01 Μαΐου 2011

Το βίντεο της "γέννησής" του έδωσε στη δημοσιότητα ο Ομπάμα

Με ιδιαίτερο αυτοσαρκασμό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει σε μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί τον τόπο γέννησής του, κατά το ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Τραμπ, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους στις προεδρικές εκλογές του 2012, επιμένει ότι ο Ομπάμα έχει γεννηθεί στην Κένυα και επομένως η εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ ήταν παράνομη. Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα το αυθεντικό πιστοποιητικό γέννησής του, καταρρίπτοντας αυτόν τον ισχυρισμό.

Όμως το βράδυ του Σαββάτου ο Ομπάμα αποφάσισε να διασκεδάσει το κοινό του, σε βάρος του Τραμπ, ο οποίος παρεβρισκόταν στο δείπνο, προειδοποιώντας ότι επρόκειτο να δείξει το "επίσημο βίντεο της γέννησής του", ως επιπρόσθετη απόδειξη.

"Σας προειδοποιώ. Κανείς δεν έχει δει αυτό το βίντεο εδώ και 50 χρόνια, ούτε ακόμη κι εγώ", είπε.

Τότε, στην τεράστια οθόνη της αίθουσας συνεστιάσεων του ξενοδοχείου Χίλτον άρχισαν να προβάλλονται οι αρχικές σκηνές της ταινίας κινουμένων σχεδίων "Ο βασιλιάς των λιονταριών", που δείχνουν τη γέννηση του μικρού Σίμπα στην... Κένυα.

Το κοινό ξέσπασε σε ασυγκράτητα γέλια, αλλά ο Ομπάμα, για να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν θα πάρει στα σοβαρά την ταινία, πρόσθεσε: "Θέλω να αποσαφηνίσω στο τραπέζι του καναλιού Fox News ότι πρόκειται για αστείο. Αυτό δεν ήταν το πραγματικό βίντεο της γέννησής μου. Ήταν ένα παιδικό κινούμενο σχέδιο. Ρωτήστε στην Ντίσνεϊ αν δεν με πιστεύετε. Εκεί έχουν την αυθεντική ταινία"

Οι Αμερικανοί πρόεδροι συχνά αυτοσαρκάζονται στο δείπνο των ανταποκριτών και ο Ομπάμα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Απαντώντας στους επικριτές του που τον κατηγορούν για αλαζονεία, απάντησε: "Έχω βρει ένα εξαιρετικό εργαλείο που με βοηθά σ' αυτόν τον τομέα: τα νούμερα των δημοσκοπήσεων".

Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι έχει απογοητεύσει ακόμη και την "περιφέρεια" που τον έχει υποστηρίξει περισσότερο απ' όλους τους άλλους: τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ. "Τις προάλλες ο Ματ Ντέιμον είπε ότι είναι απογοητευμένος με την απόδοσή μου. Τι να πω Ματ... μόλις είδα το Adjustment Bureau", χαριτολόγησε.

Βλέποντας στο κοινό του τη Ρεπουμπλικανή γερουσιαστή Μισέλ Μπάτσμαν, από τη Μινεσότα, μια Πολιτεία που συνορεύει με τον Καναδά, δεν δίστασε να την πειράξει: "Η Μισέλ Μπάτσμαν σκέφτεται να κατέβει για πρόεδρος, κάτι παράξενο, αφού μαθαίνω ότι γεννήθηκε στον Καναδά. Ναι Μισέλ, για να ξέρεις, έτσι ξεκινάνε όλα..." είπε.