11 Ιουνίου 2010

Πρακτικά Εξεταστικής Siemens 11.06.2010 Α' Μέρος-Κατάθεση Σκανδαλίδη

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ’-ΣΥΝΟΔΟΣ Α’
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ«ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ «SIEMENS» ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ»

ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Στην Αθήνα σήμερα, ημέρα Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010 και ώρα 12.32΄ συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης ‘SIEMENS’ στο σύνολό της, υπό την προεδρία του κ. Παναγιώτη Ρήγα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ. Αηδόνης Χρήστος, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Κεγκέρογλου Βασίλης, Μακρυπίδης Ανδρέας, Τόλκας Άγγελος, Οικονόμου Παντελής, Παπαγεωργίου Αθανάσιος, Ρήγας Παναγιώτης, Τσόνογλου-Βυλλιώτη Βασιλική, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Νεράντζης Αναστάσιος, Αποστολάκος Γρηγόριος, Καμμένος Πάνος, Κόλλια-Τσαρουχά Μαρία, Παφίλης Αθανάσιος, Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος, Παπαδημούλης Δημήτριος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να σας ανακοινώσω πολύ γρήγορα έγγραφα τα οποία έφθασαν στην Επιτροπή μας από το γραφείο της Ειδικής Ανακρίτριας. Είναι αρκετά, βέβαια.

«Αθήνα, 10 Ιουνίου 2010 - Εμπιστευτικό στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής.

Έχουμε την τιμή να σας αποστείλουμε φωτοτυπίες των εξής εγγράφων:

- Του φακέλου του Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που αφορά το Δημήτριο Παπούλια, ο οποίος φάκελος μας διαβιβάστηκε στις 9-6-2010.

- Εγγράφων προσκομισθέντων σε μας στις 4-6-2010 και στις 9-6-2010 από τη Νομική Υπηρεσία του Ο.Τ.Ε.

- Της προσφυγής της κατηγορουμένης Μάρθας Δημητριάδου κατά της υπ’ αριθμ. τάδε απόφασης του Προέδρου της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, η οποία ενεχειρίσθη σε μας στις 9-6-2010 με συνημμένα έγγραφα.

- Των αποδεικτικών επιδόσεως της απόφασης του Προέδρου της Επιτροπής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων στους Γεώργιο Τσουγκράνη και Κλεοπάτρα Τσουγκράνη-Ιωαννίδη, τα οποία μας διαβιβάστηκαν στις 8-6-2010.

- Της μεταφράσεως, όπως αυτή εστάλη εκ του Υπουργείου Εξωτερικών στις 3-6-2010 ιστοσελίδων 48 έως 60 από τα υπ’ αριθμ. τάδε πειστήρια της γερμανικής δικογραφίας.

Επισημαίνουμε ότι οι φωτοτυπίες των πρωτοτύπων σάς έχουν αποσταλεί με την υπ’ αριθμ. Ε.Π. 10 Φεβρουαρίου εγγράφων μας, της από 3-6-2010 επιστολής μας προς την εταιρεία SIEMENS, της από 7 Ιουνίου αίτησης του Αλεξίου Κούγια, δικηγόρου της Αικατερίνης Τσακάλου».

Είναι προς διανομή.

Κύριοι συνάδελφοι, έχω ένα ζήτημα το οποίο προέκυψε μετά από αίτηση προς την Επιτροπή μας του συναδέλφου Βουλευτή κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος ζητά, καταθέτει αίτηση και διατυπώνει αίτημα να καταθέσει κατά προτεραιότητα στην Επιτροπή μας μετά από ζήτημα το οποίο δημιουργήθηκε εξαιτίας αναφοράς στο όνομά του και αναπαραγωγής σε δημοσιεύματα του Τύπου περί εμπλοκής του στην υπόθεση που συζητάμε.

