Οι διαπραγματεύσεις για τους πυραύλους Meteor και η αποκαλυπτική έκθεση της γαλλικής Γερουσίας για ενδυνάμωση των σχέσεων με την Άγκυρα. Σε διπλωματικό σκάκι εξελίσσεται η πώληση των πυραύλων Meteor από τη Γαλλία στην Τουρκία, με στρατιωτικούς κύκλους να τη θεωρούν «τελειωμένη υπόθεση». Η Άγκυρα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η απόκτηση των πυραύλων αποτελεί ένα δείγμα της επαναπροσέγγισης με το Παρίσι.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η κίνηση αυτή αποτελεί στρατηγική απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να χτίσει ξανά γέφυρες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η γαλλική πλευρά, μέχρι στιγμής, τηρεί σιγήν ιχθύος. Ωστόσο, η έκθεση της γαλλικής Γερουσίας, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αναφερόταν στην ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία, δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία.
«Τα μέλη της αντιπροσωπείας πιστεύουν ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όσον αφορά τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου», αναφέρεται στην έκθεση.
Η έκθεση περιελάμβανε και τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή Άμυνας και Ασφάλειας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, υποστράτηγου Ιλκάι Αλτιντάγκ. Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει συνάψει και άλλες συνεργασίες με ευρωπαϊκές χώρες, ο Αλτιντάγκ δήλωσε ότι έχει πραγματοποιήσει κοινές μελέτες με την Ισπανία για πλοία με δυνατότητα προσνήωσης και απονήωσης ελικοπτέρων και με τη Γερμανία για υποβρύχια. Είπε επίσης ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει νέα έργα, όπως τα «υποθαλάσσια drones».
Νέα δεδομένα
Γαλλία και Τουρκία, μετά τη διπλωματική κρίση των τελευταίων ετών, εξαιτίας των συγκρούσεων στη Λιβύη, στη Συρία, στην ανατολική Μεσόγειο και στον Καύκασο, φέρονται να βρίσκονται σε τροχιά επαναπροσέγγισης. Ωστόσο, η φαινομενικά επικείμενη συμφωνία για τους πυραύλους δημιουργεί νέα δεδομένα και για την Ελλάδα.
Οι Meteor είναι οι πύραυλοι αέρος-αέρος, τους οποίους η Ελλάδα πήρε πακέτο με τα μαχητικά Rafale, αποκτώντας δυνατότητες πλήγματος «πέρα από τον ορίζοντα» σε απόσταση 200 χλμ. Και «ζώνη μηδενικής διαφυγής» (non escape zone) για το αντίπαλο μαχητικό-στόχο. Πηγές από τo Παρίσι επεσήμαναν στη Realnews ότι η Γαλλία ναι μεν έχει δικαιώματα επί της παραγωγής του πυραύλου, ωστόσο «δεν έχει τα πλήρη δικαιώματα παραγωγής και πώλησης».
Ο πύραυλος κατασκευάζεται από μια σύμπραξη ευρωπαϊκών εταιρειών, υπό τις MBDA και SAAB. Οι χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέσω των εταιρειών είναι η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Γερμανία. Μέσα στο δαιδαλώδες μετοχολόγιο των κοινοπραξιών που συμμετέχουν και των εταιρειών που τις απαρτίζουν, φαίνεται ότι το γαλλικό Δημόσιο κατέχει ποσοστό 10,82% στην εταιρεία EADS που έχει το 80% της Airbus, που με τη σειρά της συμμετέχει κατά 37,5% στην εταιρεία MBDA, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία παραγωγής του πυραύλου με τη σουηδική SAAB.
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι η Γαλλία έχει πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχής. Ωστόσο, επειδή είναι πυρηνική δύναμη με μεγάλο διπλωματικό εκτόπισμα, οι Meteor δεν μπορούν να πωληθούν οπουδήποτε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της.
Πρόγραμμα μαχητικών
Επιπλέον, φαίνεται πως Παρίσι και Άγκυρα θα συνεργαστούν και σε άλλα προγράμματα αμυντικών εξοπλισμών. Στην τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Γερουσίας της Γαλλίας τονίστηκε το ενδιαφέρον της Τουρκίας να συνεισφέρει στο Future Combat Air System (SCAF/FCAS), το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς, με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Πρόκειται για το πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού έκτης γενιάς. Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της γαλλικής Γερουσίας, το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το πρόγραμμα SCAF έρχεται στη σκιά του ανταγωνιστικού έργου Tempest, με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο συμμετέχουν Ιταλία, Σουηδία και Ιαπωνία.
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΗΝ «R»:
«Δίνουμε ύψιστη σημασία στα συμφέροντα ασφάλειας της Ελλάδας»
Η «R» απευθύνθηκε σε γαλλικές διπλωματικές πηγές για το θέμα των πυραύλων Meteor. Σύμφωνα με αυτές, οι πύραυλοι συνδέονται άμεσα με την επίσης διαφαινόμενη απόκτηση Eurofighter από την Αγκυρα. «Η Γαλλία λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν την αντίδραση της Ελλάδας στην εξαγωγή των αεροσκαφών Eurofighter, που έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων Meteor, από τη Βρετανία στην Τουρκία. Οι επαφές σε υψηλό επίπεδο για το θέμα αυτό έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η Γαλλία δίνει ύψιστη σημασία στα συμφέροντα ασφάλειας της Ελλάδας και στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που μας συνδέει από το 2021», τόνισαν στην «R». Την ίδια στιγμή, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραπέμπουν στις τελευταίες δηλώσεις του Νίκου Δένδια επί του θέματος, στη συνέντευξή του στην «R» την περασμένη Κυριακή. «Επ’ αυτού, προς το παρόν, είπα ό,τι είχα να πω, ενημέρωσα όποιον έπρεπε να ενημερώσω και έπραξα ό,τι έπρεπε να πράξω», είχε αναφέρει ο Ν. Δένδιας. Οπως επισημαίνεται, το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά το Μέγαρο Μαξίμου.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews