09 Μαΐου 2010

Άλλος ένας μύθος που έχει καταρρίψει το ΠΑΣΟΚ

Όλοι θα έχετε ακούσει τελευταία ότι επειδή είμαστε στην ζώνη του Ευρώ δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το νόμισμά μας δηλ να κόψουμε και να ρίξουμε στην αγορά νέα νομίσματα όπως έκανε ο λαοπλάνος Ανδρέας τη δεκαετία του 80...

Πρόκειται για άλλον ένα μύθο που έχουν καταρρίψει οι ΠΑΣΟΚοι...

Το 2003 έκοψαν 100 εκατ € με το πρόσχημα της έκδοσης επετειακών κερμάτων ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων:

Κόβουν κέρματα των 2 ευρώ για μπάλωμα των ελλειμμάτων

100 εκατ. ευρώ εις ανάμνησιν του «ισοσκελισμένου 2004»

Στην έκδοση νέου χρήματος καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η πρακτική νομισματικής χρηματοδότησης του Προϋπολογισμού, την οποία είχε εγκαταλείψει το Δημόσιο το 1993 εξαιτίας των κανόνων του Μάαστριχτ, επανέρχεται διά «της πλαγίας» με το πρόσχημα έκδοσης επετειακού κέρματος δύο ευρώ.

Ομως, όπως φαίνεται, ο επαπειλούμενος εκτροχιασμός των δημόσιων οικονομικών εξαιτίας των αλλεπάληλων διεκδικήσεων, θέμα που συζητήθηκε στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, οδηγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε παρωχημένες λύσεις.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Γκαργκάνας, η χώρα μας θα εκδώσει 50 εκατομμύρια κέρματα των 2 ευρώ τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ από 1.1.2004. Τα έσοδα από τη διάθεση των «επετειακών», όπως χαρακτηρίστηκαν, κερμάτων, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, θα διοχετευτούν μέσω του Προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των έργων της Ολυμπιάδας.

Σημειώνεται ότι καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν έχει κάνει χρήση του «προνομίου» αυτού που της παρέχεται, δηλαδή της έκδοσης ποσότητας κερμάτων ανάλογα με τη νομισματική κυκλοφορία που διαθέτει η καθεμία. Βέβαια το ποσό αυτό αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των δαπανών που καλείται να καλύψει το Δημόσιο για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Βενιζέλος: Υπέρβαση 500 εκατ. ευρώ

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει με σαφήνεια το πραγματικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο θυμίζει εκκρεμές το οποίο μονίμως κινείται προς την πλευρά των υπερβάσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι καταγράφεται η πρώτη υπέρβαση των 500 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν μόνο το σκέλος των εθνικών δαπανών οι οποίες καλύπτονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι λεγόμενες εθνικές δαπάνες παραμένουν καθηλωμένες στο επίπεδο του 1,5 τρισ. δρχ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργέιο Οικονομικών, το τμήμα αυτό των εθνικών δαπανών ανέρχεται στα 2,250 τρισ. δρχ. (6,8 δισ. ευρώ). Επιπλέον στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί άλλο 1 δισ. ευρώ, περίπου, το οποίο θα κληθεί να καταβάλει ο Τακτικός Προϋπολογισμός.

Πάντως, οι χθεσινές συναντήσεις δεν μπορεί να μην επηρεάστηκαν από το κλίμα των ημερών το οποίο προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο από τη συζήτηση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, εν όψει της κατάθεσής του στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα.

Καθυστέρησε η ενδιάμεση έκθεση

Ο κ. Γκαργκάνας τόσο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό όσο και μετά αυτή με τον υπουργό Οικονομίας, δεν θέλησε να σχολιάσει την πορεία της οικονομίας. Παρέπεμψε στην ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, η οποία όμως παρά την αρχική δέσμευση που είχε αναλάβει ο ίδιος για να προηγηθεί της κατάθεσης του Προϋπολογισμού, τελικώς θα υποβληθεί στη Βουλή περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Εκτός από τα ζέοντα θέματα της οικονομίας τα οποία γίνονται πιεστικότερα από τις διεκδικήσεις διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, ο κ. Γκαργκάνας υπέβαλε στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας σειρά προτάσεων για τη βελτίωση του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος. Στόχος των προτάσεων αυτών είναι να γίνει πιο αποτελεσματικό το οπλοστάσιο που διαθέτει η ΤτΕ για την προστασία των συναλλασσομένων με τις τράπεζες.

*Διατηρείται το προνομιακό ασφαλιστικό καθεστώς των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, με τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι υπουργοί Δ. Ρέππας και Ν. Χριστοδουλάκης. Καθιερώνεται η υποχρέωση της ΤτΕ να καταβάλλει στο προσωπικό της όχι μόνο τον μισθό αλλά και τη σύνταξη βάσει των αποφάσεων του Γενικού της Συμβουλίου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/09/2003