30 Μαρτίου 2011

Γαλλία: Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Areva έφθασε την Ιαπωνία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης

Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Areva, Αν Λοβερζόν, έφθασε σήμερα στην Ιαπωνία, διευρύνοντας έτσι την γαλλική αντιπροσωπεία που έσπευσε στη χώρα για να βοηθήσει την ιαπωνική ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο, Tepco, να θέσει υπό έλεγχο την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα.

Η επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων--μια από τις ισχυρότερες γυναίκες ανώτατα διευθυντικά στελέχη στην Γαλλία--ταξίδεψε στο Τόκιο με τρεις γάλλους ειδικούς στη ραδιενεργό μόλυνση των υδάτων.

Δύο άλλοι εμπειρογνώμονες της Areva πέταξαν στην Ιαπωνία την Τρίτη, μετά από ένα αίτημα για βοήθεια από την ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power, δήλωσε μια εκπρόσωπος της Areva.

"Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που ανησυχεί την Tepco είναι το νερό, έτσι προσπαθούμε να δούμε, επειδή είναι ειδικοί στην επεξεργασία των ραδιενεργών αποβλήτων, τι θα μπορούσαν να προτείνουν", δήλωσε. "Εξετάζουμε τι βοήθεια θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε".

Εκατοντάδες μηχανικοί έχουν αγωνιστεί επί σχεδόν τρεις εβδομάδες για να ψύξουν τους αντιδραστήρες της μονάδας και να αποτρέψουν την τήξη των ράβδων καυσίμου. Αν και αυτό το σενάριο έχει υποχωρήσει, εξαιρετικά μολυσμένο νερό έχει βρεθεί σε ορισμένους αντιδραστήρες και σε τσιμεντένιες σήραγγες έξω από αυτούς.

Μετρήσεις έχουν επίσης δείξει την ύπαρξη ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα στα ανοικτά της μονάδας σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ ραδιενέργεια εντοπίστηκε στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και σε μικροσκοπικά ίχνη στο εξωτερικό.

Οι Γάλλοι ειδικοί θα παραμείνουν στην περιοχή του Τόκιο και όχι στην περιοχή της πυρηνικής μονάδας.

Η συμμετοχή τους θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της επικοινωνίας σχετικά με την καταστροφή, η οποία επιδείνωσε την αγωνία της Ιαπωνίας μετά από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που σκότωσε περισσότερους από 28.000 ανθρώπους.

Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη πληροφόρησης και ορισμένα αντιφατικά στοιχεία έχουν καταστήσει δύσκολο να καταλάβουν τι συμβαίνει στην Φουκουσίμα, η οποία φαίνεται να έχει μετακινηθεί από μια φάση τήξης του πυρήνα, σε μία στην οποία η διαχείριση της εκλυόμενης ραδιενέργειας είναι υψίστης σημασίας.

Η Γαλλία είναι η πλέον εξαρτώμενη από τα πυρηνικά χώρα στον κόσμο, παράγοντας το 75% των αναγκών της σε ενέργεια από 58 πυρηνικές μονάδες, και πωλώντας αντιδραστήρες της κρατικής Areva σε όλο τον κόσμο.

Το ταξίδι της Λοβερζόν, του οποίου η διάρκεια θα πρέπει ακόμη να προσδιοριστεί, καθώς θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ημέρες, έρχεται πριν από την επίσκεψη στο Τόκιο του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του πρώτου ξένου ηγέτη που θα φθάσει στη χώρα μετά τον σεισμό.