Σελίδες

08 Ιανουαρίου 2025

📺ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΛΑΡΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ🤣🤣👍Πρόεδρος Μεξικό: Το Μεξικανική Αμερική ακούγεται καλύτερο


Η Κλαούδια Σέινμπαουμ έδειξε έναν χάρτη με το προηγούμενο μέγεθος του Μεξικού, που περιλαμβάνει έδαφος, το οποίο αποτελεί τώρα τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως σκοπεύει να σκληρύνει την στάση των ΗΠΑ έναντι των «γειτόνων» Καναδά και Μεξικό και να υποστηρίζει ακόμη πως θα αλλάξει και το όνομα στον κόλπο του Μεξικού, αλλά οι αντιδράσεις από τις δύο χώρες δείχνουν πως μόνο εύκολη δεν θα είναι μία «αρμονική» συμβίωση των τριών πλευρών τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η Πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ σε σημερινή της ομιλία απάντησε στον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας μάλιστα τις ίδιες λέξεις…

Η Σέινμπαουμ εμφανίστηκε μπροστά σε έναν χάρτη που δείχνει το Μεξικό του 17ου αιώνα… Στον συγκεκριμένο χάρτη το Τέξας αποτελεί μέρος της χώρας όπως αυτή ήταν γνωστή μέχρι την έναρξη του Αμερικανο – Μεξικανικού πολέμου… Ο Αμερικανο-Μεξικανικός πόλεμος διήρκησε από το 1846 μέχρι το 1848, αμέσως μετά την ένωση του Τέξας με τις ΗΠΑ κατόπιν της Επανάστασης του Τέξας.



Η Πρόεδρος του Μεξικού ενδεικτικά σημείωσε: «Αναφορικά με τον Κόλπο του Μεξικού να πούμε πως αναγνωρίζεται διεθνώς με αυτό το όνομα ακόμη και από Οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη , αλλά γιατί όχι να μην ονομάζουμε την περιοχή Μεξικανική Αμερική; Ακούγεται πολύ ωραίο έτσι δεν είναι; Σίγουρα ναι! Από το 1707 το Σύνταγμα της Απατσιγάνερα αναφέρει την περιοχή ως Μεξικανική Αμερική οπότε γιατί να μην το επαναφέρουμε;».

Η Σέινμπαουμ επέκρινε στη συνέχεια τον Τραμπ, λέγοντας ότι ζει στο παρελθόν. «Νομίζω (τα) είπαν λάθος στον εκλεγμένο πρόεδρο, του είπαν ότι ο Φελίπε Καλδερόν είναι ακόμη πρόεδρος», είπε η Σέινμπαουμ. «Όμως όχι, στο Μεξικό ο λαός κάνει κουμάντο», πρόσθεσε.

Θυμίζεται πως ο Καλδερόν ήταν πρόεδρος του Μεξικού από το 2006 μέχρι το 2012.

Καναδός πολιτικός παίρνει στο ψιλό τον Τραμπ: «Θα αγοράσουμε δύο δικές σας πολιτείες»

Τη δική του απάντηση με δηκτικό χιούμορ έδωσε ένας επιφανής Καναδός πολιτικός στην πρόταση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για συγχώνευση των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός του Οντάριο, της μεγαλύτερης σε πληθυσμό και πλέον οικονομικά ανεπτυγμένης επαρχίας του Καναδά, Νταγκ Φορντ αντέτεινε στα σχέδια του Τραμπ ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να αγοράσει την Αλάσκα και τη Μινεσότα.


«Εγώ ξέρω ότι όσο είμαι στο πόστο μου στο Οντάριο, ουδέποτε θα συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο, δήλωσε στο καναδικό δίκτυο CTV News ο Φορντ, αναφερόμενος στις απειλές του Τραμπ κατά του βόρειου γείτονα των ΗΠΑ. «Έχουμε την πιο υπέροχη χώρα στον κόσμο. Έχουμε τη μεγαλύτερη επαρχία από οποιαδήποτε άλλη», πρόσθεσε.

Καναδός πολιτικός: «Κι αν αγοράζαμε την Αλάσκα;»

Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν πιστεύει ότι ο Τραμπ απλώς αστειευόταν, ο Καναδός πολιτικός έκανε τη δική του αντιπρόταση στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ: «Τι θα λέγατε να αγοράζαμε εμείς την Αλάσκα; Και να συμπεριλάβουμε και τη Μινεσότα και την Μινεάπολη. Ξέρετε ότι δεν είναι ρεαλιστικό», είπε ο Φορντ.



Και συνέχισε: «Γνωρίζω ότι του αρέσει [στον Τραμπ] να κάνει τέτοια σχόλια και να αστειεύεται - Εγώ το παίρνω στα σοβαρά. Μπορεί να αστειεύεται, αλλά όσο είμαι εγώ στο πόστο μου, αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», είπε ο πρωθυπουργός του Οντάριο.

Πρωθυπουργός του Οντάριο: «Εκτιμώ την αίσθηση χιούμορ του Τραμπ»

Λίγες ώρες αργότερα, τη Δευτέρα, ο Φορντ εξήγησε στο CNN ότι η αντιπρότασή του είναι επίσης ένα αστείο και ότι «μπορεί να εκτιμήσει την αίσθηση του χιούμορ [του Τραμπ». Ο ίδιος τόνισε ότι συμφωνεί με τον Τραμπ αναφορικά με την ανάγκη διασφάλισης των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και με τη συνεισφορά του Καναδά στο ΝΑΤΟ.



Ο Φορντ, που είχε συγκρουστεί με τον Τραμπ για τις απειλές του να επιβάλει υπέρογκους δασμούς στα εισαγόμενα καναδικά προϊόντα, υπογράμμισε τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών: «Ο Καναδάς έχει εμπορικές συναλλαγές 1,3 τρισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ, είμαστε ο μεγαλύτερος εμπορικός τους εταίρος. Τους στέλνου καθημερινά 4,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ηλεκτρικό ρεύμα, ζωτικής σημασίας ορυκτά. Όλα αυτά σε διάφορους τομείς, που χρειάζονται οι Αμερικανοί. Γιατί να τα διαταράξουμε»;