31 Ιανουαρίου 2011

Η Χιλή απειλείται με νέο καταστρεπτικό σεισμό

Νέος καταστρεπτικός σεισμός είναι πολύ πιθανό να χτυπήσει τη Χιλή μετά τον σεισμό των 8,8 Ρίχτερ του περσινού Φεβρουαρίου. Αυτό γράφουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Nature επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωφυσικής της Ρώμης.

Σύμφωνα με μετρήσεις που έκαναν βρήκαν ότι οι υπόγειες εντάσεις που προκαλούν τους σεισμούς κάθε άλλο παρά μειώθηκαν μετά το σεισμό της 27 Φεβρουαρίου. Η πλάκα του Ειρηνικού βυθίζεται με ταχύτητα 6,8 εκ το χρόνο, κάτω απ' αυτή της Ν Αμερικής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες τάσεις που εκτονώνονται κατά καιρούς με σεισμούς. Και μπορεί με τον πρόσφατο σεισμό πολλές περιοχές της πλάκας του Ειρηνικού μετατοπίσθηκαν μέχρι και 50 μέτρα κάτω από αυτή της Ν Αμερικής, ωστόσο υπάρχουν περιοχές, μεταξύ αυτών και το "Χάσμα του Δαρβίνου" (ο Δαρβόνος ήταν αυτόπτης μάρτυρας ενός μεγάλου σεισμού το 1835 στην περιοχή) που δεν μετακινήθηκαν καθόλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες για να υπολογίσουν τις μετατοπίσεις, σε περιοχές όπου δεν παρατηρήθηκαν μετατοπίσεις ή τάση όχι μόνο δεν εκτονώθηκε αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αυξήθηκε κιόλας, με αποτέλεσμα να είναι http://www.spiegel.de/images/image-115974-galleryV9-lacf.jpgπιθανός ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια.

Να θυμίσουμε ότι στο σεισμό της 27ης Φεβρουαρίου 2010 είχαν χάσει τη ζωή τους 700 άνθρωποι, το τσουνάμι κατέστρεψε περιοχές μέχρι και 1 χιλιόμετρο στη στεριά, ενώ λόγω της απότομης ανύψωσης της Νοτιοαμερικάνικης πλάκας μέχρι και 2,5 μέτρα, η ακτογραμμή μεγάλωσε μέχρι και 500 μέτρα σε κάποια σημεία.

Δείτε πχ. πόσο ανέβηκε η νησίδα που φιλοξενούσε τον φάρο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί γύρω της νέα ακτή πολλών δεκάδων μέτρων:



http://www.ouramazingplanet.com/images/stories/full-size/chile-earthquake2-100729-02.jpg

Ο βράχος στην παρακάτω φώτο ανυψώθηκε κατά 2 μέτρα και είναι εμφανές το σημείο μέχρι το οποίο έφτανε η θάλλασα πριν το σεισμό

http://www.spiegel.de/images/image-115966-galleryV9-zpig.jpg

spiegel.de