08 Μαΐου 2011

Ad-hoc «Καλλικράτης» στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Του Νίκου Μπατσικούρα

Σήμερα κάνοντας την καθημερινή περιήγηση στα ειδησιογραφικά ηλεκτρονικά έντυπα και ιστολογία, σκόνταψα σε ακόμα μια εκδοχή του «Ακαδημαϊκού Καλλικράτη», αυτή τη φορά στο ΕΘΝΟΣonline, όπου πιθανολογούνται δέκα συγχωνεύσεις σε επίπεδο Ιδρυμάτων καθώς και λουκέτο σε 150 Τμήματα τόσο Πανεπιστημιακών όσο και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Αν και προσωπικά δεν είμαι ενάντια στην εφαρμογή ενός αντίστοιχου σχεδίου «Καλλικράτη», σε επίπεδο Ανώτατης Εκπαίδευσης, μιας και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται και προφανώς είναι αναγκαία. Είμαι όμως διστακτικός και προβληματισμένος ως προς την αγαθότητα των προθέσεων, ειδικά όταν τα δημοσιεύματα προέρχονται από ένα έντυπο, το οποίο στη συνείδηση του κόσμου αποτελεί το ανεπίσημο προπαγανδιστικό όργανο του ΠΑΣΟΚ.

Από τα όσα έχουν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, μπορούμε να υποψιαστούμε πως τέτοιου είδους δημοσιεύματα εντάσσονται στην ΠΑΣΟΚια λογική διαρροής των χειρότερων σεναρίων, ώστε στο τέλος ο κόσμος και η κοινή γνώμη να αποδεχτούν το τελικό «σχέδιο» με αίσθημα ανακούφισης.

Η ουσία της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός, πως ενώ στο συγκεκριμένο άρθρο πολύ ορθά γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειας, καθώς και για παρόμοιες μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προκύπτει ένα βασικό και αναπάντητο ερώτημα:

Γιατί ο «Καλλικράτης» στην Ανώτατη Εκπαίδευση γίνεται ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ;
Ας μα εξηγήσουν πως υπάρχει ανάγκη για απορρόφηση, συγχώνευση ή κατάργηση, στα πλαίσια γεωγραφικής και χωροταξική εγγύτητας, μόνο των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, του Παντείου, της ΑΣΟΕΕ, του Χαροκόπειου, του Γεωπονικού, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Διεθνούς Πανεπιστημίου...

Ενώ την ίδια ώρα αφήνουν σχεδόν ανέγγιχτα, με καταργήσεις ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ Τμημάτων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς και το ΤΕΙ Κρήτης. Τη στιγμή μάλιστα που το τελευταίο, μάλλον, είναι πρωταθλητής σε παραρτήματα Τμημάτων και Σχολών, τα οποία υπάρχουν διάσπαρτα σε πόλεις και κωμοπόλεις ανά την Κρήτη.

Ας ελπίσουμε πως η ηγεσία του υπουργείου έχει να δώσει μια καλή εξήγηση, η οποία να αποσυνδέει την κομματική της πελατεία στο νησί, με την ad-hoc εφαρμογή του «Ακαδημαϊκού Καλλικράτη».

http://phileleftheros.blogspot.com/2011/05/ad-hoc.html