30 Μαρτίου 2011

"Ρητορικά" είναι τα ερωτήματα Καστανίδη προς τον εισαγγελέα του ΑΠ Ι. Τέντε για την πορεία έξι εκκρεμών υποθέσεων που απασχόλησαν το MEGA ;)

«Ρητορικά» χαρακτηρίζουν δικαστικοί κύκλοι τα ερωτήματα που έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Καστανίδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε για την πορεία έξι υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, όπως είναι οι υποθέσεις της Siemens, των ομολόγων, των τηλεφωνικών υποκλοπών, του Βατοπεδίου, κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011, ο κ. Καστανίδης απέστειλε επιστολή στον κ. Τέντε, στην οποία ανέφερε ότι «με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις τους ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί διατυπώνουν την κατηγορία κατά των πολιτικών συλλήβδην ότι η ατιμωρησία υπουργών και υφυπουργών, που φέρονται να εμπλέκονται σε σκανδαλώδεις υποθέσεις του δημόσιου βίου τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον οποίο ψήφισαν οι πολιτικοί και όχι οι δικαστές».

Στην ίδια επιστολή ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει τους εκπροσώπους των δικαστικών Ενώσεων «πολιτικολογούντες».

Ωστόσο, ο κ. Καστανίδης στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι στις σκανδαλώδεις αυτές υποθέσεις εμπλέκονται και μη πολιτικά πρόσωπα και «ευλόγως, λοιπόν, δημιουργείται αξίωση των πολιτών να πληροφορηθούν, πώς οι δικαστικοί λειτουργοί επιτελούν το χρέος τους, τιμωρούντες με τον προσήκοντα τρόπο, όσους δεν είχαν ή έχουν την ιδιότητα υπουργού ή υφυπουργού ή δικάζοντες πρώην υπουργούς και υφυπουργούς για πιθανά αδικήματα που δεν σχετίζονται με τα υπουργικά τους καθήκοντα».

Οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι είναι ρητορικά τα ερωτήματα που αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Καστανίδης, καθώς στην ουσία αποδέκτης της επιστολής δεν είναι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά οι εκπρόσωποι των δικαστικών Ενώσεων που διατύπωσαν τις απόψεις ότι η ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων οφείλεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Παράλληλα, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι επιπρόσθετα δεν είναι αποδέκτης ο κ. Τέντες της επίμαχης επιστολής, καθώς δεν είναι αρμόδιος επί της πορείας των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

Εξάλλου, τονίζουν οι δικαστικοί κύκλοι, ότι είναι γνωστό σε ποιό στάδιο είναι η κάθε μία από τις εκκρεμείς υποθέσεις που ζητά να πληροφορηθεί την πορεία τους ο κ. Καστανίδης.

Και εν πάσει περιπτώσει, συνεχίζουν οι δικαστικοί κύκλοι, με «καθυστερημένα αντανακλαστικά» αντιδρά από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς αναφορά στον νόμο περί ευθύνης υπουργών έγινε από τους εκπροσώπους των δικαστικών Ενώσεων κατά τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεών τους στην εκπνοή του 2010 και στην είσοδο του 2011.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν την επιστολή Καστανίδη σε «επικοινωνιακό τρικ» της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς όμως να αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι ο κ. Τέντες θα απαντήσει στην επίμαχη επιστολή.