Σελίδες

08 Νοεμβρίου 2024

📺ΝΑ 'ΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ🤷‍♂️🤷‍♂️Γεραπετρίτης: Υπάρχει ένας άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία – Φιντάν: Να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονία μας σε αιώνια φιλία


Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν μετά τη συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε:

«Το περασμένο έτος επισκέφτηκα την Άγκυρα κι αναφέρθηκα στις τρεις βασικές μας επιδιώξεις, να επιλύουμε θέματα αιχμής και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις ώστε να προλαμβάνουμε επικίνδυνες κρίσεις. Να οργανώνουμε τη συζήτησή μας με βάση τρεις πυλώνες: τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Υπήρξαν πράγματι και δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία που απέτρεψε την κλιμάκωση. Σκοπός μας να φέρουμε κοντά τους δύο λαούς (…) Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας που αφορούν σε υποψηφιότητες των δύο χωρών».

«Σκοπός μας να φέρουμε κοντά τους δύο λαούς. Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας που αφορούν σε υποψηφιότητες των δύο χωρών» πρόσθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι “οι θέσεις μας είναι γνωστές”. «Παρά τις διαφορές μας, πιστεύουμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση» υποστήριξε ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για «γέφυρες φιλίας», αναφερόμενος στις μειονότητες.

Όπως είπε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών, στις 2-3/12 θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε,πως οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών αποκτούν μία κανονικότητα, αυτή που θα πρέπει να έχουν οι επαφές μεταξύ δύο γειτόνων.

Υπογράμμισε, πάντως, πως η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Ακόμη κι όταν δεν βρίσκουμε λύσεις, συζητάμε» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Γεραπετρίτης κι απευθυνόμενος στον Χακάν Φιντάν, τον αποκάλεσε «αξιότιμο φίλο», χαρακτηρισμό που του ανταπέδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ξεκινώντας τις δικές του δηλώσεις.

Φιντάν: Να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονία μας σε αιώνια φιλία

«Οι σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας προχωράνε σε θετική κατεύθυνση. Ενισχύεται συνεχώς η πολυδιάστατη συνεργασία σε τομείς εμπορίου, τουρισμού, πολιτισμού. Καταβάλλουμε προσπάθειες να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον σε κρίσιμα θέματα και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με την προσέγγιση win win όπως καθιερώθηκε με τις συναντήσεις Μητσοτάκη- Ερντογάν», είπε ο Χακάν Φιντάν, αποκαλώντας αξιότιμο φίλο τον Γιώργο Γεραπετρίτη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους.

«Να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας και να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονιά μας σε αιώνια φιλία», κάλεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Υπό τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Καλής Γειτονίας πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις που δεν μπορούμε να περιορίσουμε σε ΑΟΖ. Η Τουρκία υποστηρίζει την Αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου. Η Διακήρυξη των Αθηνών θα διευκολύνει να ξεπεράσουμε τις διαφορές«, είπε στη συνέχεια ο κ. Φιντάν.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο που πρέπει να επιλυθούν. Αναφέρθηκε επίσης στις κοινές προσπάθειες να αυξηθεί σε 10 δισεκατομμύρια ο όγκος του διμερούς εμπορίου που ήδη εντός του 2024 αναμένεται να φτάσει τα 6 δισ.

Για το Κυπριακό ο Χακάν Φιντάν είπε: Συνεχίζουμε να συζητάμε, αλλά έχει αποδειχτεί ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πια στο νησί».

«Στη δύσκολη αυτή γεωγραφία οι δυο χώρες πρέπει να κινούνται εντός αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μπορούμε να συμβάλλουμε στην ευημερία των λαών μας με την προσέγγιση win win» είπε χαρακτηριστικά κατά τις δηλώσεις του.

Σημείωσε ότι στις αρχές του 2025 θα γίνει στην Άγκυρα η 6η συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και είπε ότι συζητήσανε πιθανές συμφωνίες επάνω στη σύνοδο αυτή, ενώ αυξάνονται και οι επαφές μεταξύ των υπόλοιπων υπουργείων.

Τέλος αναφέρθηκε στα θέματα μειονοτήτων και είπε ότι εξέφρασε τις προσμονές «που έχουν οι ομογενείς μας στην Ελλάδα», ενώ είπε ότι η Τουρκία θεωρεί πολύ σημαντική την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και μπορεί η χώρα του να βοηθήσει σε αυτό. Είπε επίσης ότι προσμένει «πιο αποτελεσματική συνεργασία με Ελλάδα στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων με πρώτο το FETO το ΡΚΚ και DHKP-C» γιατί «είναι προς όφελος των δυο χωρών».

Ο κ. Φιντάν είπε επίσης ότι πρέπει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ενώ τόνισε ότι «εμείς ως Τουρκία δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή μας». Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό είπε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ηρεμία άμεσα με όραμα τα δυο κράτη, και προσέθεσε ότι «ο φανατισμός του Νετανιάχου θα συνεχίσει να βάφει με αίμα την περιοχή». Για την Ουκρανία ζήτησε μια δίκαιη λύση στο πλαίσιο εδαφικής ακεραιότητας και έκλεισε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τη σύμμαχο Ελλάδα, και οι διαφορές απόψεων μπορούν να επιλυθούν με αμοιβαίο σεβασμό υπό τη βάση του διεθνούς δικαίου».