10 Ιουνίου 2010

Πρακτικά Εξεταστικής Siemens 10.06.2010 Γ' Μέρος-Κατάθεση Τσακάλου (Γραμμ. Χριστοφοράκου)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Θα παρακαλούσαμε να εισέλθει η κα Τσακάλου.

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην αίθουσα η μάρτυς κα Αικατερίνη Τσακάλου)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κυρία Τσακάλου, καλώς ήρθατε. Έχουμε μια έκκληση για να περάσουν οι φωτογράφοι. Έχετε αντίρρηση; Εάν έχετε αντίρρηση θα τους πούμε όχι.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Πείτε τους όχι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ωραία.

Κύρια Τσακάλου, μας έχετε διαβεβαιώσει για κάθε φορά που θα σας φωνάζει η Επιτροπή μας. Καταλαβαίνουμε ότι σας έχουμε κουράσει, αλλά έχουμε κάποιες ερωτήσεις τις οποίες θα σας υποβάλλουν συγκεκριμένα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Παφίλης, ο κ. Παπαδημούλης και ο κ. Νεράντζης.

Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κατ’ αρχήν να σας ζητήσω συγνώμη για την ταλαιπωρία, αλλά έχει προκύψει ένα θέμα που αφορά και την Επιτροπή συνολικά και αφορά φυσικά και εσάς. Το θέμα έχει προκληθεί από το δικηγόρο σας, τον κ. Κούγια, ο οποίος δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν βγαίνει όλη η αλήθεια στην Εξεταστική και ότι λέτε πράγματα το οποία η Εξεταστική Επιτροπή τα κρύβει και εννοεί ότι τα αλλοιώνει κιόλας. Εμείς δεν έχουμε τέτοια αίσθηση. Δεν θέλω να σας διαβάσω τι ακριβώς έχει πει, αλλά υπάρχει και το βίντεο εδώ.

Μεταξύ των άλλων λέει ο κ. Κούγιας –και μάλιστα τα λέει μπροστά στον ελληνικό λαό- ότι η κα Τσακάλου τού έχει πει ότι είδε στελέχη απ’ όλα τα κόμματα στο γραφείο του Χριστοφοράκου. Εσείς από όσο γνωρίζω μέχρι τώρα δεν έχετε πει τέτοιο πράγμα και ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε πει στον κ. Κούγια ότι στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου έρχονταν στελέχη απ’ όλα τα κόμματα.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Για το συγκεκριμένο βίντεο δεν έχω ενημέρωση. Φυσικά δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω, όπως το λέτε θα είναι.

Εγώ σε καμία κατάθεσή μου δεν έχω κάνει τη δήλωση «πολιτικό κόμμα», «πολιτικά κόμματα». Εγώ έχω απαντήσει σε συγκεκριμένα έγγραφα και πάνω σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Και αυτό είναι η απάντηση σ’ αυτό που με ρωτάτε. Δεν ξέρω αν ο κ. Κούγιας πιθανόν να ερμήνευσε ότι εμφανίζονται πρόσωπα από περισσότερα κόμματα και αν το διατύπωσε άστοχα, πάντως εγώ δεν έχω αναφέρει, όπως θα το έχετε και στα Πρακτικά σας, σε καμία στιγμή πολιτικά κόμματα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει, ήταν σαφέστατη η απάντηση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η απάντησή σας στην ερώτηση του κ. Παφίλη με καλύπτει κατά 99% και νομίζω ότι καλύπτει το θέμα, αλλά εγώ θα ήθελα, επιδιώκοντας το 100%, να σας ρωτήσω το εξής: Από όσα είπατε εσείς στο συνήγορό σας, μιλώντας του για ραντεβού, ονόματα κ.λπ., θα μπορούσε με δικούς του λογικούς συνειρμούς και αποδίδοντας αξιόπιστα την αλήθεια που εσείς του καταθέσατε στις σχέσεις συνηγόρου-πελάτη να διατυπώσει τον ισχυρισμό ότι την πόρτα του Χριστοφοράκου την πέρναγαν πολιτικά πρόσωπα απ’ όλα τα κόμματα; Αυτό είναι αλήθεια ή δεν είναι αλήθεια με βάση αυτά που του έχετε καταθέσει εσείς για πρόσωπα και ραντεβού;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το υπόλοιπο ποσοστό που ζητάτε, το καλύπτει η απάντησή μου. Με το να αναπαράγουμε τα ίδια, δεν βγαίνει κάτι. Αυτό που λέτε -και δεν το αμφισβητώ φυσικά ότι είπε ο κ. Κούγιας- θα ήταν, φαντάζομαι, μέσα στα πλαίσια μιας συνέντευξης. Δεν ήταν αίθουσα δικαστηρίου για να το λάβουμε απόλυτα υπόψη. Η απάντηση μου είναι αυτή που έδωσα στον κ. Παφίλη. Εγώ προσωπικά, γιατί εγώ είμαι το θέμα, δεν έχω αναφέρει σε καμία μου δήλωση τη φράση «πολιτικό κόμμα» ή «πολιτικά κόμματα».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα, αυτή η φράση εάν έχει ειπωθεί από τον κ. Κούγια, δεν είναι ακριβής, δεν είναι ειλικρινής μεταφορά αυτών που εσείς έχετε καταθέσει στην ελληνική δικαιοσύνη ή στην Εξεταστική Επιτροπή.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εσφαλμένη διατύπωση, προσωπικά συμπεράσματα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Τσακάλου.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Δεν σας εκθέτουν, όμως, αυτά, κυρία μάρτυς;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Νεράντζης έχει το λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Η προαγωγή κάποιου υπαλλήλου της SIEMENS ΕΛΛΑΣ ή η ανάθεση σε αυτόν μιας σημαντικής θέσεως διευθυντικής προϋποθέτει κατά τη γνώμη σας τη συναίνεση της ηγεσίας της SIEMENS ΕΛΛΑΣ ή αυτό έρχεται απέξω;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μου δίνετε έναυσμα για να μιλήσω για κάτι που ήθελα και από μόνη μου να το…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Χαίρομαι γι’ αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι από το 2008 που ήρθε το πρώτο καινούριο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Σικέλης, στην εταιρεία καθιερώθηκαν διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας σε τέτοιο βαθμό που η εταιρεία να αποτελεί σήμερα παράδειγμα προς μίμηση.

Όσον αφορά τη δική μου εμπειρία, που είναι μια από τις συνηθισμένες διαδικασίες της εταιρείας, εμένα την επόμενη καλύτερη θέση σε μορφή αναγνώρισης για τη συνεισφορά μου στην εκκαθάριση της υπόθεσης SIEMENS μού την έδωσε ο κ. Ξυνής, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος, το καινούριο αίμα στην εταιρεία, σε συνεργασία και υπόδειξη του κ. Σικέλη. Μιλάμε για καινούρια SIEMENS, μια SIEMENS Ελλάδας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Επί της παλαιάς τι γινόταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τι εννοείτε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Θα μπορούσατε να παραμένετε εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος στο πόστο του εάν ο Γενικός Διευθυντής της SIEMENS ΕΛΛΑΣ είχε αντίρρηση γι’ αυτό; Πήγαινε έξω, δηλαδή, και ερχόταν απ’ έξω η εντολή ή αποφάσιζε η τοπική SIEMENS ΕΛΛΑΣ περί την τύχη της κυρίας ή του κυρίου τάδε για την τάδε θέση;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτά πρέπει να συμπλέουν, αλλά όπως καταλαβαίνετε, ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει μια μεγάλη άνεση κινήσεων, μια ελευθερία κινήσεων, γιατί …

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Έλεγε όχι ο Διευθύνων Σύμβουλος της SIEMENS ΕΛΛΑΣ. Θα μπορούσε να περάσει ο υπάλληλος σε μια διευθυντική θέση ή και να παραμείνει ακόμη; Αυτό ρωτάω.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτά συνήθως συμπλέουν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Αν δεν συμπλέουν;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, γιατί δυστυχώς δεν έχω ποτέ υπάρξει διευθύνων σύμβουλος, για να ξέρω και τι γραμμή ακολουθεί σε αντίφαση ή όχι με την επιθυμία της εταιρείας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Αυτό όμως δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς διευθύνων σύμβουλος, για να το διαπιστώσει. Από την πείρα σας εσείς τόσα χρόνια, σε μια τόσο νευραλγική θέση, είχε υποπέσει στην αντίληψή σας περιστατικό στο οποίο, είτε για την προαγωγή ενός προσώπου είτε για την παραμονή του σε μια θέση ευθύνης, να υπήρχε διάσταση μεταξύ των ξένων, της Siemens Γερμανίας – της μητρικής δηλαδή – και της Siemens Ελλάς; Αυτό λέω.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου, γιατί σας είπα ότι συμπλέουν. Εκφράζει ο εκάστοτε διευθύνων σύμβουλος τις διαθέσεις των κεντρικών. Δεν θα επέλεγαν έναν άνθρωπο που θα έχει αντίθετες επιλογές και αντίθετο προσανατολισμό με τα κεντρικά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Μάλιστα. Μου αρκεί.

Και μια δεύτερη και τελευταία ερώτηση, γιατί μου έχει γεννηθεί η απορία. Σας είχα ρωτήσει και την άλλη φορά εγώ, σας ρώτησαν και άλλοι συνάδελφοί μου. Είπαμε ότι όταν βρίσκεται ένα όνομα καταγεγραμμένο μέσα στο ημερολόγιό σας, σημαίνει ότι ή εσείς πήρατε – εσείς, εννοώ για λογαριασμό του κ. Χριστοφοράκου ή δεν ξέρω ποιου – ή σας πήρε το πρόσωπο. Υπήρχε ξεχωριστή στήλη για το ποιοι έπαιρναν και ποιους παίρνατε; Ή υπήρχε μια καταγραφή «ο τάδε»;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σε περίπου διήμερη, τριήμερη ή ίσως τετραήμερη βάση ετοιμάζαμε, με την κοπέλα που με βοηθούσε, μια κατάσταση των εισερχομένων τηλεφώνων και παράλληλα είχαμε μια άλλη λίστα που παρακολουθούσαμε σε καθημερινή βάση ποια απ’ αυτά επιστρέφοντο, ποια καινούργια έμπαιναν μέσα στη λίστα, για να πραγματοποιηθούν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Πάντως στο ημερολόγιο που έχει κατασχεθεί ή που έχετε παραδώσει εσείς, δεν ξέρω πώς ακριβώς έγινε…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κατασχέθηκε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κατασχέθηκε. Δεν υπάρχει αυτή η διάκριση. Υπάρχουν ονόματα, χωρίς να ξέρουμε αν αυτά είναι ονόματα αυτών που σας τηλεφώνησαν ή αυτών που τηλεφωνήσατε εσείς. Έτσι είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αν φέρουμε εδώ μπροστά μου το ημερολόγιο, θα σας δείξω σημείο συγκεκριμένο που σημαίνει «εξερχόμενα» και «εισερχόμενα».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Έχει κανένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, σημείο;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Συνήθως τα εισερχόμενα είναι σε μια ιδιαίτερη κατάσταση. Λέει επάνω και «εισερχόμενα τηλέφωνα», αν θυμάμαι σωστά. Στην ημέρα υπάρχουν οι αυθόρμητες σημειώσεις των τηλεφώνων που πρέπει να πραγματοποιηθούν, είτε γίνονταν εν τέλει είτε όχι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Και μια τελευταία ερώτηση, πάλι ενημερωτική, για να καταλήξω κάπου: σε κάποιες περιπτώσεις, αναδιφώντας το ημερολόγιο που υπάρχει στη δικογραφία, βρήκα, παραδείγματος χάρη, ένα-δυο ονόματα που έχουν μια φορά και μόνο καταχωριστεί. Εγώ δεν μπόρεσα να διευκρινίσω αν είναι προσκληθέντες ή καλέσαντες. Αυτό έχει κάποια εξήγηση; Αν για μια φορά αναφερόταν ένας, σημαίνει ότι μια φορά πήρε ή τον πήρατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όσες φορές το βλέπετε, αποδεικνύει τη συχνότητα της επαφής.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Και ανατρέχουμε στη σημειολογία που είπατε προηγουμένως, για να διαπιστώσουμε αν σας πήρε ή τον πήρατε. Έτσι δεν είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κυρία Τσακάλου, μετά την κατάσχεση των εγγράφων, τιμολογίων κ.λπ. στις λίστες δώρων, έγινε πολλή συζήτηση, γιατί σε μερικά τιμολόγια, στη θέση «παραλήπτης» υπήρχε μπλάνκο. Ήταν σβησμένα με μπλάνκο. Και διεπιστώθη ότι αυτό ήταν ήδη σε φωτοτυπίες. Εσείς μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση; Ποιος έσβησε τα ονόματα των παραληπτών και σε ποιο χρονικό διάστημα;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε, αυτό ήταν οδηγία Χριστοφοράκου, να προωθούνται στο λογιστήριο, με καλυμμένα τα στοιχεία των παραληπτών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ποιο χρόνο την έδωσε αυτή την οδηγία;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τη στιγμή της εκτέλεσης. Αυτή ήταν γενικότερη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Πριν παραιτηθεί;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εννοείται. Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δηλαδή πριν από το Δεκέμβριο του 2007.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αυτό δηλαδή έγινε με εντολή Χριστοφοράκου. Προωθήθηκαν στο λογιστήριο. Τα πρωτότυπα μπορείτε να μας πείτε πού βρίσκονται;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε, δεν είναι στην αρμοδιότητά μου να έχω πρωτότυπα. Εγώ είχα αντίγραφα, για να παρακολουθώ τα θέματα που μου ανέθετε, μέχρι το τέλος τους. Δεν μπορώ να κρατήσω εγώ…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μάθατε αν κατασχέθησαν και από ποιον τα πρωτότυπα; Δηλαδή, αυτά που έχουν μπλάνκο…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν θυμάμαι. Είναι τόσα πολλά όσα επαναλαμβάνονται, να μη σας δώσω μια ανακριβή απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ευχαριστώ.

Ο κ. Καλαφάτης έχει το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δύο ερωτήσεις θα κάνω μονάχα. Επειδή, κυρία Μάρτυς, έχουμε συστήσει μια Επιτροπή για να επισκεφτεί τον κ. Χριστοφοράκο και να πάρει την κατάθεσή του στο εξωτερικό κι εσείς, είκοσι χρόνια, έχετε μεγάλη εμπειρία, κάθε μέρα μαζί του, πιστεύετε ότι θα μιλήσει εκεί ο κ. Χριστοφοράκος στην Επιτροπή, έτσι όπως τον ξέρετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ, γιατί δεν έχει νόημα να κάνω μια υπόθεση εγώ αν θα σας μιλήσει ή δεν θα σας μιλήσει. Δεν έχει καμία αξία κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να ξέρω τη διάθεση που βρίσκεται, τι προβλήματα αντιμετωπίζει.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Εσάς έπεσε στην αντίληψή σας εντολή του κ. Χριστοφοράκου σε διευθυντικό στέλεχος για μέμο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εν όψει σημαντικής απόφασης από πλευράς της Κυβέρνησης, εν όψει ΚΥΣΕΑ; Υπήρχαν δηλαδή εντολές από τον κ. Χριστοφοράκο σε στελέχη της εταιρείας, που να αφορούν παραδείγματος χάρη, τη συγγραφή ενημερωτικών σημειωμάτων σχετικά με κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις που θα λαμβάνονταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι. Αλλά εάν έχει πει κάτι τέτοιο, επειδή ήταν πάρα πολλές οι οδηγίες που έδινε…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Θα μας διευκόλυνε, υπάρχει μια περίπτωση ενός…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): … να είναι μέσα στο ημερολόγιό μου. Δεν μπορώ να θυμάμαι. Ξέρετε, είναι τόσα πολλά….

