20 Μαΐου 2011

H Fitch υποβάθμισε την εκτίμησή την Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες-Πανικός στο ΠΑΣΟΚ

http://www.banksnews.gr/portal/images/stories/fitch.jpgΣτην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά τρείς βαθμίδες, στο επίπεδο Β+ από ΒΒ+ προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, σύμφωνα με την οικονομική ειδησεογραφική υπηρεσία "Marketwatch".

Οι προοπτικές αξιολόγησης του χρέους παραμένουν αρνητικές, σύμφωνα με το Fitch, ο οποίος προειδοποίησε και για περαιτέρω υποβαθμίσεις σε περίπτωση που η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

"Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού δημοσιονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος, απαραίτητου για τη διασφάλιση της φερεγγυότητάς του κράτους και των θεμελίων για διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη", επισημαίνει η Fitch σε ανακοίνωσή της.

Η υποβάθμιση κατά τρείς βαθμίδες στο επίπεδο "Β+" εκ μέρους της Fitch ευθυγραμμίζεται με τις αξιολογήσεις των Standard & Poor's στο επίπεδο "B" και της Moody's στο επίπεδο "B1".

"Απόντος ενός πλήρους χρηματοδοτημένου και αξιόπιστου προγράμματος από το ΔΝΤ και την ΕΕ, η παρούσα αξιολόγηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε 'CCC', καταδεικνύοντας ότι το ενδεχόμενο ελληνικής στάσης πληρωμών είναι ιδιαίτερα υψηλό", σημειώνει η Fitch στη σχετική της ανακοίνωση.