Οι τόνοι στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανέβηκαν από την αρχή της κατάθεσης του Νίκου Μπουνάκη ο οποίος φέρεται με βάση δημοσιεύματα να είχε προχωρήσει στη δήλωση δημόσιων εκτάσεων στη λίμνη Κάρλα
«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου και καταθέτει ο διευθύνων σύμβουλος της Proactive ΑΕ Νίκος Μπουνάκης. Οι τόνοι ανέβηκαν από την αρχή της κατάθεσης του κ. Μπουνάκη ο οποίος φέρεται με βάση δημοσιεύματα να είχε προχωρήσει στη δήλωση δημόσιων εκτάσεων στη λίμνη Κάρλα. Ο μάρτυρας ο οποίος είναι αναπληρωτής γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων ενώ δείχνοντας στην εξεταστική τους σχετικούς χάρτες, κατέθεσε πως στην πραγματικότητα «το επίμαχο αγροτεμάχιο δεν είναι μέσα στη λίμνη. Δεν είναι δημόσιες αυτές οι εκτάσεις. Το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επιτρέπει τη δήλωση δημόσιων εκτάσεων. Δεν σε αφήνει το σύστημα να το δηλώσεις».
Την ίδια ώρα ο μάρτυρας κατέθεσε πως άλλα πέντε ΚΥΔ από την Κρήτη δήλωναν εκτάσεις στη λίμνη Κάρλα και πρόσθεσε ότι «συνολικά 35 ΚΥΔ από όλη την Ελλάδα δήλωσαν 1.200 στρέμματα με online δηλώσεις». Ταυτόχρονα απαντώντας στον «γαλάζιο» εισηγητή Μακάριο Λαζαρίδη αναφορικά με τη μισθώτρια των επίμαχων εκτάσεων στη λίμνη Κάρλα, η οποία φέρεται να δήλωνε μόνο 9 στρέμματα με ελιές στην Κρήτη, ο μάρτυρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι αιτήσεις γίνονται με ευθύνη των παραγωγών, είναι συγκεκριμένη η ευθύνη των ΚΥΔ. Δεν πέρασα εγώ σεμινάριο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είμαι ιδιοκτήτης της επιχείρησης, υπάρχει υπεύθυνη πιστοποιημένη γι’αυτό».
Λαζαρίδης σε Μπουνάκη: Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη
Εντωμεταξύ οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο «γαλάζιος» εισηγητής Μακάριος Λαζαρίδης ρώτησε τον Νίκο Μπουνάκη για τη συνεργασία του ΚΥΔ του, με τον Μιχάλη Κουτσάκη (σ.σ έχει εμπλοκή στο κύκλωμα των παράνομων επιδοτήσεων στα Γιαννιτσά). Ο κ. Μπουνάκης του απάντησε ότι «βρίσκεται στη φυλακή για ζητήματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη συνεργασία μας».
«Ο στενός σας συνεργάτης κατηγορείται για ψευδώς δηλωθέντα αγροτεμάχια για την περίοδο που ήταν συνεργάτης σας. Για ποιο λόγο μεταφέρετε χρήματα στον κύριο Κουτσάκη εκτός της μισθοδοσίας του;», τον ρώτησε στη συνέχεια ο Μακάριος Λαζαρίδης, με τον Νίκο Μπουνάκη να απαντάει ότι «τα χρήματα αυτά είναι οι συμβάσεις που είχαμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ» και συμπλήρωσε πως «όλα είναι τιμολογημένα και κατατεθειμένα στην εφορία». «Έχετε πιαστεί ψευδόμενος. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη! Είναι στενός σας συνεργάτης και είναι στη φυλακή σήμερα!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακάριος Λαζαρίδης.
Πηγές ΝΔ: Ο κολλητός του Ανδρουλάκη, Μπουνάκης πιάστηκε με "γίδα στην πλάτη" και τώρα μεταφέρει τις ευθύνες στους υπαλλήλους του
«Σε … συνεργάτες του επιχείρησε να μεταφέρει το βάρος ο Νίκος Μπουνάκης, καθώς η κατάθεσή του δεν παρείχε καμία ουσιαστική απάντηση στα κρίσιμα σημεία της υπόθεσης των παράνομων επιδοτήσεων στη λίμνη Κάρλα. Η εικόνα που παρουσίασε ήταν μια συνεχής μετατόπιση ευθυνών: από την παραλαβή και τον έλεγχο των αιτήσεων μέχρι τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, όλα αποδίδονταν σε υπαλλήλους και εξωτερικούς συνεργάτες, αφήνοντας θολό το τοπίο γύρω από το πώς λειτουργούσε πραγματικά το ΚΥΔ του», τονίζουν πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας την κατάθεση του Νίκου Μπουνάκη, διευθύνοντα συμβούλου της Proactive ΑΕ, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
«Η μοναδική σαφής τοποθέτηση του κ. Μπουνάκη ήταν πως "από 14 ετών ανήκει στο ΠΑΣΟΚ" και πως είναι στενός φίλος και υποστηρικτής του Νίκου Ανδρουλάκη. Στις επίμονες ερωτήσεις του εισηγητή της ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη, ο μάρτυρας περιέγραφε ένα σχήμα όπου ο ίδιος εμφανιζόταν ουσιαστικά αποκομμένος από τη λειτουργία του ΚΥΔ: "Δεν παραλαμβάνω ο ίδιος τις αιτήσεις", "δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για το ΚΥΔ", "δεν ελέγξαμε το τοπογραφικό", "να βρω τις δηλώσεις…"» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.
«Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ως προς τον εξωτερικό συνεργάτη Μ.Κ., ο οποίος είχε υποβάλει ψευδή ηλεκτρονικά μισθωτήρια και σήμερα είναι προφυλακισμένος. Ο κ. Μπουνάκης ισχυρίστηκε ότι η συνεργασία τους έληξε το 2023, επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τις πράξεις του. Για τον κ. Κυριακάκη πρόσθεσε ότι «ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσαρά και έχει διαγραφεί», σημειώνοντας πως υπήρξε και "δικαστική διαμάχη γιατί μου χρωστούσε χρήματα"», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
«Μετά τα παραπάνω, το πολιτικό ερώτημα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη επανέρχεται: Γνώριζε ο κ. Ανδρουλάκης τις πρακτικές του στενού φίλου και υποστηρικτή του ή θα συνεχίσει να τον καλύπτει; Τον ικανοποίησε άραγε ότι ενώ έχει πιαστεί με την γίδα στην πλάτη, επιρρίπτει ευθύνες σε υπαλλήλους;», καταλήγουν οι «γαλάζιες» πηγές.