23 Απριλίου 2010

Κι όμως λεφτά υπάρχουν... Διπλασιασμός στην τιμή του μεταφερόμενου νερού στα άνυδρα νησιά των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων

Τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ επιβάλλει σκληρά εισπρακτικά μέτρα στους φορολογούμενους πολίτες και μιλά για την ανάγκη περιστολής των δαπανών, προχώρησε, ταυτόχρονα, στο διπλασιασμό της τιμής του μεταφερόμενου νερού στα άνυδρα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων!!

Συγκεκριμένα, ενώ για όλο το 2009 η δαπάνη ανά κυβικό μέτρο ήταν 5,05 ευρώ/κ.μ. για τα Δωδεκάνησα και 8,32 ευρώ/κ.μ για τις Κυκλάδες, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προχώρησε σε απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών μεταφοράς και παράδοσης πόσιμου νερού με τιμή 12,49 ευρώ/κ.μ. για το μήνα Μάρτιο 2010 και 10,71 ευρώ/κ.μ. για το μήνα Απρίλιο 2010. Σημειώνεται ότι στην προκήρυξη του εν εξελίξει διαγωνισμού, σύμφωνα με την Πράξη 77/2010 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προβλέπεται ότι η αντίστοιχη τιμή δε θα ξεπερνά τα 6,30 ευρώ/κ.μ. για το νομό Δωδεκανήσου και τα 8,60 ευρώ/κ.μ. για το νομό Κυκλάδων.

Την ίδια στιγμή, αρνείται στους Δήμους των άνυδρων νησιών την αναγκαία χρηματοδότηση για τη λειτουργία των μονάδων αφαλατώσεως, γεγονός που θα μείωνε σε σημαντικό βαθμό το κόστος υδροδότησης των νησιών. Επειδή η υδροδότηση των κατοίκων των άνυδρων νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων δεν αποτελεί απλά προτεραιότητα, αλλά είναι ζήτημα επιβίωσης, πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να εξασφαλίσει την έγκαιρη παροχή πόσιμου νερού με λογικό κόστος.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας για τη Νέα Δημοκρατία κ.Ι.Πλακιωτάκης, μαζί με την κα Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη και τον κ.Ι.Βρούτση, υπέβαλαν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και υπογραμμίζουν:

"Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και δε μπορούν να παίζουν με ανθρώπινες ζωές. Πρέπει άμεσα να ληφθεί πρόνοια για την ομαλή μεταφορά και παράδοση πόσιμου νερού στα άνυδρα νησιά των Νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Δεν είναι μια ακόμη προτεραιότητα, αλλά αποτελεί ζήτημα επιβίωσης των κατοίκων των νησιών. Δε χωρούν καθυστερήσεις και ολιγωρίες. Δε μπορεί, επίσης, η Κυβέρνηση από τη μια να μιλά για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας και να καταφεύγει σε σκληρά εισπρακτικά μέτρα και από την άλλη να προχωρά σε απευθείας ανάθεση η οποία διπλασίασε -και σε κάποιες περιπτώσεις υπερδιπλασίασε- την τιμή του μεταφερόμενου νερού, κάτι άλλωστε κρίθηκε και επικρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους εκεί, στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων"