20 Μαρτίου 2011

Wikileaks ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για την ΕΛΛΑΔΑ: Τρομοκρατία

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjTvlFWH1VRrvnoHW7KnW9rMUjvy_JaYHc2Dhqt6N8GwOgMgkWwfwOYp4-SMyMJ6Nguq27UFxZN_OCpqQxg72uyMHZ-BI7a8NRHzKzqxsIAF6pirpt_eV-vFiTp_vcWHTrnxJG3KqfiA/s400/%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1.jpgΗ τρομοκρατία στην Ελλάδα απασχολεί έντονα τους αμερικανούς, που όπως φαίνεται από τα διπλωματικά τηλεγραφήματα, είναι ανήσυχοι για την αθώωση ή την αποφυλάκιση κάποιων εκ των κατηγορουμένων για τη 17Ν, ενώ συχνά τονίζουν ότι κάποια από τα μέλη της οργάνωσης παραμένουν ασύλληπτα.

Ενοχλημένοι εμφανίζονται οι αμερικανοί διπλωμάτες και από τις διαρροές στον Τύπο. Χαρακτηριστικά, ο πρέσβης Τσαρλς Ρις, σχετικά με την επίθεση με ρουκέτα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στις 12 Ιανουαρίου του 2007, αναφέρει σε τηλεγράφημά του ότι τα δημοσιεύματα «σχεδόν αποκάλυψαν την ταυτότητα ενός εκ των δραστών». Οι αμερικανοί διπλωμάτες κατηγορούν για τις διαρροές τον αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ και ειδικά τον πρώην αρχηγό της Αντιτρομοκρατικής, Στέλιο Σύρο, που τότε ήταν υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2008 η ειδική επιτροπή εκτίμησης κινδύνου της αμερικανικής πρεσβείας ζητούσε τη συλλογή στοιχείων για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο «Επαναστατικός Αγώνας» διατηρεί σχέσεις με «διεθνείς οργανώσεις, ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, τη Χαμάς, τη Χεζμπολά ή τη 17 Νοέμβρη. Η επιτροπή φέρεται να ανέφερε ότι μερικά ονόματα ήδη γνωστά στις ελληνικές αρχές και συμπεριλάμβαναν άτομα που είχαν κάποια σχέση με τη 17Ν ή τον ΕΛΑ. Σε απόρρητο τηλεγράφημα στις 9 Μαϊου 2008 σημειώνεται ότι «παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία από έρευνες που συνδέουν τη 17Ν με πρόσφατες επιθέσεις διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν προσωπικοί ιδεολογικοί και οργανωτικοί δεσμοί της με άλλες ομάδες όπως ο Επαναστατικός Αγώνας». Με νεότερο τηλεγράφημα στις 26 Αυγούστου 2008 η αμερικανική πρεσβεία επιμένει ότι η 17 Νοέμβρη πρέπει να παραμείνει στη λίστα των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων που διατηρεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστηρίζοντας ότι «φυλακισμένα αλλά και μη συλληφθέντα μέλη της είναι πιθανό να συνεργαστούν ή να συγχωνευθούν με άλλες ομάδες».