03 Οκτωβρίου 2010

Υπογράφεται σήμερα συμφωνία για την Cosco - Ορόσημο στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας

25-11-08

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο ενώ προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση από την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα. Για «αμοιβαία επιθυμία διεύρυνσης των ήδη άριστων ελληνοκινεζικών σχέσεων» μίλησε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του.

«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στις διμερείς μας σχέσεις και είναι πρόθυμη να προωθήσουμε συνεχώς τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση σε υψηλότερο επίπεδο προς όφελος των λαών μας», υπογράμμισε ο κ. Χου Ζιντάο.

Στην κορυφή των συμφωνιών που θα υπογραφούν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Κινέζου προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή βρίσκεται η παραχώρηση του εμπορευματικού λιμένα του Πειραιά στην κινεζική Cosco.

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα, στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου, οίνου και τυποποιημένων οπωρικών στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.