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Περνούσε μέσα από σας; Δηλαδή, αν ήθελε ένα ενημερωτικό σημείωμα από το διευθυντή μιας διευθύνσεως για ένα ζήτημα το οποίο θα ήθελε για δική του χρήση, ενδεχομένως να ενημερώσει και κάποια κυβερνητικά στελέχη, αυτό θα περνούσε μέσα από σας ή θα μπορούσε να το κάνει απ’ ευθείας, χωρίς να το λάβετε εσείς υπ’ όψη; Θα ήταν μέρος του ημερολογίου;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Και τα δύο μπορούσαν να συμβούν.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Θα μπορούσε να το κάνει και μόνος του;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Και μόνος του με απ’ ευθείας επικοινωνία και μέσω εμού.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Μάρτυς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κυρία Μάρτυς, θέλω να μου πείτε το εξής: τις δύο προηγούμενες φορές που είχατε έρθει, μας είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είστε υπεύθυνη διαφάνειας της Siemens.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα, με την καινούργια διεύθυνση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επιμένετε σε αυτή τη δήλωσή σας;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Βεβαίως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο κ. Συκέλλης τι είναι; Το μικρό του πώς είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Χαράλαμπος. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και οι αρμοδιότητές του είναι το νομικό τμήμα και το τμήμα compliance. Είναι προϊστάμενός μου με άλλα λόγια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άρα, αυτός που είναι πιο υπεύθυνος από σας είναι εκείνος.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Παραπάνω μάλιστα, είναι ο κ. Συκέλλης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άρα, δεν είστε υπεύθυνη. Γιατί υπεύθυνο λέμε κάποιον από τον οποίο το διοικητικό συμβούλιο δικαιούται να ζητάει ευθύνη συνολικά για την προώθηση των μέτρων διαφάνειας στην επιχείρηση.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε, αυτό είναι μια υποκειμενική ερμηνεία. Το «υπεύθυνος» … φυσικά και είμαι υπεύθυνη, γιατί…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι αρμοδιότητες έχετε εσείς;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Να σας εξηγήσω. Στην αρμοδιότητά μου στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι οι πληρωμές υψηλού κινδύνου, που έχουν να κάνουν με χώρες που είναι χαρακτηρισμένες risky

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άρα, αυτό δεν είναι…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μισό λεπτό, δεν ολοκλήρωσα. Εξετάζω για τις πληρωμές της εταιρείας να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις βάσει συμβολαίων, τιμολογίων, να είναι όλα νομότυπα. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή είναι σε υποδειγματικό σημείο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μην το επαναλαμβάνετε πολύ συχνά, γιατί αν ήταν σε υποδειγματικό σημείο, θα ερχόταν μόνη της εδώ στην Επιτροπή, θα έστελνε κάποιον υπεύθυνο, που θα την εκπροσωπούσε και θα έλεγε ότι από το διάστημα 1997 έως σήμερα έχω δώσει λεφτά στον τάδε, στον τάδε και στον τάδε Υπουργό. Γιατί δεν το κάνει αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ δεν είμαι νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, για να σας πω…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έρχεστε εδώ…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Απλώς μπορώ να σας απαντήσω ότι η εταιρεία συνεργάζεται απόλυτα μαζί σας, σε ό,τι ζητάτε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν συνεργάζεται σε τίποτα.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ό,τι ερωτήματα τοποθετείτε, αμέσως απαντώνται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να σας θέσω ένα ερώτημα, να μας το απαντήσει η εταιρεία;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ευχαρίστως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θέλω, λοιπόν, να πείτε στους αρμοδίους της εταιρείας, είτε στην Ελλάδα είτε στη μητρική, με την οποία έχετε σχέση, όπως είπατε, να μας γνωρίσουν, από τότε που άρχισαν να καλλιεργούν το πολιτικό τοπίο, για να παίρνουν δουλειές στην Ελλάδα, δηλαδή από τότε που μπόρεσαν και πέτυχαν με τρόπο ανορθόδοξο και αθέμιτο να παίρνουν δουλειές του ΟΤΕ, προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ, μέχρι σήμερα, μέχρι το C4I, σε ποιους Υπουργούς ή Υφυπουργούς ή μέλη της Κυβέρνησης έδωσαν χρήματα.

Γιατί δεν μας το λένε αυτό; Δεν το γνωρίζουν;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ δεν είμαι ο υπεύθυνος της εταιρείας, για να σας δώσω εκ μέρους της εταιρείας…Όταν έχετε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εμένα θέλω να μου λύσετε αυτή την απορία. Έρχεστε εδώ κι εσείς κι ο κ. Ξυνής -πώς τον λένε αυτόν;-…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ξυνής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …και λέτε ότι θέλετε να συνεργαστείτε μαζί μας. Ποια είναι η συνεργασία, όταν αυτή η συνεργασία δεν έχει πρακτικά αποτελέσματα για το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει συσταθεί η Επιτροπή; Και το συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο έχει συσταθεί η Επιτροπή, είναι να αποκαλύψουμε τα ονόματα εκείνων που ως επίορκοι πολιτικοί πήραν χρήματα για να προδώσουν τον τόπο τους, την πατρίδα τους. Και δυστυχώς τους εξεμαύλισε η SIEMENS, αυτή που σήμερα, όπως λέτε, είναι υπόδειγμα. Άρα λοιπόν, για να είναι υπόδειγμα, πρέπει να έχει μεταμεληθεί, πρέπει να έχει μετανιώσει. Και για να μετανιώσει πρέπει να μας τους δώσει. Είναι παράλογο αυτό που σας λέω;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το εκφράζετε σ’ εμένα προσωπικά;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως. Και θέλω τη γνώμη σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε. Εμένα η γνώμη μου σας δίνει απάντηση με τα έργα μου. Από εκεί και έπειτα,…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποια είναι τα έργα σας, λοιπόν;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ έχω στηρίξει πάρα πολύ την έρευνα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποια έρευνα έχετε στηρίξει; Εδώ; Με το να μην συνεργάζεστε; Μας ήρθε εδώ ο κ. Καπελέρης και μας είπε ότι δύο-τρεις φορές σας αναζήτησαν, για να τους δώσετε συγκεκριμένες πληροφορίες για τον τρόπο που λειτουργούσε αυτός ο περιβόητος λογαριασμός «θέση κόστους», και λέει ότι αποφύγατε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ προσωπικά;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως, εσείς προσωπικά.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το νομίζω. Θέλετε να έρθουμε σε αντιπαράθεση; Γιατί εγώ προχθές…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να σας πω και τι είπε επιπλέον. Σας ρώτησε, λέει, για κάποια ονόματα που είχαν καλυφθεί με μπλάνκο και εξ αυτών του απαντήσατε μόνο για ένα. Για τους άλλους γιατί δεν απαντήσατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτά όλα δεν είναι αληθή. Και σας παρακαλώ πολύ να έρθει ο κ. Καπελέρης εδώ, να δεχθεί μπροστά μου ότι εγώ έχω πει κάτι τέτοιο. Γιατί εγώ πήγα προχθές στον κ. Καπελέρη –ακούστε με, σας παρακαλώ- κι ήμουν έτοιμη να λιποθυμήσω. Ξεπέρασα τον εαυτό μου από κούραση, για να πάω στο ΣΔΟΕ. Σας παρακαλώ πολύ! Δεν θέλω να ακούω και…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εμείς δεν θέλουμε να σας ταλαιπωρούμε, αλλά μέχρι σήμερα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Έχετε άλλη ερώτηση;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως. Δεν σας ενδιαφέρει αυτό, κυρία Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Βέβαια με ενδιαφέρει. Δεν έχουμε να αποσπάσουμε κάτι παραπάνω, απ’ ό,τι κατάλαβα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί εδώ η κυρία θα γίνει ιεροφάντης της διαφάνειας!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αντελήφθην τι θέλετε να πείτε. Θα έρθει και ο κ. Σικέλης, που τον έχουμε εδώ πρόχειρο κι έτοιμο για να έρθει να μας τα πει ο ίδιος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και τώρα πείτε μου σ’ αυτό που σας ρώτησα. Ποια είναι η γνώμη σας σαν πολίτης αυτού του τόπου; Εφόσον έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι έχει αλλάξει αυτή η εταιρεία κι εκεί που είχε βρωμίσει τον τόπο με μίζες, τώρα έχει μετανιώσει, γιατί δεν μας δίνει τα ονόματα εκείνων τους οποίους είχε δωροδοκήσει, για να μπορέσει να μας πείσει ότι πράγματι έχει νέα μυαλά;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Η εταιρεία συνεργάζεται μαζί σας και σε οποιοδήποτε ερώτημά σας…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μήπως έχει στείλει τα ονόματα και δεν το έχω πληροφορηθεί, κυρία Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Όχι, κύριε συνάδελφε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.

