14 Οκτωβρίου 2009

«Το διεθνιστικό "who is who" των ΠΑΣΟΚικών υπουργών»

Από Ελεύθερο Κόσμο:

Κυβέρνηση απίστευτων τύπων. Ο Παπανδρέου, έκανε το πολιτικό γραφείο του κυβέρνηση! Πρωτοφανές! Μηδενική κομματική συλλογικότητα, μόνο «ισορροπίες» και τοποτηρητές παντού (check and balances θα έλεγαν οι Βρετανοί) για τον απόλυτο έλεγχο της επόμενης ημέρας. Όχι ότι εμείς περιμέναμε τίποτα καλύτερο...


Οι «κακοί» υπουργοί, οι άλλοτε επικριτές, οι «λίγοι»
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε ο 71χρονος Θεόδωρος Πάγκαλος, αν και δεν πρώτευσε στην περιφέρειά του, αφού είδε την πλάτη της δραστήριας (και σούπερ κρατικοδίαιτης, δείτε το βιογραφικό της) Εύης Χριστοφιλοπούλου (Κάλερ, αυτό το κρύβει επιμελώς, όπως και τις πρότερες πολιτικές παρτίδες της με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ την εποχή που σπούδαζε στο Λονδίνο). Και μάλιστα για τα καλά... Για τον κ. Πάγκαλο (εμείς δεν ξεχάσαμε Ίμια και Οτσαλάν...): μάλλον, θα παίζει το ρόλο του σκιάχτρου. Άλλωστε, εκτός κυβερνητικού σχήματος, θα ήταν πολύ επικίνδυνος! Τώρα, «ελέγχεται». Θυμόμαστε άλλωστε ότι το 1999, μιλούσε για... «γραικύλους»! Ποιόν ή ποιούς να εννοούσε άραγε...
Πρώτος τη τάξει υπουργός, δηλαδή Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ε ρε εμμονές...), ο πρώην δήμαρχος Πάρου, Γιάννης Ραγκούσης. Αλήθεια, τι έγινε με εκείνη την «ενοχλητική» ιστορία με το Λιμενικό Ταμείο Πάρου-Αντιπάρου; Φταίει όντως ο «φόρτος εργασίας», όπως είπαν κάποιοι; «Κουκούλωμα»; Πλαστογραφία; Ρωτάμε... Στο Οικονομικών, ανέλαβε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, γνωστός για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤΕ, σε μια πολύ «κακή» περίοδο... Εποχή που ελήφθησαν πολύ «κακές», ή αν θέλετε, «επίμαχες» αποφάσεις... Το υπουργείο Εξωτερικών, o Giorgos το κράτησε για τον εαυτό του και μάλιστα το «περιχαράκωσε», καθώς αναπληρωτής υπουργός ανέλαβε ο Δημήτρης Δρούτσας. Εδώ είναι να τραβάμε τα μαλλιά μας. Από πού να ξεκινήσουμε; Το ΠΑΣΟΚ τον «ψάρεψε» στη Βιέννη, όπου σπούδασε και εργαζόταν ως καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της πόλης. Εδώ και πέντε χρόνια, ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», «ο Δρούτσας ως προσωπικός συνεργάτης και φίλος του κ. Παπανδρέου είχε αναλάβει την εποχή εκείνη πολλές εμπιστευτικές αποστολές διαπραγματεύσεων κατ' εντολήν του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Κορωνίδα της δραστηριότητας αυτής ήταν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις του Δρούτσα, κατ' εντολήν του Παπανδρέου με τους διεθνείς παράγοντες (σ. σ. κυρίως με τον Βρετανό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ), που κατέληξαν στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό μέχρι το 2003».

Άμυνα με εσωτερικά χαρακώματα και «παρελθόν»
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθήκοντα ανέλαβε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Η απόλυτη ήττα για τον Μπένι, που θα είναι κάτω από τον Πάγκαλο, τον υπεύθυνο πλέον για το ΚΥΣΕΑ. Όμως, σιγά μην τον άφηνε τον δελφίνο έτσι ο Giorgos... Θα γίνει η σφαγή των αμνών, καθώς αναπληρωτής υπουργός (ουσιαστικά επιτηρητής του Μπένι), ανέλαβε ο παπανδρεϊκός Πάνος Μπεγλίτης. Έχουμε γράψει πολλές φορές γι' αυτόν τον τύπο. Παλιός διπλωμάτης και εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, επί υπουργίας Παπανδρέου. Προσπάθησε να δικαιολογήσει στην ενημέρωση των συντακτών του ΥΠΕΞ στις 3 Ιουνίου 2003, τα «παιχνίδια» της τότε πολιτικής του ηγεσίας, με τους Σλαβομακεδόνες. Διαβάστε, αξίζει τον κόπο:

