Σελίδες

29 Μαΐου 2025

📺Το παρασκήνιο πίσω από το «διαζύγιο» Μασκ – Τραμπ: Το mega deal για την τεχνητή νοημοσύνη στη Μέση Ανατολή και η ενόχλησή του


Ο Έλον Μασκ, άλλοτε στενός σύμβουλος και ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, απομακρύνεται πλέον σταδιακά από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς στρέφει την προσοχή του πίσω στις επιχειρήσεις του και εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική σκηνή της Ουάσιγκτον.

Παρότι διατηρεί ακόμη καλές σχέσεις με τον Τραμπ, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ο Μασκ δηλώνει απογοητευμένος από τα εμπόδια που συνάντησε κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του εμπλοκής μέσω -μεταξύ άλλων- του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ (DOGE) και φαίνεται να επανεξετάζει την αξία της συμμαχίας του με τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο.


Φωτογραφία αρχείου: AP

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, το βράδυ της Τετάρτης, ο Μασκ επιβεβαίωσε επισήμως για πρώτη φορά ότι η θητεία του ως κυβερνητικού υπαλλήλου φτάνει στο τέλος της, ευχαριστώντας τον Τραμπ «για την ευκαιρία να μειώσω τις σπατάλες στις δαπάνες».


Τις τελευταίες ημέρες, ο δισεκατομμυριούχος έχει εκφράσει τη μεταμέλειά του για την ενασχόλησή του με την πολιτική, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο Ars Technica: «Νομίζω ότι μάλλον αφιέρωσα υπερβολικά πολύ χρόνο στην πολιτική».

Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο CBS News, επιτέθηκε σε συμμάχους του Τραμπ στο Κογκρέσο, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το «μεγάλο, όμορφο» νομοσχέδιο που πέρασε την περασμένη εβδομάδα.

«Απογοητεύτηκα βλέποντας το μαζικό νομοσχέδιο δαπανών, ειλικρινά, το οποίο αυξάνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν το μειώνει, και υπονομεύει τη δουλειά που κάνει η ομάδα DOGE», δήλωσε χαρακτηριστικά.\


Παράλληλα, ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι ο Μασκ έσπευσε στη Μέση Ανατολή κατά την πρόσφατη περιοδεία του Τραμπ για να παρέμβει προσωπικά σε μια τεράστια συμφωνία τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – εκτός κι αν η εταιρεία του, xAI, συμπεριλαμβανόταν στο σχήμα.

Αυτό φαίνεται να εξηγεί και την απρόσμενη παρουσία του δισεκατομμυριούχου σε συνάντηση του Τραμπ με Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Η συμφωνία αφορούσε την ανακοίνωση μιας νέας συνεργασίας της αμερικανικής OpenAI -της εταιρείας του Σαμ Άλτμαν, με τον οποίο ο Μασκ έχει μακροχρόνια διαμάχη– με την εμιρατινή G42, με σκοπό τη δημιουργία της εγκατάστασης Stargate UAE στο Άμπου Ντάμπι.


Φωτογραφία: AP

Το πρότζεκτ, το οποίο προβάλλεται από την OpenAI ως «η πρώτη συνεργασία OpenAI for Countries που επεκτείνει τις παγκόσμιες υποδομές και την πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη, σε συντονισμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», θα είναι το μεγαλύτερο AI campus εκτός ΗΠΑ και θα περιλαμβάνει επίσης τις Oracle, Nvidia, Cisco και την ιαπωνική SoftBank.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, ο Μασκ ήταν αποφασισμένος να συμπεριληφθεί και η xAI στο deal.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με στελέχη της G42 -εταιρείας υπό τον έλεγχο του αδελφού του Προέδρου των ΗΑΕ- ο Μασκ φέρεται να προειδοποίησε πως η συμφωνία δεν θα λάβει την έγκριση του Τραμπ αν δεν συμπεριληφθεί η δική του εταιρεία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Μασκ δεν ήταν διατεθειμένος να αποδεχθεί ένα deal που θα ωφελούσε τον Άλτμαν, με τον οποίο συνίδρυσε την OpenAI το 2015, αλλά αποχώρησε τρία χρόνια αργότερα ύστερα από διαμάχη για τον έλεγχο της εταιρείας.


Φωτογραφία: AP

Η ομάδα του Τραμπ επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου για να κατευνάσει τον ενοχλημένο Μασκ, ώστε ο Αμερικανός Πρόεδρος να μπορέσει να ανακοινώσει τη συμφωνία κατά την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, όπως γράφει η WSJ.

Δεν είναι σαφές αν τελικά επετεύχθη κάποιος συμβιβασμός που να εντάσσει τη xAI στη συμφωνία ή αν ο Μασκ εξακολουθεί να μένει εκτός. Ο ίδιος δεν έχει σχολιάσει δημόσια τις αναφορές, ενώ η εταιρεία του δεν έχει κατονομαστεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση του έργου.

Η πλήρης στήριξη του Τραμπ σε αυτή την πρωτοβουλία τεχνητής νοημοσύνης έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακά σκληρή ρητορική του ενάντια στην απώλεια αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Εμφανίζεται πρόθυμος να μεταφέρει ένα σημαντικό τμήμα της τεχνογνωσίας και της αγοράς της AI στη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταγγέλλει την παραγωγή σε εργοστάσια της Κίνας. Εργοστάσια που σύντομα μπορεί να ωχριούν μπροστά στην αναδυόμενη αξία του νέου κέντρου τεχνητής νοημοσύνης στο Άμπου Ντάμπι, που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, η συμφωνία με τα ΗΑΕ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς και για τον γεωπολιτικό αντίκτυπο μιας ισχυρής παρουσίας AI στη Μέση Ανατολή.

«Τι απέγινε το America First;» αναρωτήθηκε ο Δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνια, Ρο Κάνα, σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Γιατί να μη βάλουμε αυτό το κέντρο στην Πενσυλβάνια ή στο Οχάιο;».

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται τη συμφωνία. Η εκπρόσωπος Τύπου, Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε ότι πρόκειται για «μια ακόμη σπουδαία συμφωνία για τον αμερικανικό λαό, χάρη στον πρόεδρο Τραμπ και την εξαιρετική του ομάδα».

Με πληροφορίες από: New York Times, The Indepedent, Wall Street Journal