14 Ιουνίου 2010

Τώρα τους ένοιαξε μερικούς η Ιστορία του Αβέρωφ;

Παρακολουθώ με απορία μερικούς τύπους που έχουν λυσσάξει δυο μέρες τώρα με την υπόθεση του Αβέρωφ. Ξαφνικά έγιναν όλοι υποστηρικτές της Ιστορίας, της ιστορικής μνήμης και της...ιερότητας του Θωρηκτού.

Φυσικά, για την βεβήλωση της Ιστορίας και των Αγώνων του Θωρηκτού, με την αποξήλωση του ιστορικού του εμβλήματος που βρισκόταν στην πλώρη, και με το οποίο ως προμετωπίδα, νίκησε σε όλους τους αγώνες στους οποίους συμμετείχε, με το οποίο μπήκε στην Πόλη, κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα. Το Στέμμα τους ενοχλούσε. Ήταν δυνατόν να βρίσκεται το Στέμμα σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μας; Κι ας είναι το Αβέρωφ μουσείο. Το Στέμμα έπρεπε να φύγει. Όπως πρόσφατα έφυγε το μονόγραμμα του Γεωργίου του Α' από το ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο.

Με email μου, τον Μάρτιο του 2009, προς τον Διευθυντή του Αβέρωφ, είχα τονίσει τα εξής:

Καλημέρα και συγχαρητήρια για την πολύ καλή ιστοσελίδα σας. Ήθελα να αναφερθώ σε κάτι, το οποίο είχα δει και παλαιότερα, όταν είχα επισκεφτεί το Θωρηκτό Αφέρωφ, και που αφορά την Ιστορία και μόνο. Συγκεκριμένα, ο θυραιός που υπάρχει στο πλοίο, δεν είναι ο κανονικός θυραιός του Αβέρωφ, με το Στέμμα πάνω από την Ελληνική Σημαία. Επαναλαμβάνω, για να μην παρεξηγηθώ, ότι αναφέρομαι σε αυτό μόνο από την Ιστορική πλευρά του. Πιστεύω ότι πρέπει, από τη στιγμή που το πλοίο είναι Μουσείο, να προστεθεί και το Στέμμα. Το Θ.Α. και γενικά το πολεμικό ναυτικό έχει μια Ιστορία. Ανεξάρτητα από το πολίτευμα της χώρας. Αν ας πούμε, μπορούσαμε να ανελκύσουμε το Υποβρύχειο Παπανικολής, είναι δυνατόν να του βγάζαμε από πάνω του το Στέμμα;

Ακριβώς λοιπόν επειδή όπως αναφέρετε κι εσείς πολύ σωστά ότι το Θ.Α. "αποτελεί μνημείο που τιμά αυτούς που υπηρέτησαν και έπεσαν στη διάρκεια της ένδοξης ιστορίας του, υποκαθιστώντας, έστω και κατά στοιχειώδη τρόπο, την έλλειψη μνείας των ναυτικών αγώνων στο επίσημο μνημείο του Κράτους", πρέπει να τιμήσετε την Ιστορία του, αποκαθιστώντας τον κανονικό Θυρεό του πλοίου. Για Ιστορικούς και μόνο λόγους.

Πως θα σας φαινόταν ας πούμε, αν κατά τις εργασίες ανακαίνισης του Προεδρικού Μεγάρου, κάποιοι αποκολούσαν τους θυραιούς και τις κορώνες που υπάρχουν στην πρόσοψή του;

Ευχαριστώ πολύ,
με εκτίμηση,
Μάρκος.

Υ.Γ.: Ασφαλώς και δεν γνωρίζω αν πρέπει να απευθυνθώ κάπου συγκεκριμένα για το θέμα που σας ανέφερα. Απλά έτυχε να δω το site σας και είπα να σας γράψω.

Τρεις μέρες μετά, ο κ. Γαβαλάς μου απαντούσε:

Αγαπητέ Κύριε,

σας ευχαριστώ για την ηλεκτρονική επιστολή σας και τα σχόλιά σας. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι για το θέμα του θυραιού του πλοίου υφίσταται συγκεκριμένη απόφαση της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού με την αντίστοιχη συμφωνία της Πολιτικής ηγεσίας που ελήφθη προ πολλών ετών. Αντίστοιχο αίτημα με το δικό σας για το ίδιο θέμα έχουμε λάβει και από άλλους επισκέπτες μας και το εξετάζουμε.

Επομένως το θέμα στο οποίο αναφέρεσθαι θα προωθηθεί αντίστοιχα και θα σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη.

Με εκτίμηση
Αρχιπλοίαρχος Ευάγγελος Γαβαλάς ΠΝ
Διευθυντής ΠΝΜ Γ.ΑΒΕΡΩΦ

Φυσικά, έκτοτε, ουδεμία εξέλιξη υπήρξε.
Βλέπετε, η Ιστορική μνήμη και η υπεράσπισή της, είναι δυο θέματα...εντελώς υποκειμενικά.