15 Μαρτίου 2011

Τα ορυκτά καύσιμα δεν αποτελούν λύση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ράινφελντ

http://ans.tamu.edu/~ans/sites/default/files/smiley-nuclear.jpgΗ ευρύτερη χρήση των ορυκτών καυσίμων μετά από το δυστύχημα στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δεν αποτελεί λύση και υπάρχει κίνδυνος να έχει αρνητική επίδραση στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Λιθουανό ομόλογό του Άντριους Κουμπίλιους.

Σύμφωνα με τον κ. Ράινφελντ, η εμπειρία της Ιαπωνίας μετά από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κόσμο, και στην Σουηδία, η οποία διαθέτει δέκα αντιδραστήρες σε τρεις κεντρικούς πυρηνικούς σταθμούς σε λειτουργία.

"Αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να πούμε ότι κάθε παραγωγή ενέργειας έχει επίδραση στο περιβάλλον" σημείωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.

"Το να πούμε ότι η μετάβαση στα ορυκτά καύσιμα θα ήταν η καλύτερη ενέργεια, είναι μία άποψη στην οποία είμαι αντίθετος" πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Άντριους Κουμπίλιους τόνισε ότι η κρίση στην Ιαπωνία κατέδειξε τον κίνδυνο των κεντρικών πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Λιθουανίας με την Λευκορωσία και το Καλίνιγκραντ της Ρωσίας.

Η Λιθουανία σχεδιάζει να κατασκευάσει τον δικό της πυρηνικό σταθμό με τη συνεργασία της Λετονίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας.