30 Νοεμβρίου 2010

Αντ. Σαμαράς «Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η Ιρλανδία»

Μετά την αντιμνημονιακή σημαία, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς ύψωσε χθες τη σημαία της Ιρλανδίας. «Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η Ιρλανδία» φώναξε ουσιαστικά μιλώντας χθες βράδυ στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και υπεραμύνθηκε των κινήσεων της ιρλανδικής κυβέρνησης, η οποία κατά τον κ. Σαμαρά διαπραγματεύθηκε ως το τέλος και κατάφερε να διασώσει την αναπτυξιακή δυναμική της, εν αντιθέσει προς την ελληνική κυβέρνηση, που «καταδίκασε τη χώρα σε φαύλο κύκλο αέναης ύφεσης και συνεχούς υπερχρέωσης».

«Η περίπτωση της Ιρλανδίας δείχνει ακριβώς αυτά που δεν έκανε, δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να κάνει η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ» τόνισε και, αφού είπε ότι η συγκεκριμένη χώρα προσπάθησε να αποφύγει τον μηχανισμό στήριξης, αλλά δεν το κατάφερε για λόγους τελείως διαφορετικούς, αναφέρθηκε στον «δεκάλογο» των κινήσεων της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην απόφαση για την επιμήκυνση αποπληρωμής σε περίπου δέκα χρόνια, υποστήριξε πως αποδεικνύεται ότι: α) η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευθεί καλύτερα και β) τώρα που πέτυχε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής η Ιρλανδία, επωφελείται προφανώς και η Ελλάδα.

«Κοντά στον βασιλικό της Ιρλανδίας, ποτίζεται και η ελληνική γλάστρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Αν και όπως έχω από καιρό επισημάνει, θα πρέπει να δούμε κατά πόσον η ευθυγράμμισή μας με την Ιρλανδίαθα συνοδευθεί ή όχι με επιπλέον δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις» .

Ο κ. Σαμαράς πρότεινε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο προς τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους.

Οσον αφορά τους επιχειρηματίες, πρότεινε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κερδών και εισοδημάτων, σταδιακή μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις. Για τους εργαζομένους, να μπει φρένο στις μαζικές απολύσεις και να γίνει διάχυση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης παντού, αφού, όπως είπε, «οι μαζικές απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και τον ιδιωτικό, δεν θα μειώσουν το έλλειμμα».

Αν και η Ρηγίλλης θεωρεί ότι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα ευνοήσει την αποπληρωμή του, τονίζει με έμφαση ότι αυτό πρέπει να γίνει αρκεί να μη συνοδευθεί από νέους, δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις. «Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, παρά τις θυσίες, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του μνημονίου, το 2012, θα μας έχει οδηγήσει σε αύξηση του ελλείμματος, αντί να το μειώνει. Φανταστείτε τι θα έχει συμβεί ως τότε με το χρέος» τόνισε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε ότι υπεραμύνθηκε της καταψήφισης του μνημονίου, λέγοντας: «Οταν μας έφεραν για ψήφιση το μνημόνιο, δεν βιαστήκαμε να πάρουμε θέση. Το μελετήσαμε. Κάτι που δεν έκαναν πολλοί από όσους έσπευσαν να το υιοθετήσουν τότε και τώρα διαπιστώνουν έκπληκτοι τι ψήφισαν».

tovima.gr