Έχουν χρηματιστεί Υπουργοί στην Ελλάδα, κυρία μου;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε. Εγώ δεν είμαι ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, για να μου κάνετε τέτοιες ερωτήσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι. Είστε υπάλληλος που ήσασταν από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Χριστοφοράκου.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ό,τι γνωρίζω σας το έχω θέσει στη διάθεσή σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν τα έχετε θέσει όσα γνωρίζετε. Και θα σας πω γιατί δεν έχετε θέσει τα όσα γνωρίζετε.

Την προηγούμενη φορά που είχατε έρθει εδώ αφενός μεν κινδυνέψαμε να εμπλακούμε σε περιπέτεια με το Γερμανό, προς τον οποίο βγάλατε χολή. Θυμάστε για τις ημερομηνίες που σας ρωτούσα εγώ και παραλίγο, αφού προηγουμένως με τις παραπλανητικές σας απαντήσεις με οδηγήσατε στο να φθάσουμε στο σημείο να του υποβάλουμε μήνυση, απεδείχθη ότι δεν λέγατε εσείς ακριβή πράγματα. Το θυμάστε. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Περιμένω να ολοκληρώσετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, βεβαίως θα ολοκληρώσω. Περιμένετε. Και τώρα λοιπόν από σας θέλουμε το εξής. Είναι βέβαιο ότι και τις κινήσεις του κ. Χριστοφοράκου τις γνωρίζετε και τις επαφές του τις ξέρετε και με ποιους είχε τουλάχιστον ύποπτες σχέσεις συναλλαγής επίσης ξέρετε. Όμως δεν το αποκαλύπτετε. Γιατί; Υπάρχει κάποιο μυστικό με το οποίο η SIEMENS σας έχει υποχρεώσει να τηρείτε μία ερμητικά κλειστή συμπεριφορά απέναντι στις ερωτήσεις που σας κάνουμε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτή είναι προσωπική σας εκτίμηση, ότι γνωρίζω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, θέλω και τη δικιά σας εκτίμηση. Γιατί είχατε ερωτηθεί από τον κ. Παφίλη και σας είχε πει «υπάρχει και η τακτική του καρότου και του μαστίγιου». Και του είχατε πει τότε, αν θυμάστε, «γνωρίζω πολύ καλά πώς πρέπει να χρησιμοποιώ αυτή την τακτική». Για πείτε μας, λοιπόν. Πώς έγινε εσείς, από τη στιγμή που είχατε συγκεντρώσει όλη την κατακραυγή του κόσμου που έμεινε πίσω στη SIEMENS μετά τη φυγή του κ. Χριστοφοράκου, να πάτε στην μητρική οργάνωση και αντί να δεχθείτε, εν πάση περιπτώσει, οτιδήποτε άλλο δεχθήκατε δώρα και προαγωγή;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δώρα δέχθηκα;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν είναι λογική αυτή η απορία; Μήπως δώσατε αντιπαροχή την τήρηση κλειστού στόματος στα μυστικά που γνωρίζατε για τη δραστηριότητα του κ. Χριστοφοράκου;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ολοκληρώσατε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως ολοκλήρωσα.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σ’ αυτά όλα που λέτε έχω να σας απαντήσω ότι είναι δικές σας…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ε βέβαια. Αφού εγώ ρωτάω. Θα μπορούσα να μιλάω με το στόμα κάποιου άλλου ή με το μυαλό κάποιου άλλου;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δικές σας υποθέσεις είναι,…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν είναι υποθέσεις. Είναι ερωτήματα…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου):…δικές σας εκτιμήσεις. Εγώ, όπως σας είπα, συνεργάστηκα όχι μόνο με την εταιρεία, αλλά και με τους δικαστές, ανακριτές, όλους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ λέω: Η συνεργασία…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κι από την άλλη πλευρά μου λέτε και υπερασπίζεστε –και για να είμαι ειλικρινής διερωτώμαι γιατί- ότι εγώ έβγαλα χολή για τον κ. Φίσερ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ δεν ήσασταν; Εδώ δεν ήμασταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Βεβαίως. Και εσείς πού ξέρετε την πραγματικότητα;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Από τα χείλη τα δικά σας την έμαθα.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Γιατί τη χαρακτηρίζετε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αν είχε απειληθεί, κύριε συνάδελφε,…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αφήστε τα αυτά. Το αν είχε απειληθεί ή δεν είχε απειληθεί είναι δικό της θέμα και μπορεί να πάει…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, κύριε! Δεν είναι δικό μου θέμα! Λάθος κάνετε. Δεν είναι δικό μου θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορείτε να πάτε στα δικαστήρια και να ζητήσετε προστασία. Εδώ όμως είστε υποχρεωμένη να πείτε την αλήθεια. Πείτε μου: Η συνεργασία, την οποία…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Έχω πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών μου και αυτό κάνω. Και δεν σας επιτρέπω να το αμφισβητείτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ θα γελάσω…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Να γελάσετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ:…και θα γελάσω…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κι εγώ θα γελάσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Λίγο πιο ήπια, παρακαλώ!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ:…διότι προφανώς έχετε την εντύπωση, επειδή κάποιοι κουβεντιάζουν μαζί σας, εν πάση περιπτώσει,…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Θέλει ηπιότητα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν άκουσα, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Για την κυρία Τσακάλου λέω, να είναι πιο ήπια η συμπεριφορά της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι είναι η κυρία Τσακάλου;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Να είναι πιο ήπια η συμπεριφορά της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σ’ εμένα απευθύνεστε κατ’ αυτόν τον τρόπο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Στην κυρία Τσακάλου. Ηρεμήστε, κύριε Τζαβάρα. Να τελειώνουμε, εν πάση περιπτώσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι να τελειώνουμε; Με την κυρία Τσακάλου; Είναι η τρίτη φορά που την καλέσατε πρώτα απ’ όλα. Εγώ δεν σας ζήτησα να την καλέσετε. Εσείς την καλέσατε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Η κυρία Τσακάλου ήρθε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αλλά επειδή συμβαίνει να έχω καταλάβει επιτέλους τι συμβαίνει…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη):…διότι ο κ. Παφίλης είχε να της απευθύνει μία ερώτηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Παφίλης. Έτσι ειπώθηκε από το πρωί, ότι «θέλω την κυρία Τσακάλου». Κανένας άλλος δεν…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να τελειώνουμε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι να τελειώνουμε; Έτσι θα τελειώνουμε; Εδώ μας λέει ότι έχει συνεργαστεί η κυρία Τσακάλου. Εκτός αν υπάρχουν μυστικά, εκτός κι αν έχετε δώσει μυστικά στον κύριο Πρόεδρο, τα οποία τα αγνοούμε. Όταν λέτε ότι έχετε συνεργαστεί…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μα, τι είναι αυτά που λέτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν έχω με κανέναν ιδιαίτερα. Με όλους σας το ίδιο έχω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πείτε μου, λοιπόν, κυρία μου. Ο σκοπός μας εδώ είναι να αποκαλύψουμε στον ελληνικό λαό τα ονόματα αυτών που τα άρπαξαν από τη SIEMENS, για να την προωθήσουν και να τη διευκολύνουν εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εμένα, κύριε, για ποιο λόγο…;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …και -προσέξτε- στις εξής υποθέσεις: Στις προγραμματικές συμβάσεις του Ο.Τ.Ε., στις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ, του ΗΣΑΠ, στο C4I, στις προμήθειες του Υπουργείου Πολιτισμού και στις προμήθειες του Υπουργείου Υγείας. Συνολικά η SIEMENS, με το στόμα των στελεχών της, έχει δώσει για μίζες 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι δεδομένο.