Ο κ. Σκανδαλίδης διατύπωσε το αίτημα στο Προεδρείο και το θέτω στην κρίση σας, εφόσον η Επιτροπή δεν έχει αντίρρηση, να το εξετάσουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τον έχουμε καλέσει ως μάρτυρα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ζήτησε να κληθεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μόνος του, αυθορμήτως;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αν ζήτησε αυθορμήτως, δεν μπορούμε να του στερήσουμε το δικαίωμα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Να το κάνουμε δεκτό, κύριε Πρόεδρε. Είναι θέμα προσωπικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Και εγώ γι’ αυτό το ρωτάω, για να είμαστε τυπικά εντάξει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αφού αισθάνεται ο ίδιος ο άνθρωπος την ανάγκη, βεβαίως, δεν μπορούμε να του αρνηθούμε.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ασφαλώς, συμφωνώ με τους συναδέλφους, προσθέτοντας, όμως, ότι για λόγους ίσης μεταχείρισης, πρέπει να γίνει δεκτό αντίστοιχο αίτημα που έχει υποβάλει προ πολλού ο κ. Βερελής.

Παρακαλώ να καταγραφεί. Δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε τώρα, αλλά επικαλούμενος αντίστοιχο λόγο, έχει ζητήσει εδώ και καιρό και για την οικονομία του δικού μας έργου, τον έχουμε πάει πίσω. Καλά κάναμε. Και εγώ θεωρώ ότι ήταν ανώριμο να κληθεί. Όμως, να επισπεύσουμε και τον κ. Βερελή για τους ίδιους λόγους.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Καταγράφεται, κύριε Οικονόμου.

Τι είπατε, κύριε Παπαγεωργίου;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Να κληθεί, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να προσέλθει στο σημείο αυτό ο κ. Σκανδαλίδης για λίγο;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Να προσέλθει, κύριε Πρόεδρε, για λίγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ νομίζω να κάνει μία δήλωση ο κ. Σκανδαλίδης. Ερωτήσεις δεν πρόκειται να του κάνουμε. Άλλωστε, δεν νομίζω ότι έχει…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Πράγματι, να μην του κάνουμε ερωτήσεις.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Συμφωνώ με την πρόταση του κ. Τζαβάρα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Επειδή, όμως, η Επιτροπή μας δεν είναι Επιτροπή που απλώς δέχεται δηλώσεις, ας το θεωρήσουμε ως μία κατάθεσή του, η οποία μπορεί να μη δεχθεί ερωτήσεις.

Να προσέλθει ο κ. Σκανδαλίδης.

(Στο σημείο αυτό προσέρχεται στην Αίθουσα της Επιτροπής ο κ. Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο συνάδελφος κ. Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον της Επιτροπής και να καταθέσει κατά προτεραιότητα, εξαιτίας της ανάμιξης του ονόματός του στη συγκεκριμένη υπόθεση που συζητάμε και της «αξιοποίησης» -εντός εισαγωγικών- αυτής της αναφοράς σε δημοσιεύματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στον ημερήσιο Τύπο.

Ο κ. Σκανδαλίδης είναι στην Επιτροπή μας, αφού η Επιτροπή ανταποκρίθηκε στο αίτημά του και θα του δώσουμε το λόγο, προκειμένου να μας εξηγήσει γιατί ζήτησε να έρθει στην Επιτροπή μας.

Κύριε Σκανδαλίδη, έχετε το λόγο.

ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να πω ότι ποτέ δεν φανταζόμουν πως μετά από σαράντα χρόνια θα περνούσα τα σκαλιά μιας Εξεταστικής Επιτροπής. Όμως, δεν πειράζει, γιατί αυτό είναι υποχρέωση για όσους αναφέρονται έστω και ονομαστικά. Είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να έρχονται και να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.

Θέλω να σημειώσω μόνο εισαγωγικά ότι όλα αυτά τα χρόνια –κα θα το πω χαριτολογώντας- δεν έχει γίνει ούτε λογοπαίγνιο με το επίθετό μου από γελοιογράφους ή σκιτσογράφους. Ούτε λογοπαίγνιο δεν έγινε για ανάμιξή μου σε οποιοδήποτε θέμα! Δύο φορές που επιχείρησαν κάποιοι να με αναμίξουν σε διάφορα πράγματα, έγινε μπούμερανγκ εναντίον τους. Και αυτά δεν χρειάζεται να τα αναφέρω, γιατί είναι περίπου γνωστά.

Εξάλλου, η ζωή μου, η περιουσία μου, η στάση μου και η συνείδησή μου είναι τόσο διαφανείς και τόσο καταγεγραμμένες μέχρι κεραίας που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μιλήσω άλλο για τον εαυτό μου.

Ήρθα εδώ, επειδή αυτές τις μέρες κυκλοφορεί ως κατηγορία ότι έχω υπογράψει για το C4-I και ότι το όνομά μου αναφέρεται δύο φορές στο περιβόητο ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου. Ένιωσα, λοιπόν, την ανάγκη να έρθω αυτοβούλως στην Επιτροπή για να ξεκαθαρίσω ό,τι αφορά εμένα και μόνο εμένα, γιατί ζούμε σε καιρούς που πραγματικά είναι δύσκολοι και κανείς δεν μπορεί να παίρνει την ευθύνη για τους άλλους, αλλά μόνο για τον εαυτό του.

Πρέπει να πω ότι δυσκολεύτηκα να ανακαλέσω στη μνήμη μου τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ή του ΚΥΣΕΑ ή των επιτροπών που είχαν σχέση μ’ αυτό. Πρέπει να ομολογήσω ότι με βοήθησε ο κ. Καμμένος με κάποια στοιχεία και τώρα τα θυμήθηκα. Και πρέπει να σας πω ότι μετά από αυτό, θυμήθηκα.

Μετείχα σε ένα ΚΥΣΕΑ. Σε άλλο δεν ξέρω εάν μετείχα. Δεν πρέπει να μετείχα στην τελική απόφαση στο πρώτο ΚΥΣΕΑ. Όπως επίσης θυμάμαι και μία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από το πρώτο ΚΥΣΕΑ, όπου εισηγήθηκε η Κυβέρνηση την οικονομικότερη προσφορά με την έννοια της προνομιακής πρότασης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την προσφορότερη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, την προσφορότερη.

Θυμάμαι ότι τεχνολογικά και οι δύο προτάσεις ήταν πολύ υψηλού επιπέδου, γιατί ήταν, όπως ξέρετε, consortium μεγάλων εταιρειών και ότι η οικονομικά προσφορότερη κρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το δεύτερο ΚΥΣΕΑ δεν το θυμάμαι. Δεν ξέρω καν αν ήμουν, νομίζω ότι δεν ήμουν, γι’ αυτό μπορώ να μιλήσω για την πρώτη απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ την υπέγραψαν τα μέλη που ήταν εκεί. Η εισήγηση της Επιτροπής να πάμε σε έλεγχο, η συζήτηση και με τους δύο για να πάρουμε την τελική απόφαση -γιατί και οι δύο προτάσεις ήταν πολύ δαπανηρές- ήταν μία αυτονόητη απόφαση που έπρεπε να υπογράψουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Την υπέγραψα ως μέλος του ΚΥΣΕΑ και νομίζω ότι ούτε καν τοποθετήθηκα σε εκείνη την Επιτροπή. Δεν θυμάμαι να έχω ποτέ μιλήσει γι’ αυτό το θέμα.

Θέλω να σημειώσω το εξής: Στην Επιτροπή που εισηγήθηκε θεσμικά δεν συμμετείχα, δεν είχα αρμοδιότητα. Στην διϋπουργική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που κάτω από άλλες συνθήκες πιθανά ο Υπουργός Εσωτερικών να έπρεπε να συμμετέχει, δεν συμμετείχα θεσμικά. Μπορείτε να ανατρέξετε στις διϋπουργικές επιτροπές. Σε κανένα από τα έργα που έχουν σχέση με τα Ολυμπιακά δεν πήρα θέση, παρά μονάχα μία φορά που αφορούσε τα κονδύλια που οι δήμοι θα έπρεπε να κάνουν στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2004, διάφορες υποδομές. Και μάλιστα εκεί έγινε και μία σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό, γιατί δεν υπήρχαν πολλά κονδύλια και οι δήμοι έλεγαν ότι δεν μετείχαν πολύ εύκολα. Ήταν μονάχα μία συνεδρίαση, το πολύ δύο που συμμετείχα στην διϋπουργική, αλλά σε κανένα δεν ήμουν μέλος της.

Όπως επίσης τα συναρμόδια Υπουργεία που ασχολούνται με τα θέματα, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Μεταφορών, που ήταν το γνωστό θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν συμπεριλαμβανόταν προφανώς το Υπουργείο Εσωτερικών, εννοώ για την οικονομική πρόταση και για όλα τα άλλα. Άρα, η συμμετοχή μου ήταν συμμετοχή όπως σας την είπα και δεν έχει καμία άλλη σχέση.

Τώρα, για το αν πήρα σημείωμα, θυμάμαι ότι σημειώματα και από τις δύο εταιρείες ενημερωτικά πήραμε οι Υπουργοί που μετείχαν και είναι φυσιολογικό αυτό. Σε κάθε πρόταση που συνεδριάζει ένα όργανο, παίρνουμε σημειώματα. Δεν θυμάμαι non paper. Μπορεί και να ήταν. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να πάρω όρκο. Βέβαια, είναι φανερό ότι στα non paper δεν αναγράφονται συμφωνίες και μίζες και οτιδήποτε άλλο. Προφανώς εκεί γίνεται μία ενημέρωση και non paper να είναι για τα στοιχεία της πρότασης. Φαντάζομαι. Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να το θυμάμαι τώρα. Σημειώματα μπορεί να έχουμε πάρει και από τις δύο εταιρείες. Θυμάμαι, μάλιστα, ότι οι συζητήσεις που γίνονταν εκείνη την εποχή ήταν συζητήσεις προκαταρκτικές για το ποια είναι η κάθε πρόταση, ποια είναι τα πλεονεκτήματά της, τα μειονεκτήματά τη κλπ. Αυτή είναι όλη η συμμετοχή μου σε αυτήν τη διαδικασία και η γνωστή υπογραφή.

Πιστεύω ότι είναι αυτονόητο ότι η δική μου διαλεύκανση για ό,τι αφορά τη ζωή μου και την περιουσία μου είναι στη διάθεσή σας, λογαριασμοί, εμβάσματα, διαδικασίες, ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει και νιώθω πολύ άσχημα και που το λέω, γιατί μιλάω σε ανθρώπους που μαζί τους έχουμε συνεργαστεί και νομίζω ότι η συνείδηση του καθενός μετράει κάθε φορά με βάση τη διαδρομή του και όχι μόνο με κάποια επιμέρους πράξη του.

Θα ήθελα όμως με την ευκαιρία, κύριε Πρόεδρε, να σας παρακαλέσω, όταν ολοκληρώσετε το έργο σας ως Επιτροπή, δηλαδή το εξεταστικού τύπου έργο, δεν θα έβλαπτε και νομίζω ότι δεν θα ήταν έξω από τις αρμοδιότητες της Επιτροπής να κάνετε μία ευρύτερη κουβέντα για το πολιτικό σύστημα και αυτές τις διαδικασίες του πολιτικού χρήματος κλπ, για το οποίο έχω από το 1993 και μετά και κυρίως από τότε που έγινα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ασχοληθεί επανειλημμένα, έχω εισηγηθεί νόμους και προπαντός έχω ασχοληθεί παίρνοντας θέσεις και κάνοντας προτάσεις που σήμερα είναι εξόχως επίκαιρες. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι θα ήταν καλό, πέρα από τον κολασμό των ποινικά, ηθικά, πολιτικά υπευθύνων σε οποιαδήποτε υπόθεση μαύρου χρήματος, να δούμε λίγο και το μεγάλο θέμα το πώς βγαίνει η πολιτική ζωή της χώρας από όλη αυτή τη μιζέρια που σήμερα ζει με τέτοια μεγάλη ένταση και ισοπέδωση. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μία τέτοια συζήτηση, δεν ξέρω εάν είναι κατάλληλος χώρος η Επιτροπή. Ωστόσο η άποψή μου είναι, επειδή τολμηρά έχω διατυπώσει εδώ και καιρό και τη διαδρομή του πολιτικού χρήματος και όλα αυτά, ότι θα άξιζε τον κόπο να κάνουμε μία ακόμα πιο βαθιά συζήτηση πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Είμαι στη διάθεση των μελών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Υπάρχει κάποιος από τα μέλη της Επιτροπής ο οποίος θέλει να πάρει το λόγο.

Ορίστε, κύριε Παφίλη.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Νομίζω ότι είναι καθαρή η τοποθέτηση του κ. Σκανδαλίδη. Πράγματι πουθενά δεν έχει ακουστεί, πέρα από το ό,τι γράφεται στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου.

Έχω επανειλημμένα πει ότι τα ημερολόγια και όλα τα υπόλοιπα δεν μπορεί να είναι στοιχεία προσανατολισμού της Επιτροπής και πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στο τι γράφει και τι δεν γράφει ο καθένας. Από αυτήν την άποψη νομίζω ότι δεν υπάρχει πραγματικά κανένα θέμα.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Σκανδαλίδης, χρειάζεται μεγάλη συζήτηση και είναι πολιτική η συζήτηση για το θέμα του μαύρου χρήματος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εάν δεν είναι αρμόδια η Επιτροπή, μπορεί αν εισηγηθεί στο Προεδρείο της Βουλής να κάνει επιτέλους μία συζήτηση ανοιχτή για όλα αυτά τα θέματα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι γενικότερη αυτή η συζήτηση και αυτά που συζητούνται και το Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το λιγότερο φρικαλέα με αφορμή το θέμα των οικονομικών. Και τα συζητούν ποιοι; Αυτοί που κολυμπούν στο μαύρο χρήμα. Γι’ αυτό λέω ότι είναι φρικαλέα, εάν εξετάσει κανείς αυτό το ζήτημα όχι κάτω από αυτήν την συγκυρία αλλά γενικότερα το τι ζητούν από τα πολιτικά κόμματα. Γι’ αυτό λέω ότι αυτήν την κουβέντα θα την κάνουμε πολιτικά…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Μην ανοίξουμε τη συζήτηση, κύριε Παφίλη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι περιττό να σημειώσω, κύριε Πρόεδρε, ότι είμαι στη διάθεση της Επιτροπής για οτιδήποτε θελήσει ακουστεί ξανά τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ευχαριστούμε.

Ο κ. Παπαγεωργίου έχει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να κάνω καμία ερώτηση στον κ. Σκανδαλίδη. Νομίζω ότι ήταν κάτι το οποίο ήταν αυτονόητο για μας.

Αλλά αυτό που θέλω να καταγραφεί στα θετικά του ανδρός Σκανδαλίδη και είναι μία παρακαταθήκη για όλους μας είναι οι ανάλογες αντιδράσεις-ευαισθησίες του, που νομίζω ότι αυτήν την περίοδο που πλήττεται το πολιτικό σύστημα, αυτές οι αντιδράσεις μας βοηθούν κι εμάς να προασπίσουμε το πολιτικό σύστημα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ευχαριστούμε, κύριε Σκανδαλίδη. Μπορείτε να αποχωρήσετε.

( Στο σημείο αυτό αποχωρεί από την Αίθουσα συνεδριάσεως της Επιτροπής ο μάρτυς κ. Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης).