10 Ιανουαρίου 2011

Κάνουν συμμέτοχο του ΟΠΑΠ την Intralot... πάνω από 1,5 δις ευρώ έχει εισπράξει τα τελευταία 15 χρόνια ο Κόκκαλης!!!

Πώς η εταιρεία καθίσταται συνεταίρος του Οργανισμού σε μια μεγάλη κατηγορία παιχνιδιών

Mέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου, προκειμένου να ξεκινήσουν τα νέα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Οι δύο αποφάσεις θα επιτρέψουν στον ΟΠΑΠ να προσφέρει δύο νέες κατηγορίες παιχνιδιών, που θα περιλάβουν πολλαπλές παραλλαγές στοιχηματισμού, ώστε να είναι ελκυστικά στους πελάτες των πρακτορείων. Τα νέα παιχνίδια θα παρουσιάζονται είτε σε ατομικό επίπεδο στα Τερματικά Αυτόνομης Χρήσης (ΤΑΧ), είτε σε οθόνες κοινής θέασης (monitor games). Tο αρχικό σχέδιο προβλέπει την παρουσίαση τεσσάρων παιχνιδιών στα ΤΑΧ και περίπου 20 παραλλαγές παιχνιδιών (εικονικές κυνοδρομίες, αγώνες αυτοκινήτων, αγώνες ποδοσφαίρου κ.λπ.) στα monitor games. Στόχος του ΟΠΑΠ με την κίνηση αυτή είναι η προσέλκυση νέων πελατών στα πρακτορεία και απώτερη επιδίωξη η αύξηση ή η ανάσχεση της πτώσης του τζίρου.

Τα νέα παιχνίδια ωστόσο σηματοδοτούν τον νέο και στενότερο «εναγκαλισμό» του οργανισμού με την Ιntralot. Παρά τη διατυμπανιζόμενη από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ μείωση του κόστους συντήρησης της τεχνολογικής υποδομής του από τον τεχνολογικό προμηθευτή του, η νέα σύμβαση που υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι, καθιστά συνεταίρο την Intralot σε μια μεγάλη κατηγορία παιχνιδιών. Σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση που υπεγράφη στις 30/7/2010, η ανάπτυξη των νέων παιχνιδιών δεν θα επιβαρύνει τον ΟΠΑΠ, αλλά η Intralot θα έχει ποσοστό 8% επί των εισπράξεων του οργανισμού.

Είναι η δεύτερη φορά που ο ΟΠΑΠ υπογράφει τη συνεκμετάλλευση παιχνιδιών με την Intralot. Η πρώτη ήταν το 1999, όταν οι δύο φορείς συνυπέγραψαν τη συνεκμετάλλευση του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα». Και ήταν η συμφωνία αναμφίβολα που εκτόξευσε την Intralot, αφού λάμβανε περίπου το 8,5% των εσόδων του παιχνιδιού. Το ποσό αυτό, στην επταετία 2000-2007 που ίσχυσε η συμφωνία διαχείρισης του παιχνιδιού από την Intralot, ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι ο τζίρος του παιχνιδιού ανήλθε σε 10,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στη διαχείριση του αντίστοιχου με το «Πάμε Στοίχημα» παιχνιδιού «Ιddaa» στην Τουρκία, η Intralot λάμβανε το 11,3% των εσόδων του παιχνιδιού, ποσοστό που τέσσερα χρόνια αργότερα και μετά από σχετικό διαγωνισμό (2008), διαμορφώθηκε μόλις στο 1%.

Συνολικά μέσα στην 15ετία 1997-2011, η Intralot θα έχει εισπράξει από τον ΟΠΑΠ πάνω από 1,3 δισ. ευρώ. Αλλα περίπου 150 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει η αδελφή εταιρεία Intracom από διάφορες συμβάσεις συντήρησης του μηχανογραφικού εξοπλισμού της εταιρείας μέχρι το 2007. Μετά τη σύμβαση του 2007 η συντήρηση του τεχνολογικού εξοπλισμού πέρασε εξ ολοκλήρου στην Intralot και όλες οι συμβάσεις με την Intracom έπαψαν να ισχύουν. Και στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται δεκάδες μικρότερες συμβάσεις υποστήριξης παιχνιδιών και συστημάτων κάτω του 1 εκατ. ευρώ. Επίσης δεν περιλαμβάνεται και το κόστος της συντήρησης των τερματικών του δικτύου ΟΠΑΠ, το οποίο μετά τη σύμβαση του 2007 αναγνωρίζεται απολογιστικά. Εκτιμήσεις φέρουν το κόστος αυτό στο ύψος των 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η νέα σύμβαση του περασμένου καλοκαιριού -για άλλη μια φορά επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ- φέρνει την Intralot ξανά στη συνεκμετάλλευση παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Η σύμβαση, παρά την έμφαση της νέας κυβέρνησης στην «ανοιχτή διακυβέρνηση» και τη «διαύγεια», αλλά και τη δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΠΑΠ κ. Γ. Σπανουδάκη να την δημοσιοποιήσει, δεν έχει έλθει ακόμη στο φως της δημοσιότητας.

Στελέχη του οργανισμού εκτιμούσαν ότι τα νέα παιχνίδια που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, δεν πρόκειται να φέρουν έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Σαν συνέπεια, η αμοιβή της Intralot δεν θα ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ρήτρες που είχαν τεθεί και στη σύμβαση διαχείρισης του «Πάμε Στοίχημα» του 1999 και προέβλεπαν την επιστροφή μέρους της διαφοράς στον ΟΠΑΠ εφόσον τα έσοδα του παιχνιδιού δεν ξεπερνούσαν τα 120 εκατ. ευρώ τα δύο πρώτα χρόνια, ποτέ δεν ενεργοποιήθηκαν, καθώς το «Πάμε Στοίχημα» έφερε τα συγκεκριμένα έσοδα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Eξίσου σημαντικό στη νέα αυτή σύμβαση, είναι ότι ο ΟΠΑΠ προσφέρει το ιδανικό πεδίο για τη δοκιμή των νέων τεχνολογιών της Intralot. Οπως στο παρελθόν, η εταιρεία μπήκε στην αγορά του αθλητικού στοιχήματος έχοντας τις πλάτες του ΟΠΑΠ, έτσι και τώρα θα δοκιμάσει τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, έχοντας την εξασφάλιση ενός σημαντικού πελάτη.

Τέλος, είναι άγνωστο ακόμη πώς θα επηρεάσει τις πωλήσεις του ΚΙΝΟ στον ΟΠΑΠ η είσοδος των νέων παιχνιδιών. Οι άνθρωποι του ΟΠΑΠ σημείωναν ότι τα νέα παιχνίδια δεν πρόκειται να «κανιβαλίσουν» το ΚΙΝΟ, δεδομένου ότι τα νέα παιχνίδια απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό απ’ ό,τι το πρώτο. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το ΚΙΝΟ με το «Πάμε Στοίχημα» σήμερα πραγματοποιούν το 90% των εσόδων του ΟΠΑΠ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