13 Μαρτίου 2011

ΕΕ: σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια - τα σοβαρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία

Μια διάσκεψη των αρμοδίων ευρωπαϊκών αρχών για την πυρηνική ασφάλεια προτίθεται να συγκαλέσει στις αρχές της βδομάδας ο αρμόδιος (για την ενέργεια) επίτροπος Γκύντερ Έττινγκερ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διάσκεψη θα προσκληθούν επίσης οι εμπλεκόμενοι φορείς που προέρχονται τόσο από την πώληση της πυρηνικής ενέργειας, όσο και από την κεντρική διαχείριση του συστήματος. Κεντρικό θέμα της συζήτησης θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών για το ατύχημα στην Ιαπωνία, αλλά και η αξιολόγηση των επιπτώσεων του ατυχήματος. Επιπλέον, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «θα εξεταστεί η λήψη προληπτικών μέτρων, αν αυτά κριθούν αναγκαία».

Υπενθυμίζεται, ότι το θέμα γεννήθηκε έπειτα από μια έκρηξη του κεντρικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα, που βρίσκεται στα 250 χλμ.από το Τόκυο, στη συνέχεια του φονικού σεισμού που έπληξε τη χώρα.

Ανάλογες πυρηνικές εκρήξεις στο παρελθόν σημειώθηκαν:

28/3/1979-ΗΠΑ: στην Πενσυλβάνια (Three Mile Island) όπου μια σειρά λαθών προκάλεσε παύση του συστήματος ψύξης του αντιδραστήρα. 140.000 κάτοικοι των περιχώρων μετακινήθηκαν προσωρινά.

Αύγουστος 1979-ΗΠΑ: διαρροή ουρανίου σε μια απόρρητη μονάδα πυρηνικής παραγωγής θεωρείται πως μόλυνε κάπου χίλιους ανθρώπους στο Τεννεσσί.

Μάρτιος 1981-Ιαπωνία: διαρροές ραδιενεργών από τέσσερις μονάδες έπληξαν με ακτινοβολία 278 ανθρώπους.

26/4/1986-ΕΣΣΔ: η έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο4 του Τσερνομπίλ προκάλεσε τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή. 25.000 νεκροί ήταν οι νεκροί, ενώ η ατμόσφαιρα θεωρείται ότι ακτινοβολήθηκε με το ανάλογο 200 βομβών της Χιροσίμας μολύνοντας ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής επικράτειας.

30/9/1999-Ιαπωνία: ανθρώπινο λάθος προκάλεσε το δεύτερο σοβαρότερο δυστύχημα στον σταθμό της Τοκαϊμούρα, βορειο-ανατολικά του Τόκυο - προκαλώντας δύο θανάτους, μολύνοντας με ακτινοβολία κάπου 600 εργαζόμενους και υποχρεώνοντας 320.000 κατοίκους να μετοικήσουν.