Τα μαχητικά Eurofighter έρχονται πιο κοντά στην Τουρκία, μετά το «OK» από την Γερμανία και τις πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας. Άγκυρα και Λονδίνο έρχονται πιο κοντά εμβαθύνοντας τη συνεργασία τους στην αμυντική τεχνολογία με συμπαραγωγή συστημάτων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Η Τουρκία έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση των Eurofighter, πακέτο με την προμήθεια πυραύλων Meteor.
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, έκανε σημαντικές δηλώσεις για πολλά θέματα, από τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έως τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Δήλωσε επίσης ότι η διαδικασία σχετικά με την πιθανή πώληση αεροσκαφών Eurofighter Typhoon προχωρά θετικά.
Ήταν γνωστό ότι η Γερμανία εμπόδιζε την Τουρκία, η οποία διαπραγματεύεται εδώ και καιρό με μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και το Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon. Αναφέρθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχιζε τις επαφές του με τη γερμανική κυβέρνηση για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, συνόψισε τα αποτελέσματα των πιέσεων ως εξής: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευγνώμων για τη συμβολή της Τουρκίας, ως βασικού συμμάχου του ΝΑΤΟ, στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Συνεχίζουμε να σημειώνουμε εξαιρετική πρόοδο όσον αφορά την πιθανή εξαγωγή αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία και είμαστε βέβαιοι ότι και οι τέσσερις εταίροι του Eurofighter υποστηρίζουν αυτήν την πώληση. Η ένταξη της Τουρκίας ως χρήστη του Typhoon θα ενισχύσει περαιτέρω τους φιλικούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες μεταξύ βασικών συμμάχων του ΝΑΤΟ».
Αμυντική συνεργασία
Ο Lammy τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε ότι η συνεργασία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στο μέλλον:
«Έχουμε ήδη μια ισχυρή συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με την Τουρκία και επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε περισσότερες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, οι προηγμένες αμυντικές βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου συμπληρώνουν τη δυναμική αλυσίδα εφοδιασμού της Τουρκίας, ενισχύοντας τη συνεργασία στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την τεχνολογία.»
Επιδιώκουμε επίσης να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μέσω του Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας Τουρκίας/Ηνωμένου Βασιλείου, μιας κυβερνητικής και βιομηχανικής ομάδας που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες στις αναδυόμενες χώρες μας σε αυτόν τον τομέα.
Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία, το ταλέντο και την καινοτομία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας.
«Ο αμυντικός τομέας αποτελεί βασικό στρατηγικό πυλώνα της συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία, και φυσικά, ως στενοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η συνεργασία στον αμυντικό κλάδο είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς».
Κοινές επενδύσεις
Ο Λάμι τόνισε τα παραδείγματα ισχυρών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών:
«Η δύναμη της εταιρικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας είναι ξεκάθαρη» είπε χαρακτηριστικά.
Για παράδειγμα, η επένδυση της Canik στην AEI Systems με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο της επέτρεψε να ενσωματώσει την τεχνολογία της σε πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.
Η επένδυση της TUALCOM στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ανοίξει μια σειρά από ευκαιρίες, ενώ η Rolls-Royce και η BAE Systems συνεχίζουν να εμβαθύνουν τη μακροχρόνια παρουσία τους στην Τουρκία διερευνώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Μάλιστα μία από αυτές περιλαμβάνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία για την κατασκευή του εγχώριου κινητήρα, που θα προμηθεύει τα μαχητικά ΚΑΑΝ τα οποία κατασκευάζει.
Του Χρήστου Μαζανίτη
enikos.gr