23 Φεβρουαρίου 2011

Όταν ο Υφυπουργός κάρφωνε τον ΥΠΕΞ Γιωργάκη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgYTenG9mzJEfrt2W-ZTbK4Pr7DrUWf1xF2F4BpZQFkSn4Ve8vRdTjx5Wm2LT-fhG_ATirU-U-8s79DPoG_Gh6dqPVX9fbLERLPsEFS66bFzxhRTkiCmdP9UxeAJRRxOwFZ_cBuuD9LQo/s400/%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%94%CE%A1%CE%95%CE%9F%CE%A5+%CE%A7%CE%9F%CE%A1%CE%95%CE%A5%CE%95%CE%99++%CE%A7%CE%91%CE%A7%CE%91%CE%A7%CE%91.jpgΚάρφωνε τον Γιώργο για προσωπικό μηχανισμό
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2002

Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι λόγοι παραίτησης του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Ζαφειρόπουλου περιορίζονται σε διαφωνίες στην οργάνωση και λειτουργία του τομέα διεθνών οικονομικών σχέσεων. Ωστόσο, δεν διαψεύδει ότι ο πρώην υφυπουργός με υπομνήματά του στον πρωθυπουργό είχε εκφράσει την πλήρη διαφωνία του με την πολιτική του Γ. Παπανδρέου και ειδικότερα στον τομέα των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σημίτης υπέρ Γιώργου

Από την πλευρά του, όμως, ο πρωθυπουργός, με δήλωσή του από τη Σόφια, δεν άφησε καμία αμφιβολία για την πλήρη διαφωνία του με τις απόψεις του κ. Ζαφειρόπουλου.

Δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι ο κ. Ζαφειρόπουλος εργάστηκε ενεργά, αλλά «τις απόψεις του δεν συμμεριζόταν ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε εγώ. Το ερώτημα που ετίθετο ήταν αν θα είχαμε ένα ευέλικτο σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο μπορεί να προσφέρει διαδικασίες για ανασυγκρότηση χωρίς πολλά εμπόδια, ή ένα γραφειοκρατικό και πολύ λεπτομερειακό σχέδιο, το οποίο προφανώς θα δημιουργούσε γραφειοκρατικά εμπόδια. Η επιλογή του υπουργείου Εξωτερικών και η δική μου ήταν ένα ευέλικτο σχέδιο και αυτό υιοθετήσαμε», είπε ο κ. Σημίτης.

Στην ίδια γραμμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δέχτηκε πολλαπλές ερωτήσεις, απέφυγε να δώσει ιδιαίτερη πολιτική διάσταση στην παραίτηση και περιόρισε τη διαφωνία στα θέματα του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

Αφησε, όμως, να εννοηθεί χωρίς να σχολιάσει ότι ο πρώην υφυπουργός είχε αποστείλει αρκετά υπομνήματα στον πρωθυπουργό, χωρίς να αποδεχτεί το περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Ζαφειρόπουλος επέμενε ότι ο Γ. Παπανδρέου, μέσω των κονδυλίων για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις δημιουργούσε τον προσωπικό κομματικό μηχανισμό του για τη διεκδίκηση της ηγεσίας.

Ο ίδιος ο κ. Ζαφειρόπουλος δεν θέλησε χθες να επανέλθει δημοσίως στο θέμα και έμεινε στην προχθεσινή γραπτή δήλωσή του.

Ο υπουργός Αμυνας και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στον κ. Ζαφειρόπουλο λέγοντας ότι ήταν ένας «εκλεκτός συνεργάτης του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας».

Και ΣΥΝ κατά Γιώργου

Σχέδια εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων, αδιαφανής χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων και προσωπικές στοχεύσεις κρύβονται πίσω από την παραίτηση Ζαφειρόπουλου, υποστηρίζει ο Συνασπισμός φωτογραφίζοντας για όλα αυτά τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Ειδικότερα, ο Νίκος Χουντής, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνει ότι η παραίτηση του υφυπουργού, καθώς και τα δημοσιεύματα που τη συνοδεύουν, δείχνουν πως πίσω από τους μεγαλόστομους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια κρύβονται πρωτίστως σχέδια εξυπηρέτησης μικρών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Κάνει επίσης λόγο για «γκρίζα εικόνα στους μηχανισμούς διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας», την οποία συμπληρώνουν καταγγελίες για «αδιαφανή κριτήρια στη χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, για προσωπικές στοχεύσεις και για ασύμβατους κυβερνητικούς ρόλους και γραφειοκρατικούς διαγκωνισμούς». Καλεί ως εκ τούτου τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί και ο ισχυρισμός του περί αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής αποδεικνύεται μετέωρος.