13 Ιουλίου 2011

Δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν για την ελληνική οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί με "ταχύτερους ρυθμούς" για την εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να αποφευχθεί η προεπιλογή του χρέους, παροτρύνοντας παράλληλα τις χώρες της ευρωζώνης να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα υποστηρίξουν τον "προβληματικό εταίρο" τους.

Κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεδιάσκεψης, το ανώτατο στέλεχος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, ανέφερε ότι το "κλειδί" είναι η εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας τη βοήθεια των 110 δισ ευρώ που παρείχε στην χώρα μας το ΔΝΤ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από ένα χρόνο και τονίζοντας ότι η Αθήνα έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να διορθώσει το παρελθόν.

Στη συνέχεια, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι "εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν τεθούν σε εφαρμογή, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αυτό είναι σίγουρο", σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, παρά την εκτεταμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της κυβέρνησης και την "αποφασιστικότητα" που επιδεικνύει "σπάζοντας κάποια ταμπού", επισημαίνοντας επίσης ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι "ικανοποιητική" και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας "βελτιώνεται σταδιακά", προσθέτοντας ότι "οι ελληνικές αρχές πρέπει τώρα να προχωρήσουν για να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις πολιτικές αυτές. Η εφαρμογή θα αποτελέσει το βασικό θέμα για τις μελλοντικές αξιολογήσεις".

Το σχέδιο διάσωσης, όπως αναφέρθηκε, προέβλεπε για την Ελλάδα επιστροφή στις αγορές το 2012, αλλά το υψηλό κόστος δανεισμού κρατά την υπερχρεωμένη χώρα μακριά, αναγκάζοντας τους εταίρους της Ελλάδας να κάνουν νέους σχεδιασμούς για να ελέγξουν την κρίση του χρέους που εξαπλώνεται στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

Το ΔΝΤ επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει πως θα βοηθήσει την Ελλάδα και ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να "θεσπίσουν μηχανισμούς" για να εγγυηθούν τη στήριξη της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα στην χώρα μας, σημειώνοντας και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σ' ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, λέγοντας ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,8% αυτό το έτος, σε σύγκριση με 3 που είχε προβλεφθεί στην προηγούμενη επανεξέταση και το χρέος θα φτάσει στο 172% του ΑΕΠ το 2012, ενώ έδωσε επαίνους για την πρόσφατη δημιουργία υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων που θα βοηθήσει για τη συγκέντρωση εσόδων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για "φιλόδοξο στόχο, αλλά εφικτό".

Τέλος, υπογράμμισε ότι το "κλειδί" για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και την ενίσχυση των εσόδων είναι η επιτυχία του προγράμματος και η ευρύτερη πολιτική στήριξης της χώρας μας.