14 Ιανουαρίου 2009

«Καμιά συγγνώμη από τον λαό θα ζητήσουν οι τρομοκράτες της οικονομίας;»

Την προηγούμενη Παρασκευή ο Ευαγγελάτος ξεκίνησε τις «ειδήσεις» (καλό ε; :))) με πρώτο θέμα την οικονομία. Έβγαλε και τον ταλαίπωρο τον Μονεμβασιώτη και με λίγα λόγια μας είπαν ότι το αργότερο την Τρίτη το Ελληνικό Κράτος θα βαρέσει διάλυση, μιας και δεν θα μπορέσει να δανειστεί τα 2 δις ευρώ που χρειάζεται για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις!!!.

Η σημαία που κρατούσαν και ανέμιζαν υπερήφανοι ήταν ότι η Γερμανία απέτυχε την Παρασκευή να δανειστεί 6 δις μιας και συγκέντρωσε 4 περίπου δις. Το ότι η Γερμανία διέθετε ομόλογα δεν τους απασχολούσε μιας και πρωταρχικός τους στόχος ήταν και είναι η τρομοκράτηση του λαού...

Χθες λοιπόν μετά την επιτυχή έκβαση της δημοπρασίας των ελληνικών εντόκων γραμματίων βγήκε κατά τις 8:40 και έκανε ότι δεν καταλαβαίνει τον κόσμο... τα φόρτωσε όλα στον κακομοίρη τον Μονεμβασιώτη («έτσι μας λέγατε και εμείς με τη σειρά μας "ενημερώναμε" (ΣΣ εδώ ξαναγελάμε) τον κόσμο») και προσπάθησαν να σώσουν τα προσχήματα με τα κλασικά ναι μεν αλλά... «όταν θα βγάλει τα 10 ετή ομόλογα θα μείνουν απούλητα και θα πάρουμε το αίμα μας πίσω».


(Προσέξτε ότι όπως και στη συνέχεια της ανάρτησης όλες οι αναφορές σε γνώμες ξένων αφορούν τους Financial Times... που ως γνωστόν εκφράζουν τους ευσεβείς πόθους των Άγγλων και των Αμερικάνων για κατάρρευση του Ευρώ... δώστε τους την «πρέπουσα σημασία»...)

Εντάξει τα παιδιά δικαιολογούνται ειδικά εκεί στον Αντ1 μιας και το αφεντικό έχει μερικά αγγούρια στον κωλ... που αν κρίνουμε από το ύψος του πρέπει να του έχουν φτάσει στο στόμα... βλέπε ΕΟΕ, αγωγή Κούβελου, καταδίκη για την πολεοδομική παράβαση και την ψευδορκία στο Ναύπλιο... λίγο ακόμα και θα ξεπεράσει και τον Κοντομηνά.

Στο πάρτυ βέβαια συμμετείχαν όλα τα καλά παιδιά... δείτε τι έγραφαν οι φωστήρες:

in.gr στις 6.01.2009:
«Στις 13 Ιανουαρίου θα δημοπρατηθούν ετήσια έντοκα γραμμάτια με τα οποία το Δημόσιο ελπίζει να συγκεντρώσει ποσό 1,8 έως 2 δισ. ευρώ.

Στην τελευταία δημοπρασία ετήσιων γραμματίων, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 5,09%. Στη δευτερογενή αγορά, το επιτόκιο έχει τώρα ανέλθει στο 5,90% περίπου, υψηλότερο κατά 2,85% έναντι του αντίστοιχου επιτοκίου των γερμανικών εντόκων γραμματίων.»

in.gr στις 8.01.2009:
«Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο η αποτυχία της Γερμανίας να δανειστεί 6 δισ. ευρώ από τις αγορές...

Το γερμανικό Δημόσιο ζητούσε να δανειστεί μέσω δεκαετών ομολόγων 6 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές κατέθεσαν προσφορές ύψους 5,2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 3,75% και έτσι η κεντρική τράπεζα της χώρας αναγκάστηκε να αποσύρει από τη δημοπρασία το 32% των προς πώληση τίτλων. Έτσι, αντλήθηκαν μόλις 4,1 δισ. ευρώ...

Το οικονομικό επιτελείο στην Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπο με δύσκολες συνθήκες δανεισμού, καθώς τόσο η δημοσιονομική θέση της χώρας όσο και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε πολιτικό επίπεδο εξετάζονται ιδιαίτερα από τους ξένους, σημειώνεται σε χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times» (ΣΣ. Τι είπαμε; Προσοχή!! Financial Times...)

Στο ίδιο δημοσίευμα μάλιστα, η εφημερίδα τονίζει ότι "όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, τότε ο αδύναμος κρίκος δέχεται ακόμα πιο ισχυρές πιέσεις. Στην ευρωζώνη, ο αδύναμος κρίκος είναι η Ελλάδα".

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεδομένο θεωρείται ότι το ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώνει σαφώς ακριβότερα τα δανεικά του 2009 (ΣΣ. Φωστήρες!!! Έπεσαν μέσα στην πρόβλεψη :))) δανειστήκαμε μόνο με 2,5% κάτω απ' ότι το 2008...). Ήδη το καπέλο στα δεκαετή ομόλογα κινείται σταθερά πάνω από το 2% τον τελευταίο μήνα, σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία.

Ο μεγάλος φόβος είναι όμως η αδυναμία εξεύρεσης δανεικών (ΣΣ. Εδώ κι αν έπεσαν μέσα...). Γι' αυτό ο δανεισμός θα γίνει με μικρές εκδόσεις, μικρές διάρκειες και με κοινοπρακτικές εκδόσεις όπου οι τράπεζες θα αναλάβουν να «πουλήσουν» τα ομόλογα.»

Τέλος μόλις στις 12.01.2009 το in.gr έγραφε:
«Στα 2 δισ. ευρώ καθορίστηκε το ύψος του ποσού που θέλει να αντλήσει το Δημόσιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13, 26 και 52 εβδομάδων, που θα διενεργηθεί το πρωί της Τρίτης.

Το ποσό που θέλει να συγκεντρώσει το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί χωρίς σοβαρές δυσκολίες, αλλά το Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει πολύ υψηλά επιτόκια για να προσελκύσει αγοραστές.

Στην τελευταία δημοπρασία ετήσιων γραμματίων, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 5,09%...

Η αποτυχία της Γερμανίας, τις προηγούμενες ημέρες, να αντλήσει το ποσό που ήθελε από δημοπρασία ομολόγων προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και στην Αθήνα.

Ωστόσο, οι δημοπρασίες που έκαναν Γαλλία και Ισπανία ήταν επιτυχημένες.

Συνολικά, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν αυτήν την εβδομάδα σε έκδοση ομολόγων ρεκόρ, συνολικού ύψους έως και 43 δισ. ευρώ.

Το κλίμα για την Ελλάδα επιβαρύνεται, άλλωστε, από την πρόσφατη απόφαση της Standard & Poor's να θέσει σε creditwatch την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας για πιθανή υποβάθμιση. (ΣΣ. Αυτή την τελευταία παράγραφο με την S&P κρατήστε την για την επόμενη ανάρτησή μου)».

Τελικά όλοι αυτοί έφαγαν μια μεγαλοπρεπή μπάτσα... που ήταν όλη δικιά τους:

Ναυτεμπορική:
«Με σημαντική μείωση των επιτοκίων αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους θεσμικούς πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη έκδοση των εντόκων γραμματίων. Το ποσό των 2 ευρώ που ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών υπερκαλύφθηκε κατά 5,2 φορές (ΣΣ. !!! κανονικά υπερκαλύφθηκε κατά 6,6 φορές μιας και ζητούσαμε 2 και προσφέρθηκαν 13,2 δις αλλά η Ναυτεμπορική για να χρυσώσει το χάπι στους ΠΑΣΟΚους :))) παίρνει σαν βάση το ότι τελικά θα δανειστούμε 2,5 τουλάχιστον δις από τα 13,2 που μας προσφέρθηκαν) και το συνολικό ύψος των προσφορών διαμορφώθηκε σε 13.208 εκ. ευρώ.

Το ύψος των επιτοκίων υποχώρησε σε εξαιρετικά επίπεδα και κυμάνθηκε από 2,40% για τα τρίμηνα, έως και 2,67% για τα ετήσια, αισθητά κάτω και από τα επιτόκια των αντίστοιχων προθεσμιακών καταθέσεων, που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους (ΣΣ. Άρα οι αρλούμπες που έλεγαν οι έγκυροι οικονομικοί αναλυτές τις προηγούμενες μέρες -πιο πάνω στο in.gr-, ότι τα έντοκα γραμμάτια θα απευθύνονται σε πελάτες Τραπεζών, δεν ίσχυαν γιατί αν το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από των προθεσμιακών καταθέσεων των Τραπεζών ποιος βλάκας μεμονωμένος καταθέτης θα πάει να αγοράσει έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου;).

Το παράδοξο αυτό εξηγείται, από την πρόθεση των ελληνικών και ξένων τραπεζών, να ενεχυριάσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους ελληνικούς τίτλους που απέκτησαν χθες (ΣΣ. Μα οι έγκυροι Έλληνες οικονομικοί αναλυτές μας έλεγαν ότι οι Τράπεζες που θα τα πάρουν θα τα πουλήσουν σε απλούς επενδυτές... τώρα ξαφνικά θα τα ενεχυριάσουν στη ΕΚΤ;;;) αντλώντας ρευστότητα με χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με εκείνα που θα καταβάλλουν στο ελληνικό Δημόσιο (ΣΣ το παράδοξο αυτό άραγε δεν ήταν γνωστό στους έγκυρους Έλληνες οικονομικούς αναλυτές, που τις προηγούμενες μέρες μας έλεγαν ότι θα μείνουμε με τα χαρτιά στο χέρι;).

Επίσης, στην επιτυχία της έκδοσης των εντόκων γραμματίων συνέβαλε η διαφορά των επιτοκίων των ελληνικών εντόκων, από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, που φτάνει έως και μία εκατοστιαία μονάδα (ΣΣ. Θυμηθείτε για το τέλος της ανάρτησης το ότι το επιτόκιο των ελληνικών εντόκων γραμματίων είναι κατά 1 μονάδα υψηλότερο), αλλά και στην απαλλαγή των ξένων θεσμικών από τη γραφειοκρατική διαδικασία της επιστροφής των τόκων.

Στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα του ποσού της έκδοσης αγοράστηκε από ξένους θεσμικούς (ΣΣ. Και οι ξένοι θεσμικοί αγόρασαν ομόλογα για να τα καταθέσουν στην ΕΚΤ για να δανειστούνε; Αν δεν κάνω λάθος οι έγκυροι Έλληνες οικονομικοί αναλυτές μας έλεγαν ότι τα έντοκα γραμμάτια θα τα πάρουν οι Τράπεζες και στη συνέχεια θα τα πουλήσουν σε απλούς επενδυτές-καταθέτες... τώρα ξαφνικά τα περισσότερα τα πήραν οι θεσμικοί επενδυτές).

Ο ΟΔΔΗΧ, τώρα με προσεκτικές κινήσεις σχεδιάζει την κοινοπρακτική έκδοση ομολόγων τριετούς ή πενταετούς διάρκειας, που θα υλοποιηθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου.

Ωστόσο στα ομόλογα, οι δυσκολίες είναι σημαντικά υψηλότερες, με το κλίμα να βαραίνει από τις προειδοποιήσεις ξένων οίκων για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (ΣΣ. είπαμε αυτό με την S&P κρατήστε το για επόμενη ανάρτηση), λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Το συνολικό ποσό που άντλησε το Δημόσιο από τη χθεσινή δημοπρασία διαμορφώθηκε σε 2.550 εκατ. ευρώ, καθώς έγιναν αποδεκτές πέραν του αρχικού ποσού κατά κατηγορία τίτλων, και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει επιπλέον ποσό ύψους 600 εκατ. ευρώ, αύριο το μεσημέρι με το δεύτερο κύκλο των μη ανταγωνιστικών προσφορών, το μέγιστο ύψος των οποίων ανέρχεται στο 30% του αρχικού ποσού.

Χθες, πάντως συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές 13.208 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο άντλησε 1.170 εκατ. ευρώ από τα τρίμηνα έντοκα, 780 εκατ. ευρώ από τα εξάμηνα και 600 εκατ. από τα ετήσια έντοκα.

Αναλυτικότερα για κάθε κατηγορία τίτλων, τα αποτελέσματα της δημοπρασίας είναι τα ακόλουθα:

* Ετήσια έντοκα: Το ζητούμενο ποσό ήταν 500 εκατ. ευρώ και υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3,235 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,47 φορές (ΣΣ. Τώρα ξαφνικά η Ναυτεμπορική παίρνει σαν βάση το τι ζητούσαμε για να βγάλει το 6,47 φορές!!! Το κλασικό κόλπο... άλλα λέμε στις επικεφαλίδες και άλλα στις μέσα σελίδες). Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως και αύριο δηλαδή για ποσό έως 150 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,67% σημαντικά μειωμένη από την έκδοση της 30ής Σεπτεμβρίου 2008 που ήταν στο 5,09%.
* Εξάμηνα έντοκα: Το ζητούμενο ποσό ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,137 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,90 φορές. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ (συνολικά δηλαδή 780 εκ. ευρώ). Στην αυριανή συμπληρωματική δημοπρασία το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει επίσης ποσό 180 εκ. ευρώ.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,46%, έναντι 5,09% που ήταν στη δημοπρασία της 30ής Σεπτεμβρίου 2008.

* Τρίμηνα έντοκα: Το ζητούμενο ποσό για τα τρίμηνα έντοκα ήταν 900 εκατ. ευρώ, για τα οποία υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 5,836 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,48 φορές. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικά δηλαδή 1.170 εκ. ευρώ.

Η απόδοση των τριμήνων εντόκων διαμορφώθηκε στο 2,40%, από 4,46%, που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία, της 30ής Σεπτεμβρίου 2008.

ΠΑΣΟΚ: Ευτυχώς πήγε καλά

«Ευτυχώς, ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου πήγε καλά, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις τις οποίες αναγκάστηκε να δώσει το ελληνικό Δημόσιο είναι αρκετά υψηλότερες από τις αντίστοιχες προχθεσινές του ιταλικού Δημοσίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και επεσήμανε ότι η διαφορά ιταλικών-ελληνικών εντόκων γραμματίων είναι σχεδόν μία μονάδα.

«Αυτό σημαίνει», τόνισε, «πως οι επενδυτές κρίνουν πιο αυστηρά και ως υψηλότερου ρίσκου τις επενδύσεις στην Ελλάδα, σε σχέση με την Ιταλία, η οποία έχει περίπου το ίδιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ»

Καλά από το ΠΑΣΟΚ δεν περιμέναμε να ακούσουμε και κάτι άλλο... τι να περιμένουμε άλλωστε όταν για την οικονομική πολιτική είναι υπεύθυνη η Κατσέλη που όταν τη ρώταγαν με τι επιτόκιο θα δανειστούμε αυτά τα 2 δις έλεγε:

«Αυτό είναι το θέμα: Ότι το επιτόκιο θα είναι πολύ υψηλό! Αυτή τη στιγμή κινείται 2,25 μονάδες πάνω από το γερμανικό...»...

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Λούκας η Γερμανία δανείζεται μέσω εντόκων γραμματίων, γιατί αυτά αφορούσε η ερώτηση, με το εκπληκτικό επιτόκιο του 0,15%!!!
(2,40%, που δανειστήκαμε εμείς, μείον το 2,25% της Λούκας = 0,15%!!!.

Τόσο άσχετη για να μην ξέρει ότι η απόκλιση του 2,25% αφορά τα 10ετή ομόλογα;

Μάλλον όχι.

Το σωστό είναι:
ΤΟΣΟ ΧΑΖΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΦΤΗΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ-ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ...
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΛΑ Ή Η 17ΝΟΕΜΒΡΗ

ΥΓ1. Το να υπερκαλύπτεται κατά πολλές φορές το ζητούμενο ποσό είναι φαινόμενο σύνηθες στα ελληνικά ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια:
Ιούλιος 2007: Υπερκαλύφθηκε κατά 4,14 φορές η προσφορά 10ετούς ομολόγου
Αύγουστος 2007: Υπερκαλύφθηκε κατά 3,68 φορές η προσφορά 15ετούς ομολόγου
Ιούλιος 2008: Υπερκαλύφθηκε κατά 3,4 φορές η προσφορά 30ετούς ομολόγου!!

Αντίθετα τα έντοκα των άλλων χωρών δεν υπερκαλύπτουν τόσο πολύ την προσφορά. Πχ. την Δευτέρα η δημοπρασία των ετήσιων εντόκων της Ιταλίας υπερκαλύφθηκε κατά 1,4 φορές (με περίπου 0,8% χαμηλότερο επιτόκιο), ενώ η δημοπρασία εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων της Γερμανίας υπερκαλύφθηκε 2,2 φορές (με 1% χαμηλότερο επιτόκιο).

Σύνηθες είναι επίσης το φαινόμενο το Ελληνικό Κράτος να πετυχαίνει καλύτερο επιτόκιο... πχ τον Σεπτέμβριο αντικαταστάθηκαν 5ετή ομόλογα με επιτόκιο μικρότερο κατά 0,33%

ΥΓ2. Οι τρομοκράτες που είδαν το 2,67% του ετήσιου εντόκου γραμματίου και έπεσαν ανάσκελα να σημειώσουν ότι σύμφωνα με το in.gr:
«Τον Απρίλιο του 2007, το ετήσιο επιτόκιο των εντόκων γραμματίων ήταν 3,80%, ενώ το χαμηλότερο ιστορικά ετήσιο επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε το Δημόσιο ήταν 2,04% και επιτεύχθηκε στη δημοπρασία της 10ης Ιουνίου 2003»