14 Απριλίου 2010

Βασικοί άξονες της συνάντησης του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου

* Έκαναν ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 25ης Μαρτίου, έως και σήμερα.

* Μίλησαν για τους συσχετισμούς στην Ευρώπη και για τα δημοσιονομικά προβλήματα, κυρίως, των χωρών του Νότου. Για την πολιτική που διαμορφώνουν απέναντι στα προβλήματα αυτά οι χώρες του Βορρά.

* Έκαναν αποτίμηση των πραγμάτων και των εξελίξεων που αφορούν στην Ελλάδα, μετά την αποσαφήνιση του μηχανισμού στήριξης, που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Eurogroup.

* Έκαναν αποτίμηση της εξελισσόμενης επαφής και των συνομιλιών μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων της Ελληνικής πλευράς και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

* Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε στον Πρωθυπουργό τον τρόπο, με τον οποίο, κατά την άποψή του, μπορεί η χώρα –με κατάλληλο μείγμα πολιτικής- να περάσει μόνη της την κρίση, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης.

* Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να μη βυθισθεί η χώρα σε βαθύτερη ύφεση και να υποστηριχθούν οι θέσεις εργασίας και η απασχόληση.

* Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους μία «συνταγή Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» δεν ενδείκνυται για την Ελλάδα, κυρίως για τις βαρύτατες επιπτώσεις που θα έχει στα θέματα κοινωνικής συνοχής.

* Έγινε γενική ανασκόπηση της πορείας των Εθνικών Θεμάτων.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι οι οικονομικές δυσχέρειες της περιόδου που διανύουμε, επιβάλλουν – περισσότερο παρά ποτέ- στα Εθνικά Θέματα, να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στις «κόκκινες γραμμές».