25 Μαΐου 2011

Μείωση παραγωγής 15%... και ο Χρυσοχοΐδης και λοιποί ΠΑΣΟΚοι μας λένε για "αύξηση εξαγωγών"

Γράψαμε την Κυριακή για το άρθρο του Χρυσοχοϊδη στη Real News, με το οποίο μας περνούσε για μαλάκες και μας έλεγε ότι υπάρχει αύξηση εξαγωγών. Πριν δούμε πάλι πως τον διαψεύδουν τα επίσημα στοιχεία ας θυμηθούμε μερικές ατάκες του: «Η αύξηση των εξαγωγών είναι τα πρώτα αποτελέσματα της επιμονής μας... Το θαύμα των εξαγωγών... θεαματική άνοδος των εξαγωγών»

Γράψαμε ότι δεν υπάρχει καμία αύξηση εξαγωγών και καμία αύξηση παραγωγής (πως θα μπορούσε άλλωστε να αυξάνεται η παραγωγή και οι εξαγωγές και να αυξάνονται ταυτόχρονα και οι άνεργοι). Απλά υπάρχει κάποια αύξηση του τζίρου, λόγω πχ αύξησης τιμών όπως στο αλουμίνιο που μέσα σ' ένα χρόνο αύξησε την τιμή του 20% και κάποια προιόντα που δεν απορροφούνται πλέον στο εσωτερικό λόγω πτώσης της κατανάλωσης, διοχετεύονται στο εξωτερικό.

Αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία που δίνει σε άρθρο του το ΑΠΕ όπου μιλάει για πτώση παραγωγής 15%!!! Διαβάστε το:

Μείωση παραγωγής άνω του 15% εμφανίζουν 10 από τους 24 κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας, το Α' τρίμηνο του 2011

Με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην ελληνική αγορά τις αρχές της δεκαετίας του 1960 παρομοιάζουν πλέον ορισμένα στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής μη μεταλλικών ορυκτών την κατάσταση που βιώνει εφέτος ο κλάδος τους, όσον αφορά τη ζήτηση των προϊόντων τους.

Πράγματι η βιομηχανία μη μεταλλικών ορυκτών, καθώς εξαρτάται απολύτως από την οικοδομική και την ευρύτερη κατασκευαστική δραστηριότητα, είναι ένας από τους κλάδους που εφέτος υποφέρουν περισσότερο από όλους τους κλάδους της ολοένα και συρρικνούμενης ελληνικής βιομηχανίας, η παραγωγή της οποίας το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου κατρακύλησε σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του έτους 2005 κατά 24,5%.

Στο 27,7% ανέρχεται, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η μείωση του όγκου της παραγωγής της βιομηχανίας μη μεταλλικών ορυκτών το εφετινό πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2010.

Εταιρείες παρασκευής τσιμέντου, τούβλων, κεραμιδιών, ετοίμου σκυροδέματος και πληθώρας άλλων δομικών προϊόντων έχουν "κατεβάσει ταχύτητες" στο χαμηλότερο δυνατό σημείο που θυμούνται, ελλείψει ζήτησης. Μπορούν φυσικά να διευρύνουν τις εξαγωγές τους, αλλά πολλές "μόνο με ζημιά", όπως αναφέρει εκπρόσωπος γνωστής εταιρείας του τομέα που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, για να συμπληρώσει: "Εξάγουμε ορισμένες ποσότητες μόνο και μόνο για να αντλήσουμε ρευστότητα και να μη θέσουμε μονάδες εκτός λειτουργίας".

Υπάρχουν όμως και χειρότερα, είναι έτοιμοι να αντιτείνουν επιχειρηματίες του κλάδου της παραγωγής ειδών ενδυμασίας. Η μείωση της παραγωγής στον κλάδο των ενδυμάτων το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2011, σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2010, ανέρχεται σε 30,4%. Η εκτίναξη των τιμών του βάμβακος, σε συνδυασμό με τη διευρυνόμενη εισοδηματική στενότητα των ελληνικών νοικοκυριών, ώθησαν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου, με συνέπεια ο όγκος της παραγωγής του να βρεθεί σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 60,7% χαμηλότερα από εκείνα του έτους 2005.

Συνολικά δέκα από τους 24 κλάδους της ελληνικής μεταποίησης παρουσίασαν πτώση παραγωγής άνω του 15% τους τρεις πρώτους μήνες του 2011. Παρά τις διακυμάνσεις που είναι βέβαιον ότι θα σημειωθούν ως τα τέλη του έτους, όλα δείχνουν ότι αυτοί οι κλάδοι θα δεχθούν τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα κατά το τρέχον έτος, μολονότι η άνοδος των διεθνών τιμών σειράς προϊόντων και των σχετικών περιθωρίων κέρδους ενδέχεται να λειτουργήσει ανασχετικά. Αυτό ομολογούν ανεπισήμως και στελέχη εταιρειών από αυτούς τους κλάδους, που τάσσονται υπέρ μιας πολιτικής ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης -αν και δεν επιθυμούν να προβούν σε επώνυμες δηλώσεις, για να μην εμπλακούν στις εξελισσόμενες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ο κλάδος των λεγόμενων άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, στον οποίο υπάγονται εταιρείες παραγωγής προϊόντων που δεν κατατάσσονται σε άλλους κλάδους, όπως ειδών κοσμηματοποιίας και μερών αυτών από χρυσό και ασήμι, νομισμάτων, εξοπλισμού για ναυτικά αθλήματα, τροχοφόρων παιγνιδιών, παιδικών μουσικών οργάνων, συριγγών, φακών επαφής, ομπρελών για τη βροχή και σειράς άλλων ειδών, ακολουθεί τη βιομηχανία μη μεταλλικών ορυκτών σε πτωτικό ρυθμό με επίδοση -26,8%. Έπεται στην αντίστροφη μέτρηση η βιομηχανία επισκευής και εγκατάστασης μηχανών, η οποία μείωσε κατά 21,4% τον όγκο των εργασιών της, καθώς οι πελάτες της αρκούνται στις στοιχειώδεις επισκευές και δεν βλέπουν λόγους να εγκαταστήσουν νέο εξοπλισμό.

Μειωμένη σε ποσοστά που κυμαίνονται από 15% ως 20% ήταν η παραγωγή έξι άλλων κλάδων της ελληνικής μεταποίησης το πρώτο τέταρτο του έτους.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε η παραγωγή των κλάδων:

* Λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, όπου περιλαμβάνονται και τα ναυπηγεία, κατά 19,9% (-71,3% σε σχέση με το 2005).

* Επίπλων κατά 19,8% (-48% σε σχέση με το 2005).

* Εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων κατά 19,3% (-34,2% σε σχέση με το 2005).

* Κλωστοϋφαντουργικών υλών κατά 18,7% (-59,7% σε σχέση με το 2005).

* Δέρματος και ειδών υπόδησης κατά 15,8% (-40% σε σχέση με το 2005).

* Παραγώγων πετρελαίου, δηλαδή κατά κύριο λόγο των διυλιστηρίων επεξεργασίας αργού πετρελαίου, κατά 15,2% (-6% σε σχέση με το 2005).

Ο τελευταίος, η βιομηχανία καυσίμων, είχε καταγράψει σημαντική αύξηση του όγκου της παραγωγής της το 2010, λόγω μεγάλης ανόδου των εξαγωγών της.

Το 2011 όμως, κυρίως λόγω των πολιτικών αναταράξεων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αδυνατεί να διοχετεύσει στη διεθνή αγορά τους όγκους που η εγχώρια ζήτηση αδυνατεί να "απορροφήσει".

Την ίδια στιγμή, πάντως, άλλοι μεταποιητικοί κλάδοι βρίσκονται σε πολύ δυσχερέστερη θέση, αν τα τρέχοντα επίπεδα της παραγωγής τους συγκριθούν με τα αντίστοιχα του έτους 2005. Είναι τόσο μεγάλη η σωρευτική πτώση των τελευταίων μηνών και ετών που μόλις σε δύο από τους 24 κλάδους, τη φαρμακοβιομηχανία και τη βιομηχανία βασικών μετάλλων, η τρέχουσα παραγωγή υπερβαίνει εκείνη του 2005: κατά 56,5% στα φάρμακα και κατά 1,8% στα βασικά μέταλλα. Αυτοί οι δύο κλάδοι, μαζί με τους κλάδους του καπνού, των χημικών, των αντικειμένων από μέταλλο και των ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, είναι άλλωστε οι μόνοι στους οποίους κατεγράφη οριακή έστω άνοδος της παραγωγής τους το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Σε σύγκριση με το 2005, την ίδια περίοδο η παραγωγή ήταν χαμηλότερη κατά 43,2% στον κλάδο της ξυλείας, κατά 36,9% στον κλάδο των μηχανών, κατά 30% στην ποτοποιία, κατά 69,5% στα ηλεκτρονικά και τα οπτικά προϊόντα, κατά 58,3% στα μηχανοκίνητα οχήματα, κατά 58,4% στα μη μεταλλικά ορυκτά. Από τους λοιπούς κλάδους "μετρούσαν" απώλειες 10,5% στα τρόφιμα, 27,2% στον καπνό, 11,6% στα χάρτινα είδη, 15% στα χημικά, 15,5% στα πλαστικά είδη, 24% στα είδη από μέταλλο, 17,9% στα φωτιστικά και τα άλλα είδη ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.