή που δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, η επιλογή Βενιζέλου προτάσσεται κρίσιμη.

Από την άλλη, υπάρχει περίσκεψη σε πολλούς ότι ο κ. Βενιζέλος είναι απρόβλεπτος και θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας δεύτερος πόλος εξουσίας με άξονα το Προεδρικό. Πολιτικοί του φίλοι απορρίπτουν τη σκέψη αυτή, όμως ο κ. Βενιζέλος είναι πολιτικό ων και στο παρελθόν έκανε κινήσεις αιφνιδιασμού. Μάλιστα, σε μερίδα στελεχών της ΝΔ εκτιμάται ότι θα υπάρξει προβληματισμός, παρά την άμβλυνση των διαφορών την περίοδο της συγκυβέρνησης.

Οι ψηφοφορίες

Όπως και να έχει, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι προεξοφλούν ότι πολύ δύσκολα στη Βουλή των 9 κομμάτων και των 24 ανεξάρτητων θα βρεθούν 200 ψήφοι, όπως έγινε στην περίπτωση της κ. Σακελλαρόπουλου. Θα φανεί, αν θα χρειαστούν τρεις ή τέσσερις γύροι, προκειμένου να λήξει η εκκρεμότητα. Κατά τα φαινόμενα, όμως, στις 13 Μαρτίου το Προεδρικό θα έχει νέο ένοικο.

Προς Λούκα Κατσέλη ο ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Όλο το παρασκήνιο

Η επιλογή του κόμματος αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα το απόγευμα στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μετά την ανάπαυλα των γιορτών

Στην πρώην Υπουργό, Λούκα Κατσέλη φαίνεται να καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως προς την πρόταση της Κουμουνδούρου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς πυρετώδεις υπήρξαν οι διαβουλεύσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Συγκεκριμένα, στις 3 σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία δια ζώσης για πρώτη φορά μετά την ανάπαυλα των γιορτών, αν και δεν έλειψαν οι τηλεδιασκέψεις και οι συνεννοήσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών όλο το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το πρόσωπο που θα έπρεπε να προταθεί από την Κουμουνδούρου, ώστε να σηματοδοτεί μια «προοδευτική υποψηφιότητα που θα ενώσει τα προοδευτικά κόμματα».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε με νόημα χθες «εμείς θα αξιολογήσουμε και αύριο (σήμερα), και ίσως όχι μόνο αύριο (σήμερα), την εξέλιξη αυτή και θα επιμείνουμε». Μάλιστα, «θα επιμείνουμε για να μπορεί αυτό να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένο» συνέχισε ο κ. Φάμελλος, καταλήγοντας πως «μέχρι στιγμής δεν βάλαμε κανένα όνομα, γιατί, ξέρετε, αν τυχόν υπήρχε μια πρωτοβουλία δική μας - και θέλω να είμαι ειλικρινής - με ένα όνομα, μπορεί και να επιδιώκαμε να πάρουμε εμείς κάποια οφέλη ενός εντυπωσιασμού, αλλά να μην υπήρχε αποτέλεσμα συνεννόησης».

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται σήμερα να «κλειδώσει» και σε επίπεδο ονόματος η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Προεδρία της Δημοκρατίας στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης του καθοδηγητικού οργάνου, ενώ οι λόγοι φέρεται να προκρίνουν την πρόταση της υποψηφιότητας της κυρίας Κατσέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πολλαπλοί.

Συγκεκριμένα, η Λούκα Κατσέλη διετέλεσε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών, πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και Οικονομική Σύμβουλος (ως ακαδημαϊκός) του Ανδρέα Παπανδρέου, διατηρώντας, εκτός των άλλων, πλούσια επαγγελματική και πολιτική εμπειρία από τη συμμετοχή τις σε διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα, όμως, για την Κουμουνδούρου η νομοθετική της πρωτοβουλία, γνωστή ως «Νόμος Κατσέλη (3869/2010)» για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση συνολικά επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα, την κατέστησε πολιτικό πανελλαδικού βεληνεκούς, καθώς ο προστατευτικός χαρακτήρας του απέναντι κυρίως στα χαμηλά οικονομικά στρώματα, αποτέλεσε τη βάση μετέπειτα σειράς νομοθετημάτων.