Δημοσιογράφος: Σε χθεσινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι σχεδιάζετε με Υπουργική Απόφαση ή με νόμο το δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα των Σλαβομακεδόνων, που δεν επιτρέπονταν έως τώρα να εισέλθουν από τη FYROM και να επισκεφτούν τα χωριά τους. Πού βρίσκεται ακριβώς αυτό το θέμα, τι ακριβώς συμβαίνει;
Μπεγλίτης: Με εντολή του Παπανδρέου, προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και μετά από μια μακρά διαβούλευση με όλους τους παράγοντες που γνωρίζουν και έχουν εκφράσει την ευαισθησία τους γι' αυτό το θέμα, το θέμα αυτό προχωρεί. Πρέπει να πω όμως ότι έχει μια σειρά νομικών εμπλοκών, οι οποίες πρέπει να λυθούν. Δεν είναι εύκολο από τη νομική του πλευρά. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία για μας είναι η πολιτική βούληση του Υπουργού Εξωτερικών να λυθεί το πρόβλημα και να λυθεί πολύ σύντομα, γιατί έχει μια πολύ σημαντική, ανθρωπιστική διάσταση και σε αυτή την ανθρωπιστική διάσταση θέλουμε να απαντήσουμε με ευαισθησία. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Πολύ σύντομα ελπίζω να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μελέτης και της επίλυσης των νομικών ζητημάτων, ώστε να είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω κάτι ολοκληρωμένο.

Μια διευκρίνιση. Μιλάτε για το δικαίωμα επίσκεψης στην Ελλάδα, ως τουριστών, ή και το δικαίωμα εγκατάστασής τους;
Είναι όλα αυτά θέματα, τα οποία εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ως προς το ποιοι είναι οι φορείς, είμαστε σε συνεχή επαφή και με τους τοπικούς φορείς στη Φλώρινα και με τους βουλευτές και με τα πολιτικά κόμματα, ώστε να έχουμε την άποψή τους σε ένα θέμα που βεβαίως η ιστορία έχει απαντήσει σε αυτό, δεν παύει όμως, όπως σας είπα και προηγουμένως, να έχει μια σημαντική ανθρωπιστική διάσταση, την οποία με ευαισθησία θέλουμε να επιλύσουμε.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Ο Μπεγλίτης, διέπρεψε και ως ευρωβουλευτής. Τι έκανε; Όταν οι Ποντιακοί σύλλογοι προσπάθησαν να συνδέσουν το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων να αποστέλλει στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όπως και στην Επιτροπή Αναφορών του ευρωκοινοβουλίου επιστολή, ζητώντας να συμπεριληφθεί στα κριτήρια ένταξης της γείτονος η αναγνώριση της γενοκτονίας, ο Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι «αν μπλέξουμε την πολιτική με την Ιστορία, θα επιστρέψουμε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου και θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα».
Και αυτός, ο άνθρωπος που τα έβαλε προεκλογικά και με προκλητικό τρόπο με επιμελητηριακούς παράγοντες στην Κόρινθο (όπου εκλέγεται), γιατί τόλμησαν να φέρουν Ρώσους («έγκλημα»!) επιχειρηματίες για συνεργασία, είναι στο Άμυνας... Και μη χειρότερα!

Τι υπουργικό συμβούλιο είναι αυτό;
Οφείλουμε να επισημάνουμε την παρουσία του υβριστή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου Νίκου Σηφουνάκη, στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπό τον Δημήτρη Ρέππα (ο τελευταίος είχε αδειάσει τον Σηφουνάκη ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδοκιμάζοντας τις κατά Χριστόδουλου δηλώσεις του). Επίσης, την «τιμωρία» του «βενιζελικού» Ανδρέα Λοβέρδου, που ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ηλεκτρική η καρέκλα, ό,τι πρέπει για τη φθορά του κυρίαρχου στη Β' Αθηνών πολιτικού...
Τέλος: προσέξτε δίδυμο! Βάζει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (κατανοητό, εξάρθρωσε την 17Ν) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ε ρε εμμονές ο άνθρωπος...), με υφυπουργό τον... αριστεριστή και προερχόμενο από τον ΣΥΝ Σπύρο Βούγια! Ναι, αυτόν, που απέτυχε να εκλεγεί δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη και διεγράφη το 2004, γιατί υπέγραψε την επίμαχη τροπολογία για το Πόρτο Καρράς!

Για ποια «Παιδεία» μιλάμε;
Τώρα: στο Υπουργείο Παιδείας (πάει το Εθνικής, το έφαγε η μαρμάγκα), Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, υπουργός ανέλαβε η Άννα Διαμαντοπούλου (θα ολοκληρώσει το έργο της νεοφιλελεύθερης Μαριέττας και της φίλης της, της Ρεπούση) και υφυπουργός, η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Για την τελευταία, μιλήσαμε παραπάνω. Για την Διαμαντοπούλου όμως, θυμηθήκαμε τι δήλωσε ως επίτροπος τότε, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή», στις 18 Νοεμβρίου 2001: «Oφείλω να το πω και νομίζω ότι η χώρα μας εγκαίρως, από τώρα πρέπει να ορίσει ως δεύτερη επίσημη γλώσσα τα αγγλικά. Kαι το λέω χωρίς να λαμβάνω υπ' όψιν όσους θα σπεύσουν να πουν ότι θα χαθεί η πολιτιστική κληρονομιά και η εθνική μας ταυτότητα. Nομίζω ότι οι Έλληνες δεν θα πάθουν τίποτε αν μάθουν να μιλούν το ίδιο καλά, όπως τα ελληνικά και τα αγγλικά».