27 Σεπτεμβρίου 2011

Ενοχλημένος ο Σόιμπλε από την παρέμβαση Ομπάμα για την κρίση

«Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι η αιτία για τα προβλήματα των ΗΠΑ, ακόμη κι αν ο (Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ) Ομπάμα πιστεύει το αντίθετο», τόνισε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν την κρίση», επεσήμανε ο Σόιμπλε στη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει στο Βερολίνο το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Μπρούγκελ. Όμως «η Ευρώπη προχωρά ένα βήμα τη φορά και θα συνεχίσει να το κάνει», πρόσθεσε.

Εμφανώς ενοχλημένος, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι είναι «πάντα πολύ πιο εύκολο να δίνεις συμβουλές σε άλλους από το να παίρνεις αποφάσεις που σε αφορούν άμεσα. Μπορώ κι εγώ να δώσω συμβουλές στην αμερικανική κυβέρνηση».

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Ομπάμα εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ανυπομονησία των ΗΠΑ μπροστά στη βραδύτητα με την οποία δρουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί των χωρών της ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, που «τρομάζει όλο τον κόσμο».

Για να βγει από την κρίση η Ευρώπη «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, πρέπει να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», υπογράμμισε ο Σόιμπλε, την ώρα που οι ΗΠΑ ζητούν από την ευρωζώνη να προχωρήσει σε προγράμματα τόνωσης της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την «εποικοδομητική» συμβολή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, στη δημόσια συζήτηση για το ευρωπαϊκό χρέος και τους κινδύνους διάδοσης της κρίσης. Ο Γκάιτνερ κάλεσε την Δευτέρα την Ευρώπη, για τρίτη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες, να αναλάβει τις ευθύνες της. Ζήτησε κυρίως από τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν τις δράσεις τους και να θέσουν σε εφαρμογή ένα «πιο ισχυρό» πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Γκάιτνερ, ο Αμαντέου Αλταφάζ, ο εκπρόσωπος του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, χαρακτήρισε «ζωτικής» σημασίας τη διατήρηση του διατλαντικού διαλόγου.