Αν και μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976, διαγράφηκε δις, την πρώτη φορά στις 20 Οκτωβρίου 2011 λόγω της άρνησής της να ψηφίσει το άρθρο 37 για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, αλλά και το Φεβρουάριο του 2012, καθώς δεν υπέγραψε τους όρους της δανειακής σύμβασης και του δεύτερου μνημονίου. Η διπλή διαγραφή της από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν επηρέασε, ωστόσο, τους δεσμούς που διατηρεί με πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέχρι και σήμερα. Παρότι τον Μάρτιο του 2015, δηλαδή τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και κατόπιν Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, θέσεις στις οποίες παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 2016.

Εκτός από την πολυετή διαδρομή της στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ως σημαντική αξιολογείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η δράση της Λούκας Κατσέλη ως Γενικής Διευθύντριας της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), οργάνωση η οποία αποσκοπεί στην προστασία και τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών μουσικής.

Το παρασκήνιο

Σημειωτέον ότι το όνομα της Λούκας Κατσέλη, όπως μετέδωσε το protothema.gr, υπήρξε από την πρώτη στιγμή στην «κλειστή» και μυστική λίστα ονομάτων που επεξεργαζόταν την τελευταία περίοδο ο έβδομος όροφος της Κουμουνδούρου, καθώς θεωρείται πως η πολιτική και ακαδημαϊκή της διαδρομή λειτουργεί ενοποιητικά, δηλαδή ως «γέφυρα» μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού χώρου και ιδίως μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, η κυρία Κατσέλη χαίρει υψηλής αναγνωρισιμότητας λόγω του Νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ δεν διαδραμάτισε κεντρικό πολιτικό ρόλο στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (για παράδειγμα ως μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα), γεγονός που θα μπορούσε να κάμψει πιο εύκολα τυχόν αντιστάσεις στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, λόγω και του τεχνοκρατικού της προφίλ.

Υπό αυτό το πρίσμα, τη Λούκα Κατσέλη πρότεινε πρώτος για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νικόλας Φαραντούρης, λέγοντας προ μηνός πως «είναι μία εμβληματική προσωπικότητα του προοδευτικού χώρου, με ευρεία αποδοχή και πολιτική ταυτότητα. Ένα πρόσωπο που μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στους πολίτες, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον κοινοβουλευτισμό και την πολιτική στη χώρα μας». Επιπρόσθετα, στην περίπτωση της κυρίας Κατσέλη ικανοποιούνται και μια σειρά από επιμέρους προϋποθέσεις, που καταγράφηκαν την τελευταία περίοδο εκ μέρους ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως του πρώην Υπουργού, Νίκου Παππά, ο οποίος δήλωσε πως το πρόσωπο που θα προτείνει η Κουμουνδούρου για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα «πρέπει να προέρχεται από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη».

Πρωτίστως, όμως, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η πρόταση υποψηφιότητας της Λούκας Κατσέλη θα φέρει το ΠΑΣΟΚ προ των προοδευτικών… ευθυνών του, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα της προοδευτικής παράταξης, αλλά ταυτόχρονα και «σαρξ εκ της σαρκός» της Χαριλάου Τρικούπη. Πολύ περισσότερο, αν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να προτείνει ένα πρόσωπο της συντηρητικής παράταξης ή μια άλλη, πιο ουδέτερη πολιτικά προσωπικότητα, με τη Λούκα Κατσέλη να συμβολίζει «διαχρονικά με τη στάση ζωής της όλη την προοδευτική πορεία της Μεταπολίτευσης», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.