01 Αυγούστου 2011

Άδειασμα Οικονόμου από Βενιζέλο: Δεν μειώνεται ο ΦΠΑ γιατί θα χάσουμε πολλά έσοδα...

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο διάλογος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012, ξεκίνησε σήμερα, 1η Αυγούστου.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή για αλλαγές σε κάθε κεφάλαιο που αφορά τη φορολογία, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις δεν θα προκαλέσουν πλήγμα στα φορολογικά έσοδα. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι τυχόν μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 10% και στο 20% θα οδηγήσει σε απώλεια 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές.

Μέχρι τις 22 Αυγούστου, οι προτάσεις των φορέων θα συγκεντρωθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση forologikosdialogos@minfin.gr, ενώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταρτιστεί το προσχέδιο, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο διάλογος.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έθεσε τους άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να είναι απλό, αντιγραφειοκρατικό, να συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή, να έχει φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, να είναι αναπτυξιακό, εσωτερικά δίκαιο και ρεαλιστικό. Επίσης, θα πρέπει να είναι πειστικό προς τον πολίτη, να φέρνει νέα αντίληψη για την επίλυση των φορολογικών διαφορών και να δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο φορολογικής διοίκησης.