Σελίδες

16 Ιανουαρίου 2025

F-16 Viper: Το Αιγαίο ζώστηκε από 30 «οχιές»


Η Πολεμική Αεροπορία απογειώνεται και μεγαλώνει τον αεροπορικό της στόλο με τις «οχιές του Αιγαίου» να αυξάνονται και η ψαλίδα να ανοίγει θεαματικά με την Τουρκία, που χάνει την κούρσα του εκσυγχρονισμού του αεροπορικού στόλου της.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ακόμη ένα εκσυγχρονισμένο F-16 Viper παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία ανεβάζοντας σε 30 τον αριθμό των «οχιών του Αιγαίου». Ο εκσυγχρονισμός των συνολικά 82 μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (σ.σ. 84 έγραφε το συμβόλαιο αλλά έχουν χαθεί 2) πραγματοποιείται στην ΕΑΒ από ελληνικά χέρια σε συνεργασία με την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Το πρόγραμμα με τις «οχιές του Αιγαίου» έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις επιχειρησιακές ικανότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και να βελτιώσει τη μαχητική της ικανότητα και τη διαλειτουργικότητά της με τις συμμαχικές δυνάμεις.

Οι αναβαθμίσεις της διαμόρφωσης F-16 Viper περιλαμβάνουν το ραντάρ APG-83 Active Electronically Scanned Array, έναν εξελιγμένο Ψηφιακό Υπολογιστή Ελέγχου Πτήσης, με δυνατότητες όπως το Αυτόματο Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης με το Έδαφος και το Σύστημα Ανάκτησης ενεργοποιούμενο από τον πιλότο, καθώς και άλλες σημαντικές αναβαθμίσεις στα συστήματα πτήσης.

Το πρώτο μεγάλο τεστ των νέων εκσυγχρονισμένων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας έγινε κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ Ramstein Flag 24 , που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εκτός Γερμανίας με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που την φιλοξένησε. Αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητα αυτών των αναβαθμίσεων, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας με τις συμμαχικές δυνάμεις σε απαιτητικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα, προωθώντας έτσι τους στόχους ασφάλειας της Ελλάδας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

«Το πρόγραμμα F-16V ενισχύει καθοριστικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να προασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει δυναμικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο Mike Shoemaker, αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Integrated Fighter Group. «Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αδιάκοπης δέσμευσης της Lockheed Martin να προσφέρει κορυφαίες λύσεις αεροπορικής υπεροχής».

Μέσα από συνεργασίες στον βιομηχανικό κλάδο που ξεπερνούν χρονικά τις δυο δεκαετίες, η Lockheed Martin παρείχε οικονομικά οφέλη στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και την Πολεμική Αεροπορία, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων έως και την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 Viper.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η αμερικανική Lockheed Martin «δεσμεύεται να στηρίζει την Ελλάδα μέσω στρατηγικών συνεργασιών, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας με υψηλή εξειδίκευση, ενισχύουν την έρευνα και την καινοτομία, και προάγουν την τεχνολογική πρόοδο».

Ήδη, η Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ νέα προσφορά για την αναβάθμιση επιπλέον 38 μαχητικών F-16 block 50 σε Viper. Στόχος είναι έως το 2030 η Ελλάδα να διαθέτει έναν συμπαγή στόλο από 120 μαχητικά 4,5 γενιάς, που σε συνδυασμό με τα Rafale και τα F-35 θα απαρτίζουν τον ισχυρότερο αεροπορικό στόλο της Μεσογείου.

enikos.gr