10 Μαΐου 2011

Ι. Βρούτσης-Χ. Σταϊκούρας για την παταγώδη αποτυχία στην εκτέλεση του προυπολογισμού που δείχνει αύξηση του ελλείμματος κατά 13,6%!!!

«Η δημοσιοποίηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, με τη σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος και τη διογκούμενη υστέρηση των εσόδων, αποτυπώνει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και ερμηνεύει “μυστικές συσκέψεις” και κυβερνητικές διαφοροποιήσεις.

Συγκεκριμένα:

1ον Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά:

Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 13,6% το πρώτο τετράμηνο του 2011 (από 7,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους) έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%.

2ον Τα έσοδα καταρρέουν:

Τα έσοδα για το πρώτο τετράμηνο του 2011, μειώθηκαν κατά 9,2% (ή 1,5 δις), σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2010, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%. Μάλιστα, η υστέρηση έναντι των στόχων διευρύνεται, αφού η απόκλιση των εσόδων του τετραμήνου από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού είναι 11,5 % (ή 1,8 δις ).

3ον Οι δαπάνες διογκώνονται:

Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 3,4% (ή κατά 700 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κυρίως λόγω των, αναμενόμενα, υψηλότερων τόκων και της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης.

4ον Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει:

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 42,5% το πρώτο τετράμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%!!!

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να το χρησιμοποιεί, για να καλύψει μέρος από τη μεγάλη και διευρυνόμενη υστέρηση των εσόδων, στερώντας έτσι κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα.

Ένα είναι, πλέον, ξεκάθαρο: Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού αποκαλύπτουν το ναυάγιο της κυβερνητικής πολιτικής».