Σελίδες

08 Νοεμβρίου 2024

Αλμυρός: Μαθήτρια περπατάει καθημερινά 5 χλμ για να πάει σχολείο λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου στο χωριό – «Στεναχωριέμαι πάρα πολύ γιατί αγαπάει τα γράμματα»


Για πρώτη φορά, έπειτα από περίπου 30 χρόνια, δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο προκειμένου να μετακινούνται οι μαθητές από τον οικισμό «Πηγάδι» του δήμου Αλμυρού στην Μαγνησία, στο σχολείο τους, με αποτέλεσμα, λόγω του αδιέξοδου που έχει προκληθεί, οι γονείς να αναγκάζονται να αλλάξουν το πρόγραμμά τους, προκειμένου να μην στερήσουν από τα παιδιά τους την παρακολούθηση των μαθημάτων, και τα μεταφέρουν οι ίδιοι.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Δεν έχουν την ίδια τύχη όμως όλα τα παιδιά, όπως δεν κατέχουν και όλοι οι γονείς το δικό τους όχημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τρεις μαθητές μονογονεϊκής οικογένειας στο Πηγάδι, που δεν κατάφεραν να πάνε στο σχολείο την πρώτη εβδομάδα αφού ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, καθώς η μητέρα τους που εργάζεται από νωρίς το πρωί, έως αργά το βράδυ, δεν διαθέτει αυτοκίνητο, για να μπορεί να τα μετακινήσει. Αφού ενημερώθηκαν οι συγχωριανοί της, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, και ανέλαβαν να μεταφέρουν καθημερινά, μαζί με τα παιδιά τους, και δύο από τα δικά της.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει για την μεγαλύτερη κόρη της μονογονεϊκής οικογένειας, η οποία φοιτά στην Β’ Λυκείου, και πρέπει να βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Πτελεού, στις 7:15 το πρωί για να παίρνει το λεωφορείο να πηγαίνει στη Σούρπη. Η 16χρονη, δίνοντας ένα μάθημα θέλησης, κόντρα στις αντιξοότητες, διανύει καθημερινά περίπου 5 χλμ, περπατώντας περίπου 1 ώρα κάθε πρωί, προκειμένου να φτάσει στην στάση του λεωφορείου και να μετακινηθεί μετέπειτα στο σχολείο της.

Σημειώνεται πως εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, από το Πηγάδι, οι μαθητές μετακινούνταν με μισθωμένα ταξί μέχρι τον Πτελεό, προκειμένου να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο σχολείο. Φέτος ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των ταξί αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στον διαγωνισμό της Περιφέρειας, που κηρύχθηκε άγονος, με αποτέλεσμα, οι γονείς να βρεθούν σε αδιέξοδο και να προκληθούν προβλήματα στην μετακίνηση των παιδιών, τα οποία υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

«Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να είμαι σίγουρη, ότι τα παιδιά μου θα πηγαίνουν σχολείο κάθε πρωί»

Η μητέρα της 16χρονης, μίλησε στο enikos.gr για τις δυσκολίες που βιώνει, αναδεικνύοντας προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί μαθητές στην επαρχία. «Έχουμε πολύ μεγάλο θέμα με την μεταφορά των παιδιών μου, καθώς εξαρτώμαι καθημερινά από άλλες μητέρες που τα παίρνουν μαζί τους, για να μην στερηθούν την γνώση. Σε περίπτωση όμως, που τα δικά τους παιδιά αρρωστήσουν και δεν πάνε στο σχολείο, δεν θα πάνε ούτε τα δικά μου και θα μείνουν στο σπίτι. Δεν μπορώ να αναγκάσω κανέναν να το κάνει αυτό κάθε μέρα ή για πάντα, γιατί είναι μεγάλη η ευθύνη. Είμαι απελπισμένη, και αν με ρωτάτε, θα ήταν μεγάλη μου χαρά να είμαι σίγουρη πως κάθε πρωί, τα παιδιά μου θα βρίσκονται στο σχολείο, και είναι και το μόνο που ζητάω ως μάνα».

Μιλώντας για την περίπτωση της 16χρονης κόρης της, η μητέρα της ανέφερε πως ξυπνάει περίπου στις 5:30 κάθε πρωί, ντύνεται, ετοιμάζει την τσάντα της, και στην συνέχεια αποχωρεί με τα πόδια από το σπίτι, με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία Πτελεού για να πάρει το λεωφορείο. «Με πληγώνει αυτό που γίνεται με το κορίτσι μου και στεναχωριέμαι πάρα πολύ γιατί αγαπά τα γράμματα. Αν δεν προλάβει το λεωφορείο, χάνει το μάθημα και επιστρέφει στο σπίτι, ενώ εάν βρέχει η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, όπως και τις κρύες ημέρες που έρχονται. Αρκετές φορές με βοηθάει μία άλλη γυναίκα και την μεταφέρει στο σχολείο και ένας αντιδήμαρχος. Όμως δεν είναι λίγες οι ημέρες, που δεν έχει πάει».

Μάλιστα, η 16χρονη, όταν τελειώνει από το σχολείο και μεταφέρεται με το λεωφορείο πίσω στην πλατεία Πτελεού, περπατάει και πάλι περίπου 5χλμ μέχρι το σπίτι της. «Επιστρέφει κουρασμένη και χωρίς όρεξη, ούτε καν για φαγητό. Δεν έχει την δύναμη να διαβάσει για την επόμενη ημέρα, γιατί γνωρίζει ότι θα είναι ίδια με την προηγούμενη. Από την άλλη, έχει όνειρα και θέλει να γίνει βιολόγος. Να καταφέρει κάτι παραπάνω από εμένα. Είναι χάλια κάθε φορά που χάνει τα μαθήματά της. Της αρέσει πάρα πολύ το σχολείο, θέλει να γίνει επιστήμονας. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν ημέρες που θα κλάψει».

Όπως λέει η μητέρα της 16χρονης, καταβάλλει καθημερινά κάθε προσπάθεια προκειμένου να προσφέρει ό,τι μπορεί στα τρία παιδιά της, ώστε να μην τους λείψουν, ακόμη και πράγματα, που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. «Καθαρίζω σπίτια και μαγαζιά, δουλεύω σε κουζίνα, μαζεύω ελιές. Κάνω ό,τι μπορώ για να έχω ένα μεροκάματο και να μεγαλώσω όσο πιο σωστά γίνεται τα παιδιά μου. Δεν έχω όμως την οικονομική άνεση να αγοράσω ένα αυτοκίνητο ή να πληρώνω κάθε μέρα για την μετακίνησή τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που με στηρίζει, αλλά δεν μπορώ για πάντα να εξαρτώμαι από άλλους. Τα παιδιά μου δεν είχαν πάρει τα βιβλία τους την πρώτη εβδομάδα, δεν είχαν γνωρίσει καν τους δασκάλους, γιατί δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο. Περιμέναμε το ταξί και δεν ήρθε ποτέ, δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Καταστρέφονται τα όνειρά τους και δεν ξέρω τι να κάνω ως μάνα».

Πρόβλημα στην μετακίνηση και σε άλλους δύο οικισμούς του δήμου Αλμυρού

Παράλληλα, γονείς που μίλησαν στο enikos.gr από τους οικισμούς «Αχίλλειο» και «Άγιοι Θεόδωροι», αναφέρουν πως και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την μετακίνηση των παιδιών τους στον Πτελεό, καθώς, όπως λένε, μειώθηκαν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, με αποτέλεσμα οι μαθητές του Γυμνασίου, εάν δεν τους μεταφέρει κάποιος με αυτοκίνητο, να φθάνουν μία ώρα νωρίτερα στο σχολείο.

«Τα παιδιά που μετακινούνται είναι περίπου 23-24. Έχει κοπεί το δρομολόγιο των 8:00, και έτσι, αναγκαστικά φθάνουν μία ώρα νωρίτερα και περιμένουν να ξεκινήσει το μάθημα. Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει, κυρίως γιατί δεν είχαμε καμία ενημέρωση για αυτή την αλλαγή. Προσπαθούμε με τα αυτοκίνητά μας να τα μεταφέρουμε, “φορτώνουμε” τα παιδιά μας στους άλλους γονείς, και το αντίθετο. Προφανώς, και υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρεις κι άλλα παιδιά πέρα από τα δικά σου, είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη κάθε μέρα», εξηγεί στο enikos.gr πατέρας από τον οικισμό Αχίλλειο.

Μία άλλη μητέρα, επίσης από τον οικισμό Αχίλλειο, καταγγέλλει πως μέχρι και σήμερα, δύο μήνες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κατάσταση παραμένει στάσιμη. «Δεν μας έχει βοηθήσει κανείς, ενώ έκοψαν το δρομολόγιο που υπήρχε για πάρα πολλά χρόνια. Όλα τα παιδιά, τα μεταφέρουμε εμείς ως γονείς, εάν δεν χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο και φθάσουν μία ώρα νωρίτερα. Κάποιοι εργάζονται, είμαστε αγρότες, και αλλάζουμε το πρόγραμμά μας. Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν δικό τους όχημα ή δεν οδηγούν οι γονείς, και έτσι βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Παίρνουμε αυτή την ευθύνη κάθε μέρα, και δεν είχαμε καμία ενημέρωση για όλη αυτή την κατάσταση που μας ταλαιπωρεί. Είναι κρίμα για τα ίδια τα παιδιά και πρέπει να βρεθεί μία λύση».

Από την πλευρά της, μία μητέρα δύο παιδιών, Α’ και Γ’ Γυμνασίου, από τον οικισμό «Άγιοι Θεόδωροι», επισημαίνει στο enikos.gr πως «απευθυνθήκαμε στον δήμο, στην Περιφέρεια και δεν βρέθηκε κάποια άκρη. Έχει αφεθεί ένα ολόκληρο χωριό χωρίς μέσο, επειδή κόπηκε το πρωινό δρομολόγιο. Δεν είναι όμως λύση, να τα μεταφέρουμε εμείς τα παιδιά στο σχολείο, ενώ τόσα χρόνια, δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Έχει τύχει πολλές φορές να πάρω παιδιά άλλων οικογενειών για να τα πάω στο σχολείο και είναι μεγάλη η ευθύνη. Αυτό που λέμε όλοι οι γονείς, είναι ότι θα μπορούσαν έστω να μας ενημερώσουν».

Η απάντηση της Περιφέρειας – «Θα προχωρήσουμε σε τρίτο επαναληπτικό διαγωνισμό»

Το enikos.gr ήρθε σε επικοινωνία με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού της Π.Ε. Μαγνησίας, Ιωάννα Καραδήμα, η οποία επεσήμανε από την πλευρά της πως πράγματι, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μία τριετή σύμβαση με κάποιους μεταφορείς-οδηγούς ταξί, η οποία έληξε, με την λήξη του προηγούμενου σχολικού έτους.

«Εμείς ξεκινήσαμε νέο τριετή διαγωνισμό, και για τα συγκεκριμένα δρομολόγια δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κανέναν ανάδοχο, τόσο από τους οδηγούς ταξί, όσο και από κάποιο μικρό λεωφορείο, για τα 9 παιδάκια που είναι στο Πηγάδι. Από την πλευρά μας, επαναλάβαμε τον διαγωνισμό και δεν εκδηλώθηκε πάλι κανένα ενδιαφέρον. Σε αυτή την περίπτωση, όταν τα δρομολόγια, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, είναι άγονα ή οικονομικά ασύμφορα, ο νόμος, δίνει το επίδομα στους γονείς ή τους κηδεμόνες, για την μετακίνηση των παιδιών τους. Δεν υπάρχει δυνατότητα από κανέναν δημόσιο φορέα, να εξαναγκάσει έναν ιδιώτη ή έναν ιδιωτικό φορέα να συνεργαστεί μαζί του, ενώ δεν το επιθυμεί» εξηγεί η κα Καραδήμα.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού της Π.Ε. Μαγνησίας, το πρόβλημα μετακίνησης των μαθητών, για την Περιφέρεια είναι λυμένο, αφού την λύση την δίνει ο ίδιος ο νόμος. «Μέχρι να βγει ανάδοχος, οι γονείς παίρνουν το επίδομα των 0,35 ευρώ ανά χιλιόμετρο, οπότε και είτε με δικό τους όχημα, είτε με κάποιο άλλο, βρίσκουν τον τρόπο για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Αυτό ήδη εφαρμόζεται».

Η κα Καραδήμα, σε μία προσπάθεια να επιλύσει τα όσα ζητήματα έχουν προκληθεί, τόνισε πως «μέσα σε ένα μήνα κάναμε δύο διαγωνισμούς. Μετά τα Χριστούγεννα θα προχωρήσουμε και σε έναν τρίτο επαναληπτικό με την επικαιροποίηση των δρομολογίων, όπου βεβαίως θα βάλουμε ξανά τα συγκεκριμένα άγονα δρομολόγια. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε άλλη διαδικασία, που δεν είναι νόμιμη».

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει, έπειτα από την μείωση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ, η κα Καραδήμα επισημαίνει πως «οι αστικές και υπεραστικές γραμμές, επικυρώνονται από το υπουργείο Μεταφορών. Δεν μιλάμε για σύμβαση, αλλά για ειδικό μαθητικό δελτίο. Το ΚΤΕΛ, μας στέλνει τα δρομολόγια τα οποία έχει, όπου αναγράφεται τι ώρα αναχωρεί, από ποιο σημείο, και από ποιες στάσεις περνάει. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, όταν υπάρχει ειδικό μαθητικό δελτίο, πρέπει στο παιδί να δώσεις πάσο. Το ΚΤΕΛ, όπως μας είπε, δεν έβγαινε οικονομικά στην πρωινή ζώνη, κι έτσι, μείωσε τα δρομολόγια της γραμμής, ενώ μας ανέφεραν πως το λεωφορείο ποτέ δεν ήταν γεμάτο. Αυτό όμως, είναι ζήτημα του υπουργείου Μεταφορών, και δεν έχουμε καμία σχέση εμείς, όπως και αντιθέτως με την αύξηση ορισμένων λεωφορείων».

Η απάντηση του προέδρου του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Κολυνδρίνης, πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, δήλωσε στο enikos.gr πως «δεν κόπηκε κανένα δρομολόγιο, απλώς άλλαξε η ώρα. Συγκεκριμένα, το δρομολόγιο των 8:10 από το Αχίλλειο, πήγε μία ώρα πίσω, δηλαδή 07:10, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι μαθητές του γυμνασίου Πτελεού, του λυκείου Σούρπης και του ΕΠΑΛ Αλμυρού».

Όπως εξηγεί ο κ. Κολυνδρίνης, εάν το λεωφορείο αποχωρούσε 08:10 από το Αχίλλειο, θα εξυπηρετούσε μόνο τους μαθητές του Πτελεού. «Δεν βόλευε το συγκεκριμένο δρομολόγιο για όλα τα παιδιά. Το γεγονός ότι το σχολείο ξεκινάει στις 08:30 στον Πτελεό, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Εμείς προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τα παιδιά όλου του δήμου Αλμυρού». 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, πρόκειται για ένα «δρομολόγιο που αφορά όλο τον κόσμο. Είναι ένα δρομολόγιο που έχει το ΚΤΕΛ και μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας. Απλώς, βάσει νόμου, το διαμορφώσαμε ώστε να βολεύει αρχικά τους μαθητές, και μετέπειτα όλους τους υπόλοιπους πολίτες».