20 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΑΦΚΑ σε όλες τις συντάξεις για να γλιτώσουν οι νεώτεροι

Εναλλακτικά σενάρια με ισοδύναμο αποτέλεσμα, όσον αφορά στη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις που σήμερα είναι 33 δισ., έχει βγάλει από το συρτάρι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προοπτική αναστολής της καταβολής της σύνταξης για τους σημερινούς συνταξιούχους κάτω των 55 ετών διαψεύστηκε σε όλους τους τόνους. Έμεινε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί για όσους βγούν στο εξής στη σύνταξη , κατ' επιταγή της Τρόικας, η οποία στο πρώτο Μνημόνιο έχει ζητήσει την κατάργηση των πρώωρων συντάξεων.

Ενα εναλλακτικό σενάριο είναι να επιβληθεί νέος κλιμακωτός φόρος τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις, αρχίζοντας ακόμα και από τα 700 ευρώ αν δεν εξασφαλίζεται με άλλο τρόπο η εξοικονόμηση των 2,2 δισ. ευρώ

Και αυτή τη φορά ,μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για όσους είναι μικρότεροι σε ηλικία από 55-60 ετών .

Ακόμη, αυστηροί, θα είναι οι έλεγχοι για να εντοπιστεί πόσοι παίρνουν διπλές συντάξεις χωρίς να το δηλώνουν . Επιπλέον, περικοπές θα υποστούν οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ και του ΝΑΤ αφού, συμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, προβλέπεται μείωση της επιχορήγησης στα ταμεία κατά 40 και κατά 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα . Την ίδια ώρα , με εγκύκλιο που έστειλε στα ταμεία η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ . Αθηνά΄Δρέττα ζητά από τις διοικήσεις να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία , μετοχές , ομόλογα για να πληρώσουν τις συντάξεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους ( νοσοκομεία , εφάπαξ) καθώς δεν υπαρχει περιθώριο έξτρα επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό .

Επίσης, ένα μέτρο σκληρό αλλά άμεσης απόδοσης που εξετάζεται, είναι η επιβολή νέου πλαφόν στο ύψος των συντάξεων στα 1700- 1800 ευρώ από 2.773 που έιναι σήμερα . Το μετρο θα αγγίξει γύρω στους 150.000 συνταξιούχους και θάχει δημοσιονομικό όφελος 150 εκατ ευρώ .