Η μόνη σωτηρία μας έτσι που μας κατάντησαν και προκειμένου να επιβιώσει ο κόσμος, είναι η έλευση των ξένων επιτρόπων μιας και οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκαν ανίκανοι... διαβάστε κατάσταση κράτους να φρίξετε:
- Οι περιφέρειες τα πάνε πολύ καλύτερα απ' τα υπουργεία των ΠΑΣΟΚων στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ: 27% απορροφητικότητα εμφανίζουν τα περιφερειακά προγράμματα που εκτελούν οι περιφέρειες και μόνο 19% τα τομεακά που εκτελούν τα υπουργεία!
- Τον Ιούλιο του 2009 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων ενέκρινε δάνειο 2 δις για έργα: Μέχρι τέλους του 2010 δεν είχαν εισπράξει ούτε ένα ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπράξει μόνο το 0,5 δις
- Χρυσοχοΐδης: Δεν έχει ούτε ένα (1) ώριμο έργο να εντάξει στο ΕΣΠΑ και τρέχει τους περιφερειάρχες... εκτός αυτού ανήγγειλε για πολλοστή φορά τις ίδιες διοικητικές μεταρρυθμίσεις!
- Διαμαντοπούλου: το πρόγραμμα «εκπαίδευση και διά βίου μάθηση» έχει απορρόφηση 14,9%
- Μπιρμπίλη: το πρόγραμμα για το περιβάλλον έχει απορρόφηση 9%
- Ραγκούσης-Νταλάρας: το φιλόδοξο πρόγραμμα «διοικητική μεταρρύθμιση» έχει απορρόφηση μόλις 7,65%!!!
Διαβάστε και το άρθρο της Ναυτεμπορικής:
Με ναυάγιο απειλείται το περίφημο πια «σχέδιο Μάρσαλ» που προωθούν οι Βρυξέλλες για την Ελλάδα αν δεν υπάρξει άμεσα επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, αφού το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ υπέστη την περικοπή ύψους 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι «παγωμένες» από την έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών.
Ο αρμόδιος υφυπουργός, Θάνος Μωραΐτης, κατά τις συναντήσεις του με τους περιφερειάρχες τις προηγούμενες μέρες τους έδωσε εντολή να ξεκαθαρίσουν μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου τα προγράμματά τους από τα λεγόμενα «νεκρά» έργα. Πρόκειται για περίπου 4.500 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ τα οποία εντάχθηκαν σταδιακά από το 2008, αλλά δεν έχουν δώσει ακόμη δαπάνες ούτε ένα ευρώ.
Εκτός από τις περιφέρειες, το ΥΠΑΑΝ θα πρέπει να εργαστεί και για την επιτάχυνση των τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων, όπου το πρόβλημα της υστέρησης απορρόφησης είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Σε σύγκριση με το μέσο όρο της απορρόφησης του 21,84% του ΕΣΠΑ για το σύνολο των προγραμμάτων, τα περιφερειακά έχουν μέση απορρόφηση 27,03%, ενώ τα τομεακά μόνο 19,19%. Από αυτά τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρουσιάζει το πρόγραμμα περιβάλλοντος που καταγράφει απορρόφηση που μόλις αγγίζει το 9,6% στα 2,5 δισ. ευρώ που διατίθενται.
Το πρόγραμμα ενίσχυσης της προσπελασιμότητας που περιέχει όλα τα μεγάλα έργα υποδομών παρουσιάζει απορρόφηση 19,9% έναντι προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα «εκπαίδευση και διά βίου μάθηση» έχει απορρόφηση 14,9% στα συνολικά 2 δισ. του προϋπολογισμού, ενώ και το φιλόδοξο πρόγραμμα «διοικητική μεταρρύθμιση» έχει απορρόφηση μόλις 7,65% έναντι των 600 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του.
Η καθυστέρηση οφείλεται κατά ένα μέρος και στο γεγονός ότι όλο το 2010, αλλά και το πρώτο μισό του 2011, το βάρος δόθηκε στην προώθηση του ΕΤΕΑΝ το οποίο δέσμευσε 440 εκατ. ευρώ κοινοτικών πόρων, αλλά και στις χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες Jeremμie και Jessicα οι οποίες απορρόφησαν αλλά 450 εκατ. ευρώ. Όλες τους βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας και δεν έχουν δώσει μετρίσιμο αποτέλεσμα. Η ενασχόληση με την ωρίμανση και την ένταξη νέων έργων έχει καθυστερήσει.
Eρχεται η τεχνική βοήθεια
Όλα αυτά θα πρέπει να διορθωθούν το συντομότερο δυνατόν, αφού σε λιγότερο από δύο εβδομάδες καταφθάνει στην Αθήνα η ομάδα κρούσης του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με επικεφαλής το Χορστ Ράιχενμπαχ και τυπική αποστολή να παράσχει τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα ώστε να βελτιώσει τους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε για πολλοστή φορά αναδιοργάνωση των υπηρεσιών διαχείρισης, μείωση των ενδιάμεσων δικαιούχων και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με στόχο την επιτάχυνση ένταξης νέων έργων. Τίποτα από αυτά δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις 15 μέρες που απομένουν για την έλευση της κοινοτικής τεχνικής βοήθειας.
Ένα ακόμη βασικό πρόβλημα της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ με τη μορφή που την επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι και η νέα κατεύθυνση των έργων μετά τη μεταφορά πόρων. Είναι σαφές ότι η Κομισιόν ζητεί να μεταφερθούν πόροι από έργα και δράσεις από τις μεγάλες και κοστοβόρες υποδομές σε ενίσχυση επιχειρήσεων που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν το επιχειρείν.
Οι δράσεις αυτές απαιτούν σημαντική συμμετοχή των τραπεζών τη στιγμή που οι τελευταίες διεξάγουν αυτόν τον καιρό ένα αγώνα επιβίωσης έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός από την έλλειψη ρευστότητας και τις ζημιές από την όποια αναδιάρθρωση χρέους, αλλά και το αναμενόμενο πόρισμα της Blackrock για τις πραγματικές επισφάλειες από το χαρτοφυλάκιο των δανείων τους.
Δυσπιστία από ΕΤΕπ
Το βάρος για την εφαρμογή του «Σχεδίου Μάρσαλ» βρίσκεται γύρω από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ η οποία με τη σειρά της βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των δημοσίων φορέων που το διαχειρίζονται.
’Αλλωστε, το δημοσιονομικό πρόβλημα της κάλυψης της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ είχε εν πολλοίς λυθεί από τον περασμένο Ιούλιο με το δάνειο 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Έως το τέλος του 2010 δεν είχε εκταμιευθεί ούτε ευρώ και μετά δόθηκε μία προκαταβολή 500 εκατ. ευρώ με άγνωστο το χρόνο εκταμίευσης των επόμενο δόσεων.
Πριν αναληφθεί το δάνειο, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να μιλήσουν για πρόσθετο δάνειο με στόχο την κάλυψη δαπανών μεγάλων έργων υποδομής αξίας 5 δισ. ευρώ, αλλά και για ευρωομόλογο επενδύσεων (πάλι από την ΕΤΕπ αξίας 20- 30 δισ. ευρώ).
Ωστόσο, διερωτώνται οι ίδιες κοινοτικές πηγές, πώς θα πεισθούν οι εταίροι (που είναι μέτοχοι της τράπεζας αυτής η οποία αποτελεί το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ε.Ε.) να εγκρίνουν το επόμενο δάνειο όταν η χώρα που αναζητεί διακαώς δανεικά δεν φροντίζει να εκταμιεύει επί ένα χρόνο ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ με το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία.
Την ίδια ώρα οι υπόλοιπες εθνικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες βρίσκονται στην προκρούστεια κλίνη μετά και τη νέα περικοπή του «εθνικού» ΠΔΕ κατά 1 δισ. που επιβάλλει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr