Σελίδες

17 Ιουλίου 2025

Κυπριακό: Τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Φιντάν μετά το δείπνο της πενταμερούς - "Ενδιαφέρουσα πρώτη συζήτηση", το σχόλιο του Κύπριου προέδρου


"Η άτυπη διευρυμένη συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος", σημείωσε με αφορμή τη σύνοδο της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό ο εκπρόσωπος του γ.γ. ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (αργά την Τετάρτη στις ΗΠΑ) το δείπνο που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, αλλά και των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία).

Το δείπνο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών είχε διάρκεια μόλις μιας ώρας και ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις. Η συζήτηση δεν μπήκε σε ειδικά ζητήματα, τέθηκαν πάντως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συζητηθεί στη Γενεύη τον Μάρτιο.

Μετά το δείπνο παρέμειναν στο κτίριο και είχαν συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος αποχώρησε στο τέλος μαζί με τον Τατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση είχε διάρκεια μιας ώρας και αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη σχέση ΕΕ και Τουρκίας ενόψει και της προεδρίας της Ένωσης από την Κύπρο τον Ιανουάριο του 2026. Συγκεκριμένα και όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι δύο άνδρες συζήτησαν κυρίως πτυχές που αφορούν τα ευρωτουρκικά, για τα οποία δείχνει ενδιαφέρον η Τουρκία και θέλει να προχωρήσουν. Από κυπριακής πλευράς επισημάνθηκε ότι και η Κύπρος συμφωνεί να προχωρήσουν τα ευρωτουρκικά, αλλά με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα κάνει βήματα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει, όπως και ουσιαστικά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Τουρκία θέλει να υπάρξει πρόοδος στα ευρωτουρκικά ενόψει και του γεγονότος ότι η Κύπρος αναλαμβάνει τον Ιανουάριο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως θα έχει έναν σημαίνοντα ρόλο σε μία περίοδο που η Τουρκία έχει πολλά ανοιχτά ζητήματα που θέλει να προχωρήσει.

Στο δείπνο συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για το ενδιαφέρον του και τη δέσμευση που έχει αναλάβει για το Κυπριακό.

Χριστοδουλίδης: Ενδιαφέρουσα πρώτη συζήτηση

Μετά το δείπνο, ο κ. Χριστοδουλίδης εξερχόμενος του κτιρίου και ερωτηθείς είπε ότι «ήταν μια ενδιαφέρουσα πρώτη συζήτηση, να δούμε αύριο [ενν. την Πέμπτη] πώς θα εξελιχθεί». Σε ερώτηση μάλιστα γιατί άργησαν να βγουν από το δείπνο κάποιοι συμμετέχοντες, ο Κύπριος πρόεδρος είπε πως «ήταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση, γι' αυτό».

Στη διευρυμένη συνάντηση, εκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για Ευρωπαϊκά Θέματα, Αφρικής και Υπερπόντιων Εδαφών, Στίβεν Ντάουτι.

Νωρίτερα την Τετάρτη ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Σήμερα Πέμπτη θα έχει διμερή συνάντηση με τον Στίβεν Ντάουτι.

"Η άτυπη διευρυμένη συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος"

Στην άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό σε διευρυμένη μορφή που λαμβάνει χώρα στη Ν. Υόρκη αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του γ.γ. ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

«Σε συνέχεια της άτυπης συνάντησης για την Κύπρο σε διευρυμένη μορφή, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 17-18 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ο γενικός γραμματέας συγκαλεί άλλη μια συνάντηση με τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, καθώς και με εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.

Η άτυπη διευρυμένη συνάντηση, πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίκ, «θα δώσει την ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος και να ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τη συνάντηση του Μαρτίου».

Κυπριακό: Στην ατζέντα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Η δεύτερη μέρα της πενταμερούς θα έχει βασικό θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και το πόσο έχουν προχωρήσει αυτά που συμφωνήθηκαν στη Γενεύη τον Μάρτιο και αν θα υπάρξουν νέα. Ο κ. Τατάρ κατά τη διάρκεια του δείπνου είπε ότι θα φέρει κάποιες προτάσεις για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πλευρά του τόνισε ότι είναι καλή η συζήτηση για τα ΜΟΕ και πρέπει να συνεχιστεί, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας κάνει να χαθούμε από τον στόχο, που στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας.