12 Αυγούστου 2009

«Ταξίδι στη Βόρεια Κορέα... ψιλοάσχετο... αλλά σιγά μην ασχοληθούμε με τον Μανώλη»

Η Βόρεια Κορέα από το 1910 έως το 1945 βρισκόταν υπό την κατοχή της Ιαπωνίας. Με τη λήξη του 2ου ΠΠ οι Σοβιετικοί κατέλαβαν τη Βόρεια και οι Αμερικανοί τη Νότια Κορέα. Τον Ιούνιο του 1950 η Βόρεια Κορέα επιτέθηκε στη Νότια και σε λίγο διάστημα κατέλαβε σχεδόν το 90% του εδάφους της. Μετά από επέμβαση των Αμερικανών οι Βόρειοι απωθήθηκαν μέχρι τα σύνορα με την Κίνα. Ακολούθησε επίθεση των Κινέζων που απώθησαν τους Αμερικάνους και τους Συμμάχους τους στον 38ο παράλληλο. Τελικά τον Ιούλιο του 1953 με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ ο πόλεμος έληξε καθορίζοντας τον 38ο παράλληλο σαν σύνορο μεταξύ των δύο χωρών.
Στον πόλεμο της Κορέας συμμετείχε και το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα αποτελούμενο από 1000 στρατιώτες και σμήνος της βασιλικής αεροπορίας από 67 άτομα, με 7 αεροσκάφη C-47 Ντακότα


Οι Έλληνες διακρίθηκαν ιδιαίτερα τόσο σε μάχες όσο και σε πτητικές αποστολές. Από τις πιο γνωστές μάχες είναι η υπεράσπιση του υψώματος Οutpost Harry ή Outpost HAROS όπως το έλεγαν οι Έλληνες. Περίπου 100 Έλληνες με 400 Αμερικάνους άντεξαν στις επιθέσεις 13.000 Κινέζων κομμουνιστών πριν τους απωθήσουν τελικά μετά από μια εβδομάδα.


Ενώ από τις πιο γνωστές πτητικές αποστολές υπήρξε η εκκένωση του αεροδρομίου του Χανγκάρι, τον Δεκέμβριο του 1950. Μόλις δύο μέρες μετά την άφιξη τους στην Κορέα, οι Έλληνες αεροπόροι κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 10.000 Αμερικανούς (πάνω από 1000 τραυματίες) από το αυτοσχέδιο αεροδρόμιο του Χανγκάρι. Για την πράξη τους αυτή μάλιστα παρασημοφορήθηκαν 19 μέλη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας.


Συνολικά οι Έλληνες κέρδισαν 6 U.S. Distinguished Service Crosses, 32 Silver Stars και 110 Bronze Stars, ενώ τα 19 μέλη της Αεροπορίας τιμήθηκαν με το U.S. Air Force Air Medal.

Μέ έρανο μεταξύ των στρατιωτών κτίστηκε η εκκλησία του Αγ. Νικολάου στη Σεούλ,


ενώ η Κυβέρνηση της Νότιας Κορέας το 1974 ανέγειρε και μνημείο (φώτο) για τους Έλληνες στρατιώτες, στην "κοιλάδα των ηρώων" 




Οι απώλειες των Ελλήνων ανήλθαν σε 186 νεκρούς και 566 τραυματίες.

Σήμερα η Βόρειος Κορέα είναι από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου και πλήρως εξαρτημένη από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ. Το βράδυ υπάρχει συσκότιση ενώ για θέρμανση ούτε λόγος. Τα μόνα εστιατόρια είναι αυτά στα δυο τρία ξενοδοχεία. Από το 1994 υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει από ασιτία (!!) πάνω από 2,5 εκατ άνθρωποι!! Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια την έχουν κοπανήσει προς την Κίνα, όπου ζούν παράνομα μιας και η Κίνα δεν τους αναγνωρίζει σαν πρόσυγες, 500.000 άνθρωποι.

Η επικρατούσα ιδεολογία δεν είναι, όπως εσφαλμένα πολλοί πιστεύουν ο Μαρξισμός αλλά μια παραλαγή του, η Juche, που βασίζεται στην αυτοδιάθεση του ανθρώπου, την αυτάρκεια του Κράτους και στο ότι φορέας και φύλακας της επανάστασης, δεν είναι η αγροτιά ή το προλεταριάτο όπως πρεσβεύουν οι κομμουνιστές, αλλά ο στρατός. Αυτό τέλος που κάνει την Βόρεια Κορέα να διαφέρει σαφώς από τα κομμουνιστικά καθεστώτα και την Jucha να διαφέρει από την κομμουνιστική ιδεολογία, είναι ότι η διαδοχή στην ηγεσία της χώρας γίνεται κληρονιμικώ δικαίω...

Να και μερικά στοιχεία για τη Βόρειο Κορέα:
Πληθυσμός 22,9 εκατ
Πρωτεύουσα Pyongyang (3,2 εκατ)
Έκταση
120,538 τ.χλμ.
Αναμενόμενος χρόνος ζωής
63 χρόνια
Ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα 1.000
$

Να και μερικές φώτο (κάντε κλικ για μεγέθυνση) από πρόσφατη επίσκεψη στην Κορέα... όπου οι φωτογραφίες απαγορεύονται ;). Τα κτίρια και τα μνημεία είναι εντυπωσιακά όπως και σε όλα τα κομμουνιστικά κράτη:


ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΙΚΟ "JUMBO" ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ...


TERMINAL ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ MIRIM ΤΗΣ PYONGYANG...
ΚΑΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ LAX
(μήπως να βάλουμε και εμείς έξω από το Ελ. Βενιζέλος μια φώτο του Καραμανλή; :))


ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ Ο KIM IL SUNG ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ


ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ...


ΠΥΡΓΟΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ JUCHE...


ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ JUCHE...


ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ JUCHE ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΩΡΙΣΕΙ "ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ" (sic)... ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Ο "ΕΛΛΗΝΟ-ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΣ"...


ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ KIM IL SUNG, ΥΨΟΥΣ 28 ΜΕΤΡΩΝ, ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΠΛΑΤΕΙΑ...


ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΡΩΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ KIM IL SUNG...


ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 70α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΚΙΜ IL SUNG.
ΧΤΙΣΤΗΚΕ το 1982 ΜΕ 25.000 ΜΠΛΟΚΑ... ΟΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ :).
ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΥΨΟΣ 60 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΣ 50.


ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ (ΥΨΟΣ 125 ΜΕΤΡΑ)...
κάτω δεξιά στο δρόμο, μέσα στον κύκλο είναι μια τροχονόμος... δεν κινδυνεύει μιας και τα αυτοκίνητα είναι λίγα :)


ΠΥΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ; ΣΤΟΝ KIM IL SUNG...


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ KORYO...

Η ανάρτηση είναι ψιλοάσχετη αλλά σιγά μην ασxοληθούμε παραπάνω με τον Μανώλη και τις παπαριές του... :)