Σας λέω λοιπόν. Πείτε μας εσείς σ’ αυτό τον αγώνα που κάνουμε εμείς τι βοήθεια έχετε προσφέρει, εσείς και η SIEMENS; Έχετε αποκαλύψει κανένα όνομα απ’ αυτούς που τα πήραν; Πείτε μου.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ δεν θα επαναλαμβάνω συνεχώς τα ίδια και τα ίδια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, να το επαναλάβετε, σας παρακαλώ. Είστε υποχρεωμένη να μας πείτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τη βοήθεια θα την αξιολογήσετε εσείς,...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, εδώ στο ερώτημα αυτό πείτε μου…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου):…όλοι οι Βουλευτές. Και για ποιο λόγο ρωτάτε εμένα, που εγώ είμαι ένας απλός υπάλληλος εδώ και είκοσι χρόνια στην εταιρεία; Και τις προάλλες...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μα, σας ρωτάει τι ξέρετε εσείς για να βοηθήσετε. Αυτό σας ζητάει. Δεν έχει προσωπικά…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μα, είπα ότι ό,τι γνωρίζω σας το έχω θέσει υπ’ όψιν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τίποτα δεν μας έχετε πει. Εκτός από ένα ημερολόγιο, που έχετε κάνει να παραμιλάει όλη την Ελλάδα και να έχουν δαιμονοποιηθεί χίλιοι δύο άνθρωποι -οι περισσότεροι αναιτίως- δεν μας έχετε προσφέρει τίποτα. Και μας έχετε προσφέρει κι έναν λογαριασμό, με την επιμονή του κυρίου συναδέλφου εδώ ο οποίος αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τα «δωράκια» τα χριστουγεννιάτικα και τα πρωτοχρονιάτικα κι έχετε κάνει πάλι να παραμιλάει όλη η Ελλάδα. Εκείνο όμως που δεν μας λέτε είναι ποιοι τα χώσανε στην τσέπη χοντρά από τη SIEMENS.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν διοικούσα εγώ, κύριε, με τον κ. Χριστοφοράκο. Ο κύριος που καθόταν εδώ και τον οποίο υπερασπίζεστε, διοικούσε. Γιατί εκείνον δεν τον ρωτήσατε και ρωτάτε εμένα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Εννοείτε τον κ. Δενδρινό;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τον κ. Χριστοφοράκο, βέβαια, δεν μπορέσαμε να τον έχουμε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Γιατί δεν μπορέσατε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί κάποιοι τελικά του επέτρεψαν να φύγει από την Ελλάδα.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ποιοι «κάποιοι»; Εγώ;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι εσείς. Σ' αυτό...

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εκεί δεν θέλετε να απαντήσετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Όταν είπατε «τον κύριο που καθόταν εδώ», εννοούσατε τον κ. Δενδρινό;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τον κ. Φίσερ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Δενδρινός ήξερε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο κ. Φίσερ γνώριζε ονόματα και δεν τα αποκάλυψε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν ξέρω τι γνώριζε. Ξέρω πως συνδιοικούσε, κύριε. Σας είπα μία φράση, την οποία –προφανώς- δεν θέλετε να καταλάβετε. Σας είπα «συνδιοικούσε».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το «συνδιοικούσε» δεν σημαίνει τίποτα.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν σημαίνει τίποτα;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ξέρετε γιατί; Να σας πω...

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τι λέτε, κύριε, που δεν σημαίνει τίποτα!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κατ’ αρχάς, το ύφος σας να το «λιμάρετε» λίγο...

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): «Λιμαρισμένο» είναι, κύριε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: ...γιατί εδώ πρέπει να προσέρχεστε με σεβασμό.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αλλού πρέπει να στρέψετε τα βέλη σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ήπια παρακαλώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί εδώ είναι δημοκρατία, δεν είναι SIEMENS.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Α, καλά που μου το είπατε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπράβο! Ναι, ε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Η SIEMENS είναι ένας χώρος πολλών εργαζομένων που αγωνιούν αυτή τη στιγμή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τους εργαζόμενους τους σεβόμαστε και τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα που έχουν στη δουλειά και στο μισθό τους.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Έναν τέτοιο έχετε μπροστά σας. Δεν έχετε έναν καρχαρία!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αλλά κάποιοι εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν ότι ζουν και σε μία πατρίδα, την οποία οφείλουν να προστατεύουν από όλα τα ερπετά και τα κοράκια που έρχονται κατά καιρούς εδώ και βρίσκουν κάτι επιτήδειους, σαν και αυτούς τους πολιτικούς που εσείς αποκρύβετε, τους λαδώνουν και παίρνουν ό,τι καλύτερο έχουν οι εργαζόμενοι!

Άρα, λοιπόν, έχετε και εσείς μερίδιο και ευθύνη, γιατί είναι βέβαιο ότι ξέρετε σε ποιους τα έδινε ο κ. Χριστοφοράκος, αλλά αρνείστε να αποκαλύψετε τα ονόματά τους. Αυτό έχω να πω.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Πάρα πολύ λάθος κάνετε, κύριε. Εγώ δεν διοικούσα την εταιρεία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν με πείθετε, όμως, ότι κάνω λάθος.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τι να σας πω; Θα έχετε τους λόγους σας, προφανώς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μακάρι να έκανα λάθος. Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος να κάνω λάθος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Δενδρινός γνώριζε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν γνωρίζω τι γνώριζε ο κ. Δενδρινός. Τι να σας πω τώρα;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Λοιπόν; Πείτε μας τι μας έχετε πει!

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Οι κύριοι που έχουν περάσει απ’ αυτή τη θέση είναι όλοι μάνατζερς, διοικητές αυτής της εταιρείας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, αλλά αποδείχθηκε ότι ο κύριος μάνατζερ που μας είπατε και που εγώ επετέθην εναντίον του...

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Και έφταιγα εγώ...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, είναι προφανές.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σας παρασύρω εγώ;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μην το συζητάτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτό δεν είναι κάτι που τιμά να ομολογείτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ μας λέγατε ότι ήταν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τελικά αποδείχθηκε ότι...

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτό είναι το θέμα σας; Οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως, αυτό είναι το θέμα μου.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εντάξει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί συνδιοικούσε μετά το Σεπτέμβριο του 2005.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ολοκληρώστε, κύριε Τζαβάρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πάντως, εκφράζω τη λύπη μου, γιατί η SIEMENS εξακολουθεί να μας εμπαίζει κατά τρόπο όχι απλώς αποικιακού τύπου τρόπο, αλλά δυστυχώς ντρέπομαι, γιατί μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε «μπανανία» και δεν μπορεί κανείς μέχρι σήμερα να αντιδράσει σε αυτού του είδους τα καπρίτσια της.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Θα έρθει η ώρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αν έρθει...

Τώρα που θα πάτε, κυρία Πρόεδρε, στη Γερμανία πιστεύω να μας φέρετε την αλήθεια. Θα μιλήσει ο κ. Χριστοφοράκος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Ρήγας θέλει να θέσει ένα ερώτημα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Μία πάρα πολύ σύντομη ερώτηση.

Μου έκανε εντύπωση το εξής και αν μπορούσατε, να μας απαντήσετε. Μέσα σε αυτόν τον κωδικό «101.000» μας δόθηκε εδώ μία σειρά από ονόματα. Θα έλεγα ότι όλα είναι άσημων και άγνωστων συμπολιτών μας. Πώς εξηγείτε ότι πήγαιναν έστω και δωράκια μικρά σε όλους αυτούς και πουθενά δεν φαίνεται αποδέκτης ένας επώνυμος; Δηλαδή δεν έστελναν δώρα σε γιορτές επωνύμων; Σε αυτήν την κατάσταση δεν υπάρχει κανένας! Τι έχει συμβεί;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, σίγουρα έχετε καταστάσεις που υπάρχουν ονόματα επωνύμων επάνω για ονομαστικές εορτές, για Χριστούγεννα, Πάσχα. Σίγουρα έχετε τέτοιες καταστάσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριοι συνάδελφοι, έχετε κοιτάξει εσείς τα ονόματα αυτά;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σας το λέω. Μάλιστα, ένας συνάδελφός σας προχθές με ρώτησε για το S55, για κάποιο κινητό που είχε πάει δώρο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εντάξει, ίσως δεν το έχω ψάξει.

Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κυρία μάρτυς, εγώ δεν κατάλαβα γιατί κληθήκατε πάλι σήμερα. Παρά ταύτα, με αφορμή και την προηγούμενη κατάθεση, θέλω να σας κάνω δύο-τρεις ερωτήσεις πάρα πολύ σύντομα.

Πρώτη ερώτηση. Ο κ. Κούγιας έχει προσληφθεί ως δικηγόρος της SIEMENS ή δικός σας;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δικός μου, όχι της SIEMENS.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ατομικός, είναι δικός σας δικηγόρος. Δεν είστε, όμως, κατηγορουμένη. Απορία έχω, γι’ αυτό ρωτώ. Καταλάβατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, ναι, κοιτάξτε. Υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι νομικές που δεν τις γνωρίζω και σίγουρα χρειαζόμουν κάποιον νομικό να με...

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για λόγους πρόνοιας και πρόληψης.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Πρόνοιας, ναι, ακριβώς.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεύτερη ερώτηση. Προηγουμένως, κατέθετε πολλές ώρες εδώ ο κ. Δενδρινός. Σε ερώτηση, η οποία του τέθηκε σε ό,τι αφορά το θέμα του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του κ. Φίσερ, σε συσχέτιση με τη δική σας κατάθεση ότι ήταν το μάτι των Γερμανών, ο άνθρωπος που συνδιοικούσε, ο άνθρωπος που συναποφάσιζε τα πάντα –για να καταλάβετε και την αγωνία μας εδώ- στη SIEMENS, ο κ. Δενδρινός το αρνήθηκε. Το διέψευσε και σε καμία περίπτωση δεν κατέθεσε ότι ο κ. Φίσερ είχε αυτήν την αρμοδιότητα. Είπε ότι ήταν ένας απλός οικονομικός διευθυντής, τίποτα πλέον αυτού.

Ειλικρινά σας κάνω αυτήν την ερώτηση γιατί είναι σε πλήρη αντίφαση μ' αυτό το οποίο καταθέσατε εσείς. Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο σε εμάς είναι να πιστέψουν τη δική σας κατάθεση ή την κατάθεση του κ. Δενδρινού, ο οποίος και αυτός ήρθε –παρ’ ότι αυτός είναι κατηγορούμενος- και κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή. Μπορείτε να μου δώσετε μία εξήγηση γι’ αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, ευχαρίστως. Και σ' αυτό χρειαζόμουν να δώσω μία διευκρίνιση.

Στην εταιρεία, εκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο, υπάρχει –γιατί μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχουν μέλη που ξέρετε ότι δεν είναι ενεργά, μερικά είναι τιμητικά μέλη, δεν συμμετέχουν στις δραστηριότητες της εταιρείας- το Executive Board, το οποίο είναι –ας πούμε- το οργανόγραμμα της εταιρείας με τις μοιρασμένες αρμοδιότητες.

Αυτό, λοιπόν, το Executive Board, αν θα το δείτε –και αυτό χρειάζεται να σας το φέρουν από την εταιρεία- είναι όλοι οι μάνατζερς και οι αρμοδιότητες που είχαν οι μάνατζερς για τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στο Διοικητικό Συμβούλιο τότε βρισκόταν ο κ. Στράτος, ο οποίος είναι ηλικιωμένος και σε σύνταξη, είναι τιμητικό μέλος –ξέρετε, στα διοικητικά συμβούλια υπάρχουν και τιμητικά μέλη- και ο κ. Τζανετάκης. Αυτοί δεν συμμετείχαν στις αποφάσεις της εταιρείας.

Για τις αποφάσεις της εταιρείας υπήρχε και υπάρχει το Executive Board. Μέσα σ' αυτό το Board θα δείτε πρώτο όνομα αυτή την εποχή «Χριστοφοράκος» και από κάτω «Φίσερ» με την περιγραφή των αρμοδιοτήτων του. Τώρα, δεν ξέρω γιατί ο κ. Δενδρινός το αρνήθηκε αυτό.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το αρνήθηκε κατηγορηματικά, σας διαβεβαιώ γι’ αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αν μου επιτρέπετε, αυτό είναι αυταπόδεικτο. Το τι σημαίνει οικονομικός διευθυντής είναι αυταπόδεικτο. Δεν είναι άλλο «μαγαζί», στο οποίο ήταν ο κ. Φίσερ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι εσείς...

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Είναι αστείο. Είναι επιεικώς αστείο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτή η αρμοδιότητα του κ. Φίσερ ή του κ. Δενδρινού υπάρχει κανένα στοιχείο που μπορεί να μας οδηγήσει ότι είχαν και τη συμμετοχή ή την αρμοδιότητα ή τη συνεργασία με τα μεγάλα αφεντικά της SIEMENS στη Γερμανία με τα μαύρα ταμεία; Ή ήταν καθαρά υπηρεσιακό; Εκεί είναι το κρίσιμο σημείο για εμένα.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μου επαναλαμβάνετε το ερώτημά σας παρακαλώ;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ κάνω μία υπόθεση εργασίας ότι είναι έτσι όπως το λέτε εσείς. Αυτό πρακτικά σημαίνει –ότι δηλαδή δεν έκανε τίποτα ο κ. Χριστοφοράκος, αν δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του Φίσερ- πως είχε να κάνει και με τη διαχείριση των μαύρων ταμείων;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κατά τη γνώμη μου, ναι –υποθετικά πηγαίνει- εφόσον σε όλα τα ζητήματα συνδιοικούσαν.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, αν καθ’ υπόθεση δεχτούμε ότι πράγματι ο Χριστοφοράκος λάδωνε...

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Συνδιοικούσαν!

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Συνδιοικούσαν, άρα, είχαν συνδιοίκηση και συναρμοδιότητα και για τη διαχείριση των όποιων ενεργειών των μαύρων ταμείων που έκανε το Σίκατσεκ, ο Κούτσενροιτερ, ο Πριμπίλα –όπως τους έλεγαν- όλοι αυτοί. Αυτή είναι η δική σας εκτίμηση.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ γνωρίζω –δεν θέλω να πω κάτι το οποίο δεν είδα- ότι συνδιοικούσαν –το επαναλαμβάνω- και έπαιρναν από κοινού αποφάσεις.

Όπως σας το είπα και την άλλη φορά, αυτό δεν ήταν θέμα καλής διάθεσης Χριστοφοράκου. Είναι οδηγία Γερμανών. Υπάρχει το ρηθέν των Γερμανών «vier Augen Prinzip», δηλαδή αρχή σας είναι ότι θα αποφασίζετε τέσσερα μάτια. Είναι πράγματα που είναι ξεκάθαρα. Δεν λέω κάτι που είναι πρωτότυπο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πριν την έλευση του κ. Φίσερ το 2005, το αντίστοιχο μάτι για το προηγούμενο χρονικό διάστημα ποιο ήταν στη θέση του κ. Φίσερ;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ο κ. Χέρτελ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: Ποιο χρονικό διάστημα; Θυμάστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Να πω πάλι κάτι και μετά πάλι θα με…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: Εντάξει, περίπου. Δεν προσπαθώ να σας...

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Είναι το ακριβώς πίσω διάστημα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: Ο Γερμανός;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: Άρα, και αυτός ο κύριος Χέρτελ…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όλοι οι οικονομικοί.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: …είχε την πρόσβαση και ήταν το «μάτι» που εξασφάλιζε τη διαχείριση ακόμα και των «μαύρων ταμείων».

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κάθε φορά στέλνουν οι Γερμανοί ή στη θέση του διευθύνοντος ή στη θέση του οικονομικού έναν Γερμανό, το δικό τους άνθρωπο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: Το κρίσιμο διάστημα, κυρία Τσακάλου, 2000-2003 σε ό,τι αφορά τη σύμβαση του C4I, ποιο ήταν το «μάτι» των Γερμανών για τη διαχείριση των «μαύρων ταμείων»; Ήταν πάλι ο κ. Χέρτελ εκείνη την εποχή;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όποιος ήταν, γιατί θα πρέπει …

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: Να σας πω κάτι;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ξέρετε κάτι; Ο κ. Φίσερ έχει συνυπάρξει…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: Ξέρω τι λέτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): …ένα διάστημα μεταβατικό για να ενημερωθεί.

Δεν λέω, τώρα μπορεί για τους δικούς του λόγους να θέλει να με εκθέσει, αλλά ήταν ένα διάστημα που συνυπάρχουν πάντα οι δύο οικονομικοί μέχρι να ενημερωθεί ο ένας. Δεν μπορεί να έρθει μία μέρα και να καθίσει στη θέση του.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: Εκείνη την εποχή ήταν ο Φίσερ πάλι;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ήταν. Ένα χρονικό διάστημα πριν…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: Μικρό.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): …πρέπει να ήταν.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: Επειδή, όμως, έκανε τη σύμβαση το 2005 και μετά, τότε 2003-2004 …

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τότε που αποκτά δικαίωμα υπογραφής.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: Ποιος ήταν; Θυμάστε να μας πείτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν θυμάμαι.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: Δεν θυμάστε ή δεν θέλετε να μου πείτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ νομίζω ότι ήταν ο Φίσερ εδώ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑKΟΣ: Εντάξει, αυτό απεκλείσθη…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δηλαδή, συνυπήρχαν Χέρτελ και Φίσερ έχοντας δικαίωμα υπογραφής ο Χέρτελ. Πρέπει να ήταν ενημερωτικό διάστημα του Φίσερ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο κ. Δενδρινός είχε αντίστοιχη συμμετοχή σε όλη αυτή τη διαδικασία του project του C4I ή ήταν απλώς ένας τεχνικός διευθυντής;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, είχε ισχυρή θέση. Ήταν υπεύθυνος…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας ρωτώ πάρα πολύ ήρεμα. Σας ρώτησε κάποιος συνάδελφος νωρίτερα το εξής. Ότι υπάρχει γραμμένο μέσα στο ημερολόγιό σας –υπάρχει μία καταγραφή- να συντάξει ο κ. Δενδρινός ένα non paper, το οποίο θα πρέπει να διαβιβαστεί στα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Γνωρίζετε να μας πείτε αν το συνέταξε και αν το παρέδωσε αυτό στον κ. Χριστοφοράκο;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το θυμάμαι. Όχι δεν γνωρίζω, δεν το θυμάμαι.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, το γνωρίζετε ή δεν το γνωρίζετε; Αν θυμάστε, είναι διαφορετικό πράγμα…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το θυμάμαι.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: …άλλως η απάντηση που μου δίνετε είναι: Το ξέρετε ή δεν το ξέρετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το ξέρω. Αν θα μου έδινε κάτι, θα το μετέφερα. Αλλά και πάλι δεν μπορώ να το θυμάμαι.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Προφανώς το μεταφέρατε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αν θα μου έδινε, θα το μετέφερα σίγουρα, αλλά δεν μπορεί να θυμάμαι.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μα, είναι γραμμένο, το μεταφέρατε. Το μεγάλο ζητούμενο είναι …

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σαν μήνυμα το μετέφερα. Αυτό είναι σίγουρο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Την υλοποίηση δεν μπορείτε να την ξέρετε, μου λέτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν μπορεί να τη θυμάμαι αυτή τη στιγμή.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κλείνω με το εξής: Επειδή ο συνήγορός σας δημόσια χθες, εκτός των όποιων διευκρινίσεων, έδωσε μία εικόνα ότι τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής κάνουν ανούσιες ερωτήσεις, εσείς αισθάνεστε ότι σας κάνουμε ανούσιες ερωτήσεις, οι οποίες δεν συμβάλλουν προς την εξεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας που σε κάθε περίπτωση είναι αυτό που σας ανέφερε ο κ. Τζαβάρας, να βρούμε ποιοι Έλληνες πολιτικοί και ποιοι κρατικοί λειτουργοί ήταν επιλήσμονες των υποχρεώσεών τους, γιατί αυτό προσπαθούμε να βρούμε. Γιατί εγώ προσωπικά και οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν ψάχνουμε να βρούμε ποιοι πήραν τη γλάστρα ή το μπρίκι ή την κατσαρόλα…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Είναι αστεία πράγματα αυτά.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και δεν ισχυρίζομαι ότι είναι στις προθέσεις σας αυτό…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν είναι στις προθέσεις μου.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν ισχυρίζομαι αυτό, όμως σας λέω κάτι άλλο. Αυτό που ισχυρίστηκε δημόσια ο συνήγορός σας ότι τελικά έχει εκτραπεί η συζήτηση σ’ ένα είδος σκανδαλολογίας περί τα μπρίκια και τις ιστορίες όλες αυτές, εκτιμάτε ότι οι ερωτήσεις τις οποίες κάνουμε τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση και ότι θα έπρεπε να κάνουμε άλλες ερωτήσεις στις οποίες δεν απαντάτε, αφού δεν τις κάνουμε, ή θέλετε εσείς αυτοβούλως να μας πείτε πράγματα που δεν σας ρωτήσαμε; Αυτό είναι το ερώτημά μου.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, δεν έχω να σας πω άλλα. Νομίζω ότι είναι τόσο σαφής η μαρτυρία μου …

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κυρία Τσακάλου, είμαι συγκεκριμένος, είμαι σαφής. Είναι πράγματα που δεν σας ρωτήσαμε και εσείς, έτσι όπως ισχυρίζεστε, θέλετε να μας τα πείτε από μόνη σας;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, θα σας έλεγα. Αν ήθελα να πω κάτι, ακόμα κι αν δεν μου το είχατε ρωτήσει, θα σας το έλεγα. Όμως, βλέπετε –γιατί τώρα εδώ έρχομαι να σας ανταπαντήσω- ότι κατά κάποιον τρόπο ο κ. Τζαβάρας με επιπλήττει ότι έχω ξεσηκώσει την Ελλάδα με το ημερολόγιό μου…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Την εταιρεία την οποία υπερασπίζεστε επιπλήττει, όχι εσάς προσωπικά, δεν καταλάβατε. Και έχω την ίδια άποψη με τον κ. Τζαβάρα και όλοι οι συνάδελφοι…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Αυτή την έχουμε όλοι οι συνάδελφοι. Όχι με εσάς, προς Θεού!

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: …-δεν είναι προσωπικό σας- όταν υπερασπίζεστε την εταιρεία τις διαβεβαιώσεις της οποίας –σας το λέω καλόπιστα- τις θεωρούμε αναξιόπιστες κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαβεβαίωση που παίρνουμε ότι μας βοηθούν να βρούμε την αλήθεια. Οι κρίσεις αυτές που έχουν ανακατώσει την Ελλάδα, είναι ομόφωνες και δεν έχουν προσωπική αναφορά σε εσάς, αλλά στην εταιρεία που έχετε υποχρέωση να υπερασπίζεστε …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Νομίζω ότι το καταλαβαίνετε.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εκεί αναφέρονται. Καταλάβατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Καταλαβαίνω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Ολοκληρώστε, κύριε Αποστολάκο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.

Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Δεν ξέρω αν ήταν κανένα άλλο επικοινωνιακό παιγνίδι, αλλά ο συνήγορός σας δημόσια χθες –εκτός των άλλων είπε για τα κόμματα- άφησε έναν υπαινιγμό –δεν ξέρω, να μην βάλω κανέναν χαρακτηρισμό- ότι τελικά είναι περιττό να σας ρωτήσουμε εσάς, διότι εσείς ό,τι είχατε να πείτε το έχετε πει στην αρμόδια δικαστική Αρχή, την ανακριτική και είναι όλα εκεί καταγεγραμμένα. Τι εννοούσε με αυτό που είπε; Προφανώς σας έχει ενημερώσει για να τα πει αυτά. Κατ’ εντολή δική σας λειτουργεί.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ξέρετε οι δικηγόροι στο πάθος τους να υπερασπιστούν …

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν κρίνω τον συνάδελφό μου, τον οποίο τον τιμώ θέλω να ξέρετε, αλλά το να ισχυρίζεται δημόσια ο δικηγόρος σας ότι είναι περιττό να σας καλούμε γιατί ό,τι έχετε να πείτε είναι καταγεγραμμένο και μάλιστα γραπτώς στην αρμόδια…

Να δείτε πού πήγε το μυαλό μου: Ότι είναι ενδεχόμενο οι ανακριτικές Αρχές να έχουν πράγματα γραπτά από εσάς κατατεθειμένα, τα οποία ενδεχόμενα να μην έχουν έρθει σε μας.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, κατάλαβα τι λέτε.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ή το δεύτερο ενδεχόμενο: Να έχουν έρθει και να είμαστε ανίκανοι προς επεξεργασία των στοιχείων αυτών και να μην τα αξιολογούμε. Δύο τινά συμβαίνουν, κυρία Πρόεδρε.

Καταλάβατε τι σας ρωτώ, κυρία μάρτυς;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, κατάλαβα τι λέτε.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Να σας το εξηγήσω. Ξέρετε καμιά φορά οι συνήγοροι αφουγκράζοντας έτσι την αγωνία και την ταλαιπωρία των πελατών τους είναι κάπως υπερβολικοί όταν τα αποδίδουν. Εγώ του είπα αυτό που έχω… Γελάτε;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Χαμογελώ γιατί συμφωνώ μαζί σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ του είπα –όπως το έχω πει και σε σας- ότι ό,τι ή γραπτό και προφορικό, είχα να δώσω στη δικαιοσύνη, που την εκπροσωπείτε και εσείς εν προκειμένω, το έχω δώσει. Από εκεί και έπειτα με το να δέχομαι πίεση…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας καλούμε συνεχώς εδώ …

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): ..να πω εγώ συμπεράσματα… Τα συμπεράσματα είναι δικά σας, δεν είναι δικά μου. Εγώ έρθει εδώ να σας πω γεγονότα, τη μαρτυρία μου, τι είδα, τι άκουσα, τι έκανα και τα συμπεράσματα θα τα βγάλετε εσείς.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πάντως εμμένετε ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν σας το ρωτήσαμε και εσείς θα μπορούσατε να μας το πείτε. Δεν υπάρχει κάτι.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Φυσικά. Όλα σας τα έχω πει.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό με ενδιαφέρει πάρα πολύ.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μου έχει κάνει εντύπωση τώρα αυτή η τοποθέτηση του κ. Τζαβάρα και λυπάμαι που δεν είναι εδώ…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι όλων μας, δεν είναι μόνο του κ. Τζαβάρα. Είναι ομόφωνη.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, αυτή η προστασία …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Ο υπαινιγμός.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ο υπαινιγμός για τον κ. Φίσερ, ότι εγώ εκθέτω τον κ. Φίσερ. Δηλαδή, εκθέτω έναν οικονομικό διευθυντή, όταν λέω ότι συνδιοικεί με τον …

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν είπε τέτοιο πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Τέλος πάντων.

Τελειώσατε, κύριε Αποστολάκο;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τελείωσα, κυρία Πρόεδρε.

Απλώς να ξέρετε ότι αυτά που σας είπε ο κ. Τζαβάρας είναι ομόφωνη προσέγγιση όλων μας. Χθες πήραμε μία ομόφωνη απόφαση και ζητάμε από την οργανωμένη ελληνική Πολιτεία να απαιτήσει από τη SIEMENS να μας δώσει στοιχεία. Και ξέρετε ποιος είναι ο κίνδυνος για τους εργαζομένους στη SIEMENS σαν και σας;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τον ξέρω.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να ξεκουμπιστεί η SIEMENS να φύγει από εδώ πέρα αν δεν βοηθήσει. Δεν αντέχουμε άλλο.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το ξέρω.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αντιλαμβάνεσθε ποιος είναι ο κίνδυνος; Αν δεν δώσουν στοιχεία, είτε με το καλό είτε με το άγριο, να ξεκουμπιστούν να φύγουν από τον τόπο μας. Νισάφι πια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Κυρία Τσακάλου, επιβεβαιώνετε βεβαίως τον όρκο που είχατε δώσει στην αρχή γιατί ξεχάσαμε να το πούμε…

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ασφαλώς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Ελπίζουμε με αυτά που είπε ο κ. Κούγιας να μην εννοούσε ότι ξέρει κάτι περισσότερο από ό,τι ρωτάμε εμείς. Γιατί αν υποτίθεται εμείς ρωτάμε ανούσια, τότε θα έχει υπόψη του κάτι πιο σοβαρά.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το απάντησα στον κ. Αποστολάκο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Θέλω να πιστεύω ότι δεν του έχετε πει περισσότερα από ό,τι έχετε πει σε μας;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Φυσικά και όχι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Ο κ. Ρούντολφ Φίσερ πού έμενε στην Ελλάδα; Πού ήταν το σπίτι του;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Στην Παλλήνη, από ό,τι θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Πού κοντά;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Νομίζω ότι έμενε κοντά με τον κ. Δενδρινό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Κοντά στον κ. Δενδρινό;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δίπλα πρέπει να μένανε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Είχε φιλίες, σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ο κ. Φίσερ;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Ναι.

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, γιατί αρμοδιότητά μου ήταν για τον Χριστοφοράκο. Δεν μπορώ να σας πω για τον Φίσερ τι σχέσεις...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Θέλω να πω είχε επαφές με πολιτικούς, από κάποιο χώρο συγκεκριμένο;

ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη): Καλώς.

Ευχαριστούμε πολύ. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να σας ξανακαλέσουμε.

Κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώσαμε. Λύεται η συνεδρίαση για αύριο στις 12.00’ η ώρα.


Ώρα λήξης: 17.15’.