02 Αυγούστου 2011

Εγκρίθηκε και από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για το αμερικανικό χρέος

http://static.doldigital.net/webstatic/CDEB21BA1AD230CDA440EE7D49182966.jpgΗ αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού βάζοντας ένα τέλος σε μία πολύμηνη διαμάχη που έφερε τις ΗΠΑ στα πρόθυρα μίας πρωτοφανούς στάσης πληρωμών μετά τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 74 γερουσιαστές και κατά 26 καθώς άλλωστε είχε την εξασφάλιση των ηγετών και των δύο παρατάξεων—αν και πάλι όπως έδειξε το αποτέλεσμα υπήρξαν διαρροές, άλλοι μάλιστα είπαν ότι ψήφισαν διατηρώντας επιφυλάξεις.

Στη συνέχεια ο νόμος θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ομπάμα που προγραμμάτισε δήλωση για το τέλος αυτής της διαδικασίας.

Μετά από εβδομάδες άκαρπων διαβουλεύσεων, την Κυριακή οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν την Κυριακή σε σχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού και σε μειώσεις δαπανών 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος χρόνου.

Παρά το ότι η συμφωνία συνάντησε τις αντιδράσεις αρκετών βουλευτών και γερουσιαστών αλλά και μερίδας του Τύπου (κυρίως όσων έκλιναν προς τους Δημοκρατικούς), μετά από γύρο εσωκομματικών διαβουλεύσεων η Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο με 269-141.

Ωστόσο οι παρατάξεις εμφανίστηκαν διασπασμένες: οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν 174 ‘ναι’ και 66 ‘όχι’ και οι Δημοκρατικοί ήταν διχασμένοι με 95 ‘ναι’ και 95 ‘όχι’.

Αναπάντητο ερώτημα παραμένει η στάση των οίκων αξιολόγησης που δεν απέκλεισαν την υποβάθμιση των ΗΠΑ (σήμερα έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ) ακόμα και αν ψηφίζονταν έγκαιρα μέτρα για την αποφυγή της στάσης πληρωμών.

«Το θέαμα των Αμερικανών εκλεγμένων αντιπροσώπων να διαβουλεύονται επί ολόκληρες εβδομάδες στο Κογκρέσο για να βρουν μια συμφωνία για το όριο του κρατικού χρέους υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αμερικανική οικονομία», εκτίμησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Καλό, λοιπόν, το αποτέλεσμα, όμως ό,τι έγινε για να φθάσουμε εδώ υπήρξε θλιβερό», σχολίασε ο κ. Γκάιτνερ, πριν τη ψηφοφορία στη Γερουσία εκφράζοντας δε την ελπίδα ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα διατηρήσουν τη βαθμολογία AAA για την αμερικανική πιστοληπτική ικανότητα.

in